2022-11-30 Artikeln uppdaterad med test av Netgear Orbi RBK763

De senaste åren är det två stora nyheter som formar hemmanätverken: mesh-teknik och senaste wifi-standarden wifi 6 / 6e. Dessa kompletterar varandra utmärkt för att skapa ett kraftfullt trådlöst nätverk för moderna krav på hastigheter, latens och stabilitet. För moderna tillämpningar som distansmöten, högkvalitativ strömning på både tv, datorer och mobiler, och allt mer konstant uppkopplad hushållselektronik löser de tillsammans flera problem.

Testade mesh-routrar

Med wifi 6, vilket de flesta nya datorer och bättre mobiltelefoner stödjer, minskar risken för att externa faktorer stör och försämrar kvaliteten på ditt wifi. Svarstider lokalt och ut på internet blir kortare och hastigheten till varje ansluten dator trimmas, så att du kan njuta av högupplöst strömning, snabba nerladdningar och omedelbar respons från servrar.

Vad är skillnaden mellan wifi 6 och wifi 6e?

Nu börjar det också komma routrar med wifi 6e. Det är en standard som bygger vidare på wifi 6, men lägger till ett extra frekvensband, 6 GHz som komplement till vanliga 2,4 och 5 GHz. På 6 GHz är det mindre risk för överlappning med andra frekvenser och störning, och högre frekvens möjliggör också högre topphastigheter. De bästa nya mobilerna och bärbara datorerna just nu har stöd för wifi 6e, och kan då logga in på extra snabba separata 6 GHz-nätverk, som inte syns för en vanlig wifi 5 eller wifi 6-dator.

Läs också: 


Mesh å andra sidan, bekymrar sig inte om prestanda, utan bygger på bredden, med förenklad och smidig förlängning av ett wifi-nät med nya åtkomstpunkter som använder wifi istället för fasta kablar för att kommunicera mellan varandra. De har snabb och sömlös växling mellan dessa så kallade mesh-noder för en användare som flyttar sig från rum till rum, så att du alltid får stark signal. Och det är skalbart med enkla möjligheter att utöka med så många extra så kallade noder som du behöver.

Videoguide: Så väljer du rätt router

 

Meshpaket med 2-3 enheter räcker långt

De flesta köper dock ett lagom stort färdigt mesh-paket från början med två till tre enheter i. Det räcker för de flesta hem, från medelstora lägenheter till större villor. Paketen är dessutom designade för att vara mycket lätta att installera och komma igång med. Bor du i ett slott eller har blyklädda väggar i hemmet så kan det givetvis finnas undantag, men för de allra flesta finns det ett färdigt paket att köpa som fungerar utmärkt.

De nya wifi 6-baserade mesh-systemen blev vanliga under 2020 och även i år fortsätter de att introduceras från fler och fler tillverkare. Med wifi 6 får du längre räckvidd på den snabbare wifi-frekvensen 5 GHz. Det innebär att noderna i ett mesh-nätverk kan skicka data snabbt mellan varandra på längre avstånd än förut.

Det kan handla om så mycket som en fördubbling av avstånden. Hur tätt du placerar dem beror på vad du anser vara en bra lägsta datahastighet i hemmet. Ju längre bort desto långsammare går det. Men du behöver knappast många hundra megabit i surfhastighet i varje rum.

Mesh-system som har stöd för wifi 6e använder 6 GHz-bandet på lite olika sätt. Vissa kopplar ihop noderna i första hand på 6 GHz-frekvensen, för ökad prestanda och bibehållen topphastighet på alla noder. Andra system gör det forfarande på 5 GHz. Högre frekvens innebär nämligen återigen kortare räckvidd. Så det finns wifi 6e-system som är extra bra för topp-prestanda i små och halvstora hem, medan det finns andra som ger mycket bra täckning för stora hem och topp-prestanda från 6 GHz-tekniken i enskilda rum.  
 

Hög lägstanivå för bra wifi-täckning

Våra kriterier för en ”bra” wifi-täckning är att du ska få minst 100 Mbit/sek att surfa och strömma med i hela hemmet. De här gäller ett par användare var de än befinner sig. Därför säger vi att en mesh-nod inte ska placeras längre bort än att den får 200 Mbit/sek i datahastighet. Det är mycket lättare med wifi 6 än med wifi 5. Därmed kan du täcka en större yta med färre mesh-enheter. Behövde du tidigare tre för att få bra wifi i alla hörn i huset kan du nu troligen klara dig med två.

Här har vi några av de mest kraftfulla systemen från vardera tillverkare som idag säljer mesh-system med wifi 6 och wifi 6e i Sverige. De är inte alla i precis samma pris- och prestandaklass, då alla inte introducerat lika kraftfulla system ännu.

Ett system kan lämpa sig för ett hem med färre användare och inte lika höga krav på maxhastighet, men som vill ha extra stor täckning med godkänd hastighet till ett bra pris. Ett annat är byggt för tung trafik, högsta möjliga hastighet till enskilda datorer, och många användare som vill skicka stora filer internt, samt till exempel strömma 4k och kanske till och med 8k-video problemfritt.

Även bland de mest kraftfulla mesh-paketen är prisskillnaderna stora. Det verkar som om branschen inte riktigt kommit överens om vad den här typen av premium-paket är värda. Det kan skilja tusenlappar mellan dem, utan någon uppenbar fördel i wifi-kapacitet eller topp-prestanda mellan billiga och dyra. Eller kanske dyra och dyrare är ett bättre ordval. 
 

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi bjöd in samtliga leverantörer som i vid testtillfället hade mesh-system för konsumenter med wifi 6-teknik i svenska butiker, samt en som precis är på väg att lansera sitt första sådant mesh-paket och vi fick tag ett tidigt exemplar av. Tillverkare som har flera produkter som möter kraven ombads ställa upp med ett av sina dyrare premium-paket.

Av sex tillfrågade leverantörer fick vi svar från fem. Två av de aktuella produkterna var sedan tidigare testade och kunde därför uppdateras med information om ny firmware och funktioner. Slutligen kompletterades startfältet med Ubiquitis mesh-router som vi lånade via Kjell & Company. Enskilda tester av nya högpresterande mesh-routrar har sedan kompletterat testet allt eftersom nya modeller har släppts. 

Mesh-systemen har testats ett och ett, installerade i en medelstor tvåplansvilla, med test av noder placerade på ett våningsplan, samt på ett plan vardera. Prestandamätning har skett på flera sätt: Med Iperf, med filöverföring mellan två pc-datorer med 2x2 wifi 6- eller wifi 6e-nätverkskort, samt med mätningar mot Bredbandskollen via husets fiberbredband på 1 Gbit/s.

 Meshroutrar med wifi 6e 

 

Asus Zenwifi Pro ET12: Smart, snabb och stilig wifi 6e-mesh

Asus påkostade och spektakulära meshpaket med 6 GHz-bandet ger dig mycket kontroll över hur routern används.

Asus Zenwifi Pro ET12 mesh-router wifi 6e
Betyg 4,5 av 5

Omdöme

För vissa typer av användare kan Zenwifi Pro ET12 vara den perfekta routern. Du får detaljkontroll över det mesta, prestanda i toppklass, all den senaste tekniken och massor av bonusfunktioner, utan irriterande betalväggar. Om du har rätt kunskaper för att hantera den, bor lagom stort, och har tio tusen att bränna. Då är det här väldigt bra.

Positivt

  • Kan bli mycket snabb
  • Utstickande design
  • Stor möjlighet att anpassa efter dina behov
  • Många funktioner

Negativt

  • Bitvis förvirrande gränssnitt
  • Aningen kort räckvidd per nod
  • Dyr
Testad: Juni 2022
Tillverkare: Asus
Wifi-typ: Wifi 6E, mu-mimo 4x4
Frekvensband: 2,4 + 5 + 6 GHz
Wifi-kapacitet: 1200 + 4800 + 4800 Mbit/s
Antal noder: 2
Pris: 9 990 kronor hos Dustinhome eller hos Komplett
...
 Läs hela testet av Asus Zenwifi Pro ET12 

Netgear Orbi RBKE963: Kraftfull och dyr wifi 6e-mesh

Det här är inte en router för alla, utan för dig som har extrema krav och ett mindre slott som behöver wifi-täckning. Och har du ett slott kanske du också har råd.

Netgear Orbi RBKE96
Betyg 4 av 5

Omdöme

Det går bländande snabbt på mer än ett sätt och har den bästa räckvidden vi sett i en trepunkts-mesh. Få extra funktioner och betalvägg för att nå de bästa funktionerna, är ett minus, men annars är precis allt på högsta nivå. Om du vägrar vänta på mer sansade alternativ, bara bryr dig om bästa möjliga prestanda och struntar i det svindlande priset, då kan det här absolut vara rätt val.

Positivt

  • Mäktig wifi på fyra band
  • Mycket bra räckvidd
  • Lätt att konfigurera och administrera
  • Flera snabba ethernetportar

Negativt

  • Virusskydd och föräldrakontroll är betaltjänster
  • Få övriga funktioner
  • Priset
Testad: Maj 2022
Tillverkare: Netgear
Wifi-typ: Wifi 6E, mu-mimo 4x4
Frekvensband: 2,4 + 5 + 5 + 6 GHz
Wifi-kapacitet: 1200 + 2400 + 2400 + 4800 Mbit/s
Antal noder: 3
Pris: 18 490 kr hos Netgear eller 19 399 kronor via Prisjakt
...
 Läs hela testet av Netgear Orbi RBKE963 

TP-link Deco XE75: Prispressad wifi 6e-mesh

När andra tillverkare släpper kraftfulla och svindyra lyxpaket, kontrar TP-link med en wifi 6e-mesh du faktiskt kan ha råd med.

TP-link Deco XE75
Betyg 3 av 5

Omdöme

Deco XE75 är ett snyggt och i grunden väl fungerande meshpaket för dig som inte har skyhöga prestandakrav. Men ska du locka fram det bästa ur det nya 6 GHz-bandet, får du lirka med systemet, kompromissa med räckvidden, experimentera tålmodigt, och inte ha för höga krav på resultatet. För de flesta användare rekommenderar vi att du avvaktar och skaffar en bra vanlig wifi 6-mesh för samma pris istället.

Positivt

  • Kompakt och diskret
  • Lätt att installera och använda
  • Wifi 6e till lägre pris

Negativt

  • Begränsade inställningsmöjligheter
  • Svårt att dra nytta av 6 GHz
  • Virusskydd kostar extra
Testad: Juni 2022
Tillverkare: TP-link
Wifi-typ: Wifi 6E
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz + 6 GHz
Wifi-kapacitet: 574 + 2 402 + 2 402 Mbit/s
Antal noder: 3
Pris: 4 690 kronor på Kjell & Company (3-pack), 3 990 kronor hos Proshop (2-pack) eller 2 190 kronor hos Komplett (1-pack)
...
 Läs hela testet av TP-link Deco XE75 

 Meshroutrar med wifi 6 

Asus Zenwifi AX XT8: Snabb och funktionsrik mesh håller täten

Asus mest kraftfulla meshrouter ger dig bra hastighet och kapacitet – till ett rimligt pris.

Asus Zenwifi AX XT8
Betyg 5 av 5

Asus Zenwifi AX XT8: Omdöme

Asus övertygar stort med Zenwifi AX XT8, stor flexibilitet i hur wifi och mesh fungerar, bra prestanda och ett som alltid fullmatat funktionsutbud till konkurrenskraftigt pris. Det kan vara överväldigande att sätta sig in i detaljerna och navigera gränssnittet, men väl värt att utforska. Trots nya konkurrenter, som levererar aningen mer i prestanda, är den därför fortfarande herre på täppan.

Positivt

  • Bra hastighet och hög kapacitet.
  • Gott om nätverksportar och snabb wan.
  • Stort funktionsutbud.
  • Extra säkerhet ingår.
  • Många anpassningsmöjligheter.

Negativt

  • Inte smidigaste gränssnittet.
  • Måttlig topphastighet på wifi 5.
Testad: Mars 2020, uppdaterad maj 2021
Wifi-typ: Wifi 6, mu-mimo 2x2/4x4
Wifi-kapacitet: 574 + 1 201 + 4 804 Mbit/s
Anslutningar: 1 st 2,5 gigabit wan, 3 st gigabit lan, usb 3
Cirkapris: 5 190 kr
Pris: 3 490 kronor hos Amazon Sverige (2-pack) eller 1 990 kronor hos Amazon (1-pack)

 Läs hela testet av Asus Zenwifi AX XT8 


Deco X50: En mesh-router som ger mycket bandbredd till rätt pris

TP-links nya mesh är snygg, snabb och lätt att sköta. Du får klara dig utan detaljkontroll, men för de flesta användare gör den jobbet.

Deco X50
Betyg 4 av 5

Omdöme

TP-link tar det som var bra med tidigare modellen, lägger till extra nätverksportar och förbättrar prestanda och stabilitet. Även med de mest avancerade tjänsterna bakom en betalvägg är Deco X50 ett prisvärt routerpaket. Du får tillräckligt med god grundfunktion utan, och kan sedan välja vad utökat skydd är värt för dig.

Positivt

  • Trimmad prestanda och ökad stabilitet.
  • Mycket bra räckvidd
  • Lätt att använda och installera
  • Få men bra funktioner.

Negativt

  • Saknar enstaka funktioner
  • Begränsade inställningsmöjligheter
  • Full säkerhet kostar extra
Testad: Mars 2022
Tillverkare: TP-link
Wifi-typ: Wifi 6, mu-mimo 2x2
Frekvensband: 2,4 + 5 GHz
Wifi-kapacitet: 574 + 2402 Mbit/s
Antal noder: 3
Rek. pris: 4 490 kr (3-pack)
Pris: 3 387 kronor hos Amazon Sverige (3-pack), 2 247 kronor hos Amazon (2-pack) eller 1 445 kronor hos Amazon (1-pack)
...
 Läs hela testet av Deco X50 

D-Link Covr X1863: Prisvärd wifi 6 för hela hemmet

Med detta paket på tre små mesh-enheter kan du täcka ett medelstort hem med stabil wifi 6 utan att det kostar skjortan.

D-Link Covr X1863
Betyg 4 av 5

Omdöme

D-Links konkurrerar just nu inte i högre pris- och prestandaklass, men du får alla viktiga wifi 6-fördelar som räckvidd och stabilitet, och snabb nog uppkoppling till en handfull användare i taget. Har du till exempel ingen möjlighet eller ambition att skaffa gigabit-bredband, så är det här ett bra och prisvärt val.

Positivt

  • Goda prestanda till enskild användare.
  • Lätt att installera och sköta.
  • Tre noder till bra pris.

Negativt

  • Något låg räckvidd per nod.
  • Begränsad total kapacitet.
  • Få extra funktioner.
Testad: Maj 2021
Wifi-typ: Wifi 6, mu-mimo 2x2
Wifi-kapacitet: 600 + 1200 Mbit/s
Anslutningar: 1 st gigabit wan, 1 st gigabit lan
Ethernet backhaul: Ja
Cirkapris: 2 499 kr
PrisKostar 1 590 kronor hos Amazon Sverige (3-pack)

 Läs hela testet av D-Link Covr X1863 


Google Nest Wifi Pro: Fortfarande ingen fullträff

Googles första router på tre år har den senaste wifi-tekniken, men det märks inte.

Google Nest Wifi Pro
Betyg 3 av 5

Omdöme

Med Nest Wifi Pro går Google äntligen från att vara fem steg efter konkurrenterna till att spela i samma liga. Du får 6 Ghz och stabil drift i ett elegant designat paket, men du får nästan ingen som helst kontroll över ditt wifi själv, och den lilla kontroll du får är inte helt användarvänlig. Det är svårt att medvetet utnyttja fördelarna med wifi 6e. Då kan du lika gärna skaffa ett mer prisvärt wifi 6-paket istället, och avvakta till wifi 7 för att gå upp till 6 GHz.

Positivt

  • Kompakta och diskreta enheter
  • Enkel installation
  • Stabil drift

Negativt

  • Svårt att på allvar utnyttja 6 GHz
  • Ojämn räckvidd
  • Minimalt med anslutningar och funktioner
Testad: November 2022
TillverkareGoogle
Wifi-typ: Wifi 6e, mu-mimo 2x2
Frekvensband: 2,4 + 5 + 6 GHz
Wifi-kapacitet: 574 + 2404 + 2404 Mbit/s
Antal noder, testat paket: 3
Pris: 1 899 kronor hos Proshop (1-pack) eller 3 799 kronor hos Proshop (3-pack)
...
 Läs hela testet av Google Nest Wifi Pro

Huawei WiFi Mesh 7: Snabb mesh vill göra det lätt att få täckning

Huaweis mest kraftfulla router hittills är ett elegant mesh-paket med två enheter som ska passa perfekt i en villa.

Huawei WiFi Mesh 7
Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Mesh 7 har rätta bandbredden och prestandan, och levererar såvitt vi kan se stabil wifi täckning för ett större hem med höga krav. Det är dock aningen dyrt jämfört med en del likvärdiga routerpaket, och flera av dem har extra funktionalitet att bjuda på. Ett snyggt och smidigt gränssnitt, och smarta nft-synkningen talar till Huaweis fördel, men det finns också en del handhavande som behöver finputsas.

Positivt

  • Rätta prestandan på både wifi 5 och wifi 6
  • Lättinstallerat
  • Smart anslutning med nfc

Negativt

  • Ingen usb
  • Endast gigabit ethernet
  • En del förvirring i gränssnittet
Testad: December 2021.
Tillverkare: Huawei
Trådlösa protokoll: Wifi 6
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz + 5 GHz
Wifi-kapacitet: 574 + 1 201 + 4 804 Mbit/s
Antal noder: 2
Pris: Kostar 2 990 kronor hos DustinHome (2-pack) eller från 1 490 kronor via Prisjakt (1-pack)

...
 Läs hela testet av Huawei WiFi Mesh 7 


Linksys Atlas Pro 6: Snabb och lätthanterlig wifi 6-mesh

Det mesta är sig likt med tillverkarens senaste wifi 6-baserade mesh-paket. Förutom namnet. Nu heter de plötsligt Atlas Pro, och är ”powered by Velop”.

Linksys Atlas Pro 6
Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Namnbytet till trots är det här precis samma bekanta Velop-mesh som vi sett tidigare. Snabbt, lättanvänt och snyggt, men inte särskilt funktionsrikt. Räckvidden är godkänd, men det finns system som bättre täcker större ytor. Behöver du inte sprida ut noderna till max är den ett stabilt köp. Men du får räkna med manuellt meckande för att låsa upp dess fulla potential.

Positivt

  • Höga topphastigheter
  • Gott om fasta nätverksportar
  • Kompakt design
  • Lättanvänd app

Negativt

  • Något kort räckvidd per nod
  • Få och begränsade extra funktioner
  • Långsam hantering
Testad: Maj 2022
Tillverkare: Linksys
Wifi-typ: Wifi 6, mu-mimo 2x2
Frekvensband: 2,4 + 5 GHz
Wifi-kapacitet: 574 + 4802 Mbit/s
Antal noder: 3
Pris: Kostar 3 949 kronor hos Webhallen(3-pack) eller 2 495 kronor via Amazon (2-pack) eller Dustinhome 1-pack: Från 1 290 kronor via Prisjakt
..
 Läs hela testet av Linksys Atlas Pro 6 

Linksys Velop MX8400: Problemfri mesh med bra räckvidd

Här får du snabb wifi i hela huset, plus möjlighet att ansluta lagring.

Linksys Velop MX8400
Betyg 4 av 5

Omdöme

Systemet är enkelt att sköta, med snyggt och pedagogiskt gränssnitt. Och vi gillar att Linksys stödjer usb i ett mesh-paket. Behöver du bara snabb och bra wifi, och uppskattar möjligheten att sätta upp en filserver, är detta ett bra val.

Positivt

  • Mycket bra räckvidd.
  • Höga prestanda.
  • Enkelt och lätthanterligt.
  • Dubbelt upp med usb.

Negativt

  • Få extra funktioner, trots usb.
  • Endast gigabit ethernet.
  • Stora enheter.
Wifi-typ: Wifi 6, mu-mimo 4x4
Wifi-kapacitet: 600 + 1200 + 2400 Mbit/s
Anslutningar: 1 st gigabit wan, 3 st gigabit lan, usb 3.0
Cirkapris: 4 499 kr
Pris: 3 999 kronor hos Amazon Sverige (2-pack)

 Läs hela testet av Linksys Velop MX8400 


Netgear Orbi RBK763: Wifi 6 lever och frodas

Kan en bra wifi 6-mesh fortfarande locka trots att wifi 6e nu finns? Netgear hoppas på det, med nya Orbin som ger hög individuell bandbredd.

Netgear Orbi RBK763

Betyg 4 av 5

Omdöme

Det kan finnas anledningar att strunta i wifi 6e och hålla sig till wifi 6 i väntan på kommande wifi 7. Netgears nya meshpaket Orbi RBK763 gör ett bra jobb med att locka till det. Prestanda är i topp tack vare stöd för 160 Hz kanalbredd, samt teknisk kvalitet i toppklass. För att bli en fullträff saknas dock snabbare wan-anslutning och mer manuell expertkontroll. Ett mer pressat pris hade inte heller varit fel.

Positivt

  • Höga individuella hastigheter
  • Utmärkt räckvidd
  • Stabil drift
  • Lätt att installera och hantera

Negativt

  • Ingen multigigabit-wan
  • Begränsat med detaljinställningar
  • Priset
Testad: November 2022
Trådlösa protokoll: Wifi 6, mu-mimo 2x2
Wifi-kapacitet: 600+ 2400 + 2400 Mbit/s
Rek. pris: 7 990 kr
Pris7 990 kronor hos Elon (3-pack)

 Läs hela testet av Orbi RBK763 


Netgear Orbi RBK852: Stor, snabb och väldigt dyr meshrouter

Vi testar Netgear Orbi RBK852, en mesh-router med vassa prestanda, men också några brister.

Netgear Orbi RBK852
Betyg 3 av 5

Omdöme

Nya toppmodellen i Orbi-serien är tekniskt sett imponerande, med toppad prestanda och hög wifi-kapacitet. Men det rättfärdigar inte det svindlande priset, när konkurrenterna är nästan lika bra och erbjuder betydligt fler och riktigt bra extrafunktioner på köpet.

Positivt

  • Prestanda i absoluta toppklass.
  • Gott om nätverksportar och snabb wan.
  • Lätt att installera och hantera.

Negativt

  • Stora och något skrymmande enheter.
  • Extra virusskyddet kostar.
  • Begränsat med inställningsmöjligheter.
  • Priset.
Testad: Mars 2020, uppdaterad maj 2021
Wifi-typ: Wifi 6, mu-mimo 4x4
Wifi-kapacitet: 1 200 x 2 400 x 2 400 Mbit/s
Anslutningar: 1 st 2,5 gigabit wan, 4 st gigabit lan
Cirkapris: 8 990 kr
Pris: Kostar 7 890 kronor hos Amazon Sverige (2-pack)

 Läs hela testet av Netgear Orbi RBK852 


TP-Link Deco X90: Snabbast mesh just nu

Prestanda imponerar med TP-Links nya meshrouter. Även funktioner och gränssnitt är i toppklass.

TP-Link Deco X90
Betyg 4 av 5

Omdöme

Det är nära felfritt från TP-Link. Prestanda och användarvänlighet är i topp. Men de har i Deco X90 dragit ner på vad som ingår i paketet från tidigare modeller, och förpassat det bästa till en betaltjänst. Trots det är det prisvärt och väl värt en rekommendation.

Positivt

  • Prestanda i toppklass.
  • …liksom räckvidd.
  • Hög användarvänlighet.
  • God uppsättning funktioner.

Negativt

  • Begränsat med detaljinställningar.
  • Bästa säkerhetsfunktionerna kostar extra.
  • Stora, skrymmande enheter.
Testad: Maj 2021
Wifi-typ: Wifi 6, mu-mimo 4x4
Wifi-kapacitet: 574 + 1201 + 4804 Mbit/s
Anslutningar: 1 st gigabit wan/lan, 1 st 2,5 gigabit wan/lan
Cirkapris: 4 990 kr
Pris: Kostar 3 669 kronor hos Amazon Sverige (2-pack)

 Läs hela testet av TP-Link Deco X90 


Ubiquiti Amplifi Alien: Unik stil och extra god kontroll

Alien är tillverkarens första wifi 6-mesh, och de slår på stort med dyr lyxprodukt.

Ubiquiti Amplifi Alien
Betyg 3 av 5

Omdöme

Alien plockar många stilpoäng, och den goda detaljkontrollen uppskattas. Rätt uppsatt är det inget fel på dess prestanda, men vi väntade oss mer av räckvidden. Och dess orimligt höga pris avskräcker. Det finns mer funktionsrika och bättre presterande paket, om än inte lika flashiga.

Positivt

  • Väl godkända prestanda.
  • Snyggt och informativt gränssnitt.
  • Unik design.

Negativt

  • Måttlig räckvidd för att vara wifi 6.
  • Få bonusfunktioner.
  • Endast gigabit ethernet.
  • Orimligt dyr.
Testad: Maj 2021
Wifi-typ: Wifi 5/6, mu-mimo 4x4
Wifi-kapacitet: 1148 + 1733 (wifi 5) x 4804 Mbit/s
Anslutningar: 1 st gigabit wan, 4 st gigabit lan. 1 st gigabit lan på mesh-nod
Rek. pris: 8 790 kr.
Pris: Kostar 4 990 kronor hos Webhallen eller hos Kjell & Company

 Läs hela testet av Ubiquiti Amplifi Alien