De flesta av oss med bra bredband i hemmet tänker nog på routern där hemma som en stor klump med antenner upptill (eller bara en stor klump, många har ju inte antennerna på utsidan) som står och blinkar i ett hörn i närheten av bredbandsuttaget eller kabelmodemet. För det mesta är det en som medföljde bredbandsabonnemanget.

Vi loggar in på det förinställda ssid-namnet och anger det förinställda lösenordet och surfar sedan på. Kanske kopplar vi till och med in en nätverkssladd baktill och drar till den stationära datorn, smarta tv:n, skrivaren eller nasen – men många har också klippt kablarna helt och kör wifi även till sådana prylar.

Och varför inte? Med moderna standarder som 802.11ac (och även för det mesta med 802.11n) går det mesta snabbt nog. Det finns också enkla och prisvärda lösningar för att slippa dra kablar mellan rummen, antingen med lösa wifi-mottagare eller med en så kallad homeplug, alltså en dosa som ger internet via vanliga elnätet.

Router
Maxad router och fler antenner. Ofta en bra idé, men inte alltid den mest optimala eller prisvärda lösningen på dina wifi-problem.

Maxad router inte alltid smartast

Frågan är: Vad gör du om ditt wifi inte räcker till? Om du tappar kopplingen till internet i garaget? Om du får för långa ping-tider för att kunna online-spela i sovrummet? Om Netflix buffrar på toaletten? De flesta av oss skulle nog skylla på routern – säga att den är för dålig, ger för svag signal, har felriktade antenner eller andra vilda gissningar. Och så köper vi en dyrare och kraftfullare router, och får mycket riktigt snabbare hastighet när signalen är stark, och kanske lite bättre räckvidd och täckning… om vi har tur.

Men bara lite. Och bara kanske. För sanningen är att ingen enskild åtkomstpunkt för wifi, hur fet den än är, kan täcka hur stor yta som helst. Speciellt inte om du vill ha snabbt wifi som körs på frekvensbandet 5 GHz. Ju högre frekvens desto snabbare, men kortare räckvidd från antennen.

Ett bättre alternativ kan vara att skaffa så kallade extenders. Dosor som plockar upp wifi-signalen, förstärker den och på det sättet får den att nå längre. Sådana kan dock vara knepiga att konfigurera, svåra att placera rätt och de är inte alltid så effektiva.

Det här har en del av tillverkarna tagit fasta på och under året har vi sett flera tillverkare lansera smarta nätverkspaket som består av flera lösa enheter, inte bara en central router. Dessa placeras ut på lagom avstånd från varandra i en villa eller större lägenhet och är förkonfigurerade för att prata med varandra och på bästa möjliga sätt maximera wifi-täckningen.

Från flygplatsen till hemmet

Det här har varit väldigt vanligt i flera år på kontor, hotell, flygplatser och andra ställen där wifi ska täcka stora ytor. Och nu börjar alltså tillverkarna att anpassa sådana system för hemanvändning, designade att funka i en hemmiljö och extra användarvänliga att installera, så att man inte behöver en it-tekniker för att få det hela att fungera.

Vanligen handlar det om paket med två till tre enheter. En som du har som router intill bredbandsuttaget och en till två som fungerar som wifi-förlängare. I samtliga fall går det sedan att köpa fler enheter och utöka nätverket om grundpaketet inte räcker till. En bra tumregel är att två till tre enheter är lagom för en stor lägenhet eller en liten tvåplansvilla (det varierar lite mellan produkterna), medan ett större hus kan behöva en eller kanske till och med två extra enheter.

Systemen vi har testat här använder lite olika metoder för att nå samma resultat. Det finns två sätt för de olika enheterna att koppla upp sig mot varandra. Två av dem fungerar som traditionella nätverk med flera wifi-åtkomstpunkter. Det innebär att varje extra enhet pratar direkt med centrala hubben. Det här brukar kallas för ett ”hub and spokes”-system eller ”nav och ekrar” som det blir på svenska. Men istället för att dra fast kabel till den extra åtkomstpunkten så sker även den kommunikationen trådlöst i de nya systemen, men på en dedikerad wifi-frekvens.

Google Wifi
Ett av de företag som leder revolutionen för smartare hemma-wifi är Google. Tyvärr kan vi inte köpa deras egna system, kort och gott kallat Google Wifi, i Sverige. Men det finns många bra alternativ.


Ett nätverk av extenders

De andra fyra är så kallade mesh-nätverk. Det innebär att alla enheterna, ofta kallade noder, kan skicka data till varandra på samtliga frekvensband. Sedan försöker de automatiskt hitta den bästa vägen för data att hoppa mellan dem, antingen direkt till routern, eller via en annan nod.

Fördelen med det är att du i princip kan utöka ditt nätverk i all oändlighet. Det är fritt fram att haka på nya i periferin, även om du är för långt bort från den centrala hubben. En nackdel med det kan vara att värdefull bandbredd tas upp av trafiken mellan mesh-noderna. I ett mindre hem är inte behovet av att koppla upp massor av extra noder så stort. En till två välplacerade räcker väldigt långt.

En annan viktig sak att tänka på är att alla de testade paketen inte är routrar. Två av dem är bara wifi-system och har ingen egen routerfunktion. I de fallen behåller du din gamla router men avaktiverar dess wifi, och kopplar in första enheten i paketet till den routern med en fast nätverkskabel.

Dubbel router inget problem

När det gäller de andra paketen så beror det lite på din situation om du kan kasta ut den gamla routern helt eller inte, samma som du bör ha koll på om du köper en ny vanlig enskild router. En del bredbandsleverantörer har routrar med specialfunktioner, speciella uttag för internetbaserad kabel-tv och ip-telefoni till exempel. Eller så är det en router och ett adsl- eller kabelmodem integrerat. Då behåller du den, och ansluter nya routerpaketet som ett så kallat sub-nät.

Det gör ingen större skillnad, mer än att all internet-trafik nu går först till din nya router, sedan med kabel till din gamla router, och sedan ut på internet. Du bör inte märka någon skillnad så länge det är gigabit ethernetportar och en bra kabel mellan dem. Se bara till att stänga av dess wifi så att den inte stör ditt nya.

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi sökte reda på samtliga wifipaket av mesh- eller hub and spoke-typ för konsumenter som såldes i större svenska butiker, begärde in och testade deras mest förkommande ”grundpaket”, antingen med två eller tre enheter.

Systemen testades i en medelstor trerumslägenhet samt i en tvåplansvilla, bägge med gigabit fiber-bredband och ethernetuttag i väggen. Prestanda mättes med filöverföring från en dator och en nas ansluten till centrala hub med gigabit ethernet, till en laptop med 802.11ac-wifi och 2x2 mimo-antenn.

Prestanda, täckning, räckvidd och roaming mellan enheter bedömdes också manuellt med videoströmning från nas, Youtube och Netflix i 1080p, 1440p och 4k uhd-upplösning, samt videosamtal i Skype. Vi har valt att inte detaljredovisa resultat från prestandamätningar, då det lätt blir missvisande i ett system med flera noder.