Ställ in rättigheterna

När du skapar en delad-mapp bör du fundera på vem som ska ha tillgång till den. Är det bara du eller flera andra? Det går att skapa olika mappar med olika behörigheter. Standardinställningen när du skapar en mapp är att du och de användare du lagt till kan läsa av och skriva data till mappen, medan andra bara kan läsa innehållet. Vill du finjustera olika användares rättigheter kan du göra detta om du klickar på Rättigheter-knappen.

Ge andra datorer tillträde

Nu är du alldeles strax klar med installationen och kan börja använda din Raspberry Pi som en NAS-enhet. Det återstår bara att ge andra datorer på nätverket tillträdde till dina delade mappar.

Raspberry Pi nas

Klicka på SMB/CIFS under Tjänster i vänstermenyn. Välj Aktivera i Allmänna inställningar-rutan. Klicka på Save och sedan Verkställ.

Raspberry Pi nas

Klicka därefter på fliken Utdelningar och sedan på Lägg till-knappen. Välj den mapp du skapat i dropdown-menyn och klicka på Save. Har du flera olika mappar (kanske har du en ”Bilder”-mapp, en ”Backup”-mapp, en ”Filmer”-mapp och så vidare) lägger du till dessa på samma sätt.

Sist men inte minst måste vi göra din NAS synlig på andra datorer. Om du har en Windows-dator: Gå in på Utforskaren och klicka på Den här datorn. Välj fliken Dator, klicka på Anslut nätverksenhet och ange sökvägen för din mapp (brukar vara \\raspberrypi\[ditt mappnamn]). Klicka Slutför.

Om du använder en Mac: Öppna Finder, tryck Cmd+K och ange sökvägen smb://raspberrypi. Logga in med de användaruppgifter du skapat i Openmediavault.

Grattis! Du har nu förvandlat din Raspberry Pi till en extremt strömsnål och högst kompetent NAS-enhet, och besparat dig själv flera hundralappar på köpet.