2021-07-27: Alla priser uppdaterade i testsamlingen.

De senaste åren är det två stora nyheter som formar hemmanätverken: mesh-teknik och senaste wifi-standarden wifi 6. Dessa kompletterar varandra utmärkt för att skapa ett kraftfullt trådlöst nätverk för moderna krav på hastigheter, latens och stabilitet. För moderna tillämpningar som distansmöten, högkvalitativ strömning på både tv, datorer och mobiler, och allt mer konstant uppkopplad hushållselektronik löser de tillsammans flera problem.

Testade mesh-routrar

Med wifi 6, vilket de flesta nya datorer och bättre mobiltelefoner stödjer, minskar risken för att externa faktorer stör och försämrar kvaliteten på ditt wifi. Svarstider lokalt och ut på internet blir kortare och hastigheten till varje ansluten dator trimmas, så att du kan njuta av högupplöst strömning, snabba nerladdningar och omedelbar respons från servrar.

Mesh å andra sidan, bekymrar sig inte om prestanda, utan bygger på bredden, med förenklad och smidig förlängning av ett wifi-nät med nya åtkomstpunkter som använder wifi istället för fasta kablar för att kommunicera mellan varandra. De har snabb och sömlös växling mellan dessa så kallade mesh-noder för en användare som flyttar sig från rum till rum, så att du alltid får stark signal. Och det är skalbart med enkla möjligheter att utöka med så många extra så kallade noder som du behöver.
 

Packat och klart

De flesta köper dock ett lagom stort färdigt mesh-paket från början med två till tre enheter i. Det räcker för de flesta hem, från medelstora lägenheter till större villor. Paketen är dessutom designade för att vara mycket lätta att installera och komma igång med. Bor du i ett slott eller har blyklädda väggar i hemmet så kan det givetvis finnas undantag, men för de allra flesta finns det ett färdigt paket att köpa som fingerar utmärkt.

De nya wifi 6-baserade mesh-systemen blev vanliga under 2020 och även i år fortsätter de att introduceras från fler och fler tillverkare. Med wifi 6 får du längre räckvidd på den snabbare wifi-frekvensen 5 GHz. Det innebär att noderna i ett mesh-nätverk kan skicka data snabbt mellan varandra på längre avstånd än förut.

Det kan handla om så mycket som en fördubbling av avstånden. Hur tätt du placerar dem beror på vad du anser vara en bra lägsta datahastighet i hemmet. Ju längre bort desto långsammare går det. Men du behöver knappast många hundra megabit i surfhastighet i varje rum.
 

Hög lägstanivå

Våra kriterier för en ”bra” wifi-täckning är att du ska få minst 100 Mbit/sek att surfa och strömma med i hela hemmet. De här gäller ett par användare var de än befinner sig. Därför säger vi att en mesh-nod inte ska placeras längre bort än att den får 200 Mbit/sek i datahastighet. Det är mycket lättare med wifi 6 än med wifi 5. Därmed kan du täcka en större yta med färre mesh-enheter. Behövde du tidigare tre för att få bra wifi i alla hörn i huset kan du nu troligen klara dig med två.

Här har vi testat en toppmodell från vardera tillverkare som idag säljer mesh-system med wifi 6 i Sverige. De är inte alla i precis samma pris- och prestandaklass, då alla inte introducerat lika kraftfulla system ännu.

Ett system kan lämpa sig för ett hem med färre användare och inte lika höga krav på maxhastighet, men som vill ha extra stor täckning med godkänd hastighet till ett bra pris. Ett annat är byggt för tung trafik, högsta möjliga hastighet till enskilda datorer, och många användare som vill skicka stora filer internt, samt till exempel strömma 4k och kanske till och med 8k-video problemfritt.

Även bland de mest kraftfulla mesh-paketen är prisskillnaderna stora. Det verkar som om branschen inte riktigt kommit överens om vad den här typen av premium-paket är värda. Det kan skilja tusenlappar mellan dem, utan någon uppenbar fördel i wifi-kapacitet eller topp-prestanda mellan billiga och dyra. Eller kanske dyra och dyrare är ett bättre ordval. 
 

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi bjöd in samtliga leverantörer som i vid testtillfället hade mesh-system för konsumenter med wifi 6-teknik i svenska butiker, samt en som precis är på väg att lansera sitt första sådant mesh-paket och vi fick tag ett tidigt exemplar av. Tillverkare som har flera produkter som möter kraven ombads ställa upp med ett av sina dyrare premium-paket.

Av sex tillfrågade leverantörer fick vi svar från fem. Två av de aktuella produkterna var sedan tidigare testade och kunde därför uppdateras med information om ny firmware och funktioner. Slutligen kompletterades startfältet med Ubiquitis mesh-router som vi lånade via Kjell & Company.

Mesh-systemen har testats ett och ett, installerade i en medelstor tvåplansvilla, med test av noder placerade på ett våningsplan, samt på ett plan vardera. Prestandamätning har skett på flera sätt: Med Iperf, med filöverföring mellan två pc-datorer med 2x2 wifi 6-nätverkskort, samt med mätningar mot Bredbandskollen via husets fiberbredband på 1 Gbit/s.

Priser och försäljningsställen uppdaterade 27/7 2021
 

Asus Zenwifi AX XT8: Snabb och funktionsrik mesh håller täten

Asus mest kraftfulla meshrouter ger dig bra hastighet och kapacitet – till ett rimligt pris.

Asus Zenwifi AX XT8
Betyg 5 av 5

Asus Zenwifi AX XT8: Omdöme

Asus övertygar stort med Zenwifi AX XT8, stor flexibilitet i hur wifi och mesh fungerar, bra prestanda och ett som alltid fullmatat funktionsutbud till konkurrenskraftigt pris. Det kan vara överväldigande att sätta sig in i detaljerna och navigera gränssnittet, men väl värt att utforska. Trots nya konkurrenter, som levererar aningen mer i prestanda, är den därför fortfarande herre på täppan.

Positivt

 • Bra hastighet och hög kapacitet.
 • Gott om nätverksportar och snabb wan.
 • Stort funktionsutbud.
 • Extra säkerhet ingår.
 • Många anpassningsmöjligheter.

Negativt

 • Inte smidigaste gränssnittet.
 • Måttlig topphastighet på wifi 5.
Testad: Mars 2020, uppdaterad maj 2021
Wifi-typ: Wifi 6, mu-mimo 2x2/4x4
Wifi-kapacitet: 574 + 1 201 + 4 804 Mbit/s
Anslutningar: 1 st 2,5 gigabit wan, 3 st gigabit lan, usb 3
Cirkapris: 5 190 kr
Pris3 790 kronor hos Webhallen

 Läs hela testet av Asus Zenwifi AX XT8 


D-Link Covr X1863: Prisvärd wifi 6 för hela hemmet

Med detta paket på tre små mesh-enheter kan du täcka ett medelstort hem med stabil wifi 6 utan att det kostar skjortan.

D-Link Covr X1863
Betyg 4 av 5

Omdöme

D-Links konkurrerar just nu inte i högre pris- och prestandaklass, men du får alla viktiga wifi 6-fördelar som räckvidd och stabilitet, och snabb nog uppkoppling till en handfull användare i taget. Har du till exempel ingen möjlighet eller ambition att skaffa gigabit-bredband, så är det här ett bra och prisvärt val.

Positivt

 • Goda prestanda till enskild användare.
 • Lätt att installera och sköta.
 • Tre noder till bra pris.

Negativt

 • Något låg räckvidd per nod.
 • Begränsad total kapacitet.
 • Få extra funktioner.
Testad: Maj 2021
Wifi-typ: Wifi 6, mu-mimo 2x2
Wifi-kapacitet: 600 + 1200 Mbit/s
Anslutningar: 1 st gigabit wan, 1 st gigabit lan
Ethernet backhaul: Ja
Cirkapris: 2 499 kr
Pris2 499 kr på Prisjakt.

 Läs hela testet av D-Link Covr X1863 


Linksys Velop MX8400: Problemfri mesh med bra räckvidd

Här får du snabb wifi i hela huset, plus möjlighet att ansluta lagring.

Linksys Velop MX8400
Betyg 4 av 5

Omdöme

Systemet är enkelt att sköta, med snyggt och pedagogiskt gränssnitt. Och vi gillar att Linksys stödjer usb i ett mesh-paket. Behöver du bara snabb och bra wifi, och uppskattar möjligheten att sätta upp en filserver, är detta ett bra val.

Positivt

 • Mycket bra räckvidd.
 • Höga prestanda.
 • Enkelt och lätthanterligt.
 • Dubbelt upp med usb.

Negativt

 • Få extra funktioner, trots usb.
 • Endast gigabit ethernet.
 • Stora enheter.
Wifi-typ: Wifi 6, mu-mimo 4x4
Wifi-kapacitet: 600 + 1200 + 2400 Mbit/s
Anslutningar: 1 st gigabit wan, 3 st gigabit lan, usb 3.0
Cirkapris: 4 499 kr
Pris: 4 490 kronor hos Webhallen.

 Läs hela testet av Linksys Velop MX8400 


Netgear Orbi RBK852: Stor, snabb och väldigt dyr meshrouter

Vi testar Netgear Orbi RBK852, en mesh-router med vassa prestanda, men också några brister.

Netgear Orbi RBK852
Betyg 3 av 5

Omdöme

Nya toppmodellen i Orbi-serien är tekniskt sett imponerande, med toppad prestanda och hög wifi-kapacitet. Men det rättfärdigar inte det svindlande priset, när konkurrenterna är nästan lika bra och erbjuder betydligt fler och riktigt bra extrafunktioner på köpet.

Positivt

 • Prestanda i absoluta toppklass.
 • Gott om nätverksportar och snabb wan.
 • Lätt att installera och hantera.

Negativt

 • Stora och något skrymmande enheter.
 • Extra virusskyddet kostar.
 • Begränsat med inställningsmöjligheter.
 • Priset.
Testad: Mars 2020, uppdaterad maj 2021
Wifi-typ: Wifi 6, mu-mimo 4x4
Wifi-kapacitet: 1 200 x 2 400 x 2 400 Mbit/s
Anslutningar: 1 st 2,5 gigabit wan, 4 st gigabit lan
Cirkapris: 8 990 kr
Pris: 9 390 kronor hos Webhallen

 Läs hela testet av Netgear Orbi RBK852 


TP-Link Deco X90: Snabbast mesh just nu

Prestanda imponerar med TP-Links nya meshrouter. Även funktioner och gränssnitt är i toppklass.

TP-Link Deco X90
Betyg 4 av 5

Omdöme

Det är nära felfritt från TP-Link. Prestanda och användarvänlighet är i topp. Men de har i Deco X90 dragit ner på vad som ingår i paketet från tidigare modeller, och förpassat det bästa till en betaltjänst. Trots det är det prisvärt och väl värt en rekommendation.

Positivt

 • Prestanda i toppklass.
 • …liksom räckvidd.
 • Hög användarvänlighet.
 • God uppsättning funktioner.

Negativt

 • Begränsat med detaljinställningar.
 • Bästa säkerhetsfunktionerna kostar extra.
 • Stora, skrymmande enheter.
Testad: Maj 2021
Wifi-typ: Wifi 6, mu-mimo 4x4
Wifi-kapacitet: 574 + 1201 + 4804 Mbit/s
Anslutningar: 1 st gigabit wan/lan, 1 st 2,5 gigabit wan/lan
Cirkapris: 4 990 kr
Pris: 3 490 kronor hos Komplett

 Läs hela testet av TP-Link Deco X90 


Ubiquiti Amplifi Alien: Unik stil och extra god kontroll

Alien är tillverkarens första wifi 6-mesh, och de slår på stort med dyr lyxprodukt.

Ubiquiti Amplifi Alien
Betyg 3 av 5

Omdöme

Alien plockar många stilpoäng, och den goda detaljkontrollen uppskattas. Rätt uppsatt är det inget fel på dess prestanda, men vi väntade oss mer av räckvidden. Och dess orimligt höga pris avskräcker. Det finns mer funktionsrika och bättre presterande paket, om än inte lika flashiga.

Positivt

 • Väl godkända prestanda.
 • Snyggt och informativt gränssnitt.
 • Unik design.

Negativt

 • Måttlig räckvidd för att vara wifi 6.
 • Få bonusfunktioner.
 • Endast gigabit ethernet.
 • Orimligt dyr.
Testad: Maj 2021
Wifi-typ: Wifi 5/6, mu-mimo 4x4
Wifi-kapacitet: 1148 + 1733 (wifi 5) x 4804 Mbit/s
Anslutningar: 1 st gigabit wan, 4 st gigabit lan. 1 st gigabit lan på mesh-nod
Rek. pris: 8 790 kr.
Pris: 8 499 kronor hos Hifi Klubben

 Läs hela testet av Ubiquiti Amplifi Alien