TP-link Deco M9 Plus: Kraftfullt alternativ med smarta hemmet-Bra valfunktioner

Deco M9 Plus är TP-links svar på högpresterande mesh-konkurrenter som Linksys Velop och Netgear Orbi, och har mer kräm under huven än det billigare Deco M5-paketet.

Till utseendet är de två TP-link-modellerna förvillande lika, fast M9-puckarna är något större. Här återfinns också en ny usb-port, som i dagsläget inte fyller någon direkt funktion. Snarare verkar det röra sig om en gardering för framtiden och eventuell användning vid framtida uppdateringar.

M9 Plus

I Deco M9 Plus hittar vi ett trippelbandsystem ála AC2200, vilket betyder att den har två 5 GHz-frekvensband på upp till 867 Mbit/s – och upp till 400 Mbit/s när vi väljer 2,4 GHz. Tre datorer och fem mobiler kopplas upp och belastar nätverket med streaming och fildelning. Allt sker snabbt och stabilt, förutom när vi kompletterar med ett videosamtal som upplevs som lite hackigt.

Huvudenheten gör vad den ska, men kompletterande puckarna tappar flera gånger kontakten med denna. Det kan medföra problem med räckvidden för 5 GHz-bandet och leda till små avbrott när kopplingen återupptas. Detta har vi dock märkt av även i flera andra mesh-system.

Inställningsmöjligheterna är ganska få, och användarupplevelsen totalt sett är en grundläggande historia. Deco-appen, som lirar med IOS och Android är det enda valet för att göra inställningar, då webbgränssnitt saknas. En hel del extrafunktioner finns dock att tillgå, som åtkomst- och föräldrakontroll samt bandbreddsprioritering. Vi får också ett inbyggt virusskydd i form av ett treårsabonnemang där tekniken är signerad välrenommerade Trend Micro.

M9 Plus

Utöver stöd för IFTTT och Amazon Alexa har Deco M9 även stöd för andra smarta hemmet-prylar. Inbyggd kontrollhubb, exempelvis, som stödjer såväl Zigbee som Bluetooth och Wifi. Avsaknaden av Z-wave svider dock en del. Vi provar att kontrollera Philips Hue-lampor och ett par switchar från TP-link själva, vilket fungerar precis så bra som vi hade hoppats.

Sammanfattningsvis tycker vi att Deco M9 Plus är värt sina omkring 4 000 kronor. Användarvänligheten och smarta hem-funktionaliteten är grädde på moset, och vi kan bara hoppas att fler tillverkare vågar satsa på det sistnämnda området framöver.

Fakta TP-link Deco M9 Plus

Testad: Juli 2018
Tillverkare: TP-link
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac2200) mu-mimo, zigbee, bluetooth.
Frekvensband, wifi: 2,4 GHz + 5 GHz + 5 GHz.
Anslutningar per enhet: 2 st gigabit lan/wan.
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2.
Övrigt: Virusskydd, föräldrakontroll, gästnätverk, smart hem-hubb.
Användargränssnitt: App (Android, IOS).
Prestanda, första enhet*: 551 Mbit/s.
Räckvidd per enhet**: 12 meter.
Storlek: 14,6 x 14,6 x 4,5 cm.
Pris vid test: 4 000 kronor (3 enheter)
Pris nu: 1 590 kronor hos Kjell och Company (1-pack), 3 290 kronor (3-pack).

* Mätt på tre meters avstånd i samma rum.
** Längsta avstånd, inklusive en tunn innervägg, där det behövdes en ny extender.

plus

Goda prestanda.
Utmärkt användarvänlighet.
Inbyggt virusskydd.
Smart hem-hubb.

minus

Obekvämt varma enheter.
Begränsade konfigurationsmöjligheter.
Ingen väggmontering.

Betyg 8 av 10

TP-Link Deco M9 Plus Whole-Home WiFi Router (3-pack) Pris vid test: 3799 kr.

Bästa pris just nu: 2926 kr