Routrar kan vara komplicerade saker med mängder av komplex antennteknik, datahanteringsoptimering och avancerade funktioner, från säkerhet till serverfunktioner. Men det som de allra flesta användare verkligen vill ha ut av sin router är framförallt två saker: pålitlig, snabb internetuppkoppling för att kunna surfa och strömma samt minimalt med krångel för att nå det målet.

Läs även: Bästa router – stort test

Senaste årets hetaste trend för hemnätverk är de nya smarta och flerdelade routerpaketen, två eller flera dosor som pratar trådlöst med varandra. De första kom i slutet av 2016 och vi testade en handfull av de allra första på våren, men under året har det verkligen tagit fart, och nu har nästan alla stora routertillverkare ett eller ett par sådana system i sortimentet. Ja, även Google har nu tagit sitt egna routersystem till Sverige. Därför är det dags för ett rejält nytt test redan nu.

Google Wifi mesh
Google Wifi är ett exempel på mesh-router-system, vars uppgift är att ge dig täckning i alla skrymslen och vrår.

Wi-fi framför allt

Dessa paket är inte bara är exceptionellt enkla att installera och använda, utan fokuserar framförallt på en enda sak över allt annat, att eliminera döda wifi-zoner och ge dig snabb och pålitlig trådlös täckning i precis hela hemmet. Surfa på toaletten, kolla Netflix på balkongen eller spela onlinespel i sovrummet, med ett sådant routerpaket är det bara att ansluta trådlöst och köra. I alla fall i teorin. Hur bra de är i verkligheten har vi testat här.

Missa inte: 12 nr av PC för Alla + hörlurar eller högtalare från JBL för endast 999 kr!

För datorer, skrivare med mera som inte har wifi kan systemen – i alla fall de flesta av dem – också göra att du skipper dra kablar mellan rum eller trycka in homeplug-enheter, då varje så kallad nod också är switch med ett par fasta nätverksuttag, ibland ännu fler. 

Två metoder för sammankoppling

Man pratar ofta om dessa routrar som ”mesh-paket”, då de flesta av dem använder en teknik kallad mesh för att prata med varandra. Det innebär att alla noder är likvärdiga och de väljer själva vilken väg data ska skickas mellan dem. Men det blir inte helt korrekt att säga att vi testar mesh-routrar här, eftersom det också finns de som är konfigurerade på ett lite annat sätt, med ett centralt ”moderskepp” till router och satelliter som bara pratar med den. Denna metod kallas för hub-and-spoke, enklast översatt till nav och ekrar på svenska.

Riktig mesh blir en extra fördel först i riktigt stora lokaler. Det används bland annat för att täcka hotell och flygplatser med wifi. I ett normalstort hem gör det ingen större skillnad vilken av dessa tekniker som används, bägge funkar fint och slutresultatet blir mer eller mindre det samma. Därför föreslår vi att kalla det hela för multiroom-wifi istället. Som högtalarna, fast för nätverk.

Förenklad hantering

En viktig sak komma ihåg är att det här inte är routrar för dig som har höga kunskaper om nätverksteknik, vill ha full koll på egen wifi-optimering, brandväggsinställningar, portkontroll, dataprioritering och så vidare. De är relativt fattiga på detaljinställningar och det mesta sker med automatik.

Det går ju att bygga ett bra hemmanätverk med maxad wifi-täckning själv, genom att köpa wifi-extenders och konfigurera manuellt med en bättre vanlig router. Vi har därför testat dem med just det i åtanke: användare som bara vill komma ut på internet med sina datorer, telefoner och plattor så enkelt som möjligt. Kanske också koppla in en nas, en skrivare och någon extra pryl som till exempel en hubb för Philips smarta lampor Hue.

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi sökte upp samtliga stora tillverkare av routrar och hörde oss för om deras utbud av mesh- eller hub and spoke-system för hemmet. Därefter valde vi vardera tillverkares kraftfullare paket med prilapp på över 3 000 kronor, ämnade för större hem och fler användare.

I de fall vi redan testat routern, antingen i vårt första stortest eller senare individuellt, tog vi reda på om nya funktioner och inbyggt program tillkommit. För ett par paket var så fallet, och då tog vi in dem för nytt test.

Systemen testades i en trerumslägenhet och i en tvåplansvilla med gigabit fiber-bredband. Prestanda mättes med filöverföring från en dator ansluten till centrala hubben, till en bärbar dator med 802.11ac-wifi och 2x2 mimo-antenn, samt mellan två datorer anslutna med gigabit ethernet i systemets enheter. Prestanda bedömdes också manuellt med videoströmning, samt Skypesamtal. Då systemen är byggda med just wifi-täckning och användarvänlighet i första rummet är det dessa två saker som vi lagt lite extra vikt på vid bedömning och betyg.

Levande artikel

Artikeln uppdateras löpande när vi får in nya mesh-paket för test. Observera att de betyg som listas i den här artikeln kan skilja sig från när vi testade produkten för första gången. Detta beroende på tekniska framsteg, nya krav och kraftigare konkurrens mellan paketen. I faktatexten till varje router-paket ser du när den är testad.