TP Link Deco M5: Prisvärt, säkert och med smart kontroll

Bra valDet är uppenbart att TP-Link har hämtat inspiration till sin mesh-router Deco från Google Wifi. Den har liknande stiligt avskalad design, tre små puckar som är enkla att placera ut på diverse hyllor i ett hem. Med en snygg snurrad ovansida, lite som en stiliserad gräddklick, och en extra diskret statusdiod högst upp hör den till de mest diskreta av de mesh-routrar vi testat. Synd bara att den inte har väggfästen på undersidan.

Varje enhet har två ethernetportar per enhet, usb typ c-kontakt för strömförsörjning och rätt så beskedlig wifi-kapacitet, upp till 1300 Mbit/s. Det är aningen mer än Google Wifi som kör på 1200 Mbit/s. Precis som Google Wifi handlar det om en dubbelbands-lösning, 2,4 GHz plus 5 GHz, där kommunikationen mellan de tre enheterna delar på samma bandbredd som dina anslutna prylar. Det gör att den passar bäst i ett hem där du inte har extremt många klienter igång som kräver mycket bandbredd samtidigt.

TP-link Deco M5

Det innebär inte sämre täckning eller lägre hastighet till enskilda användare, vi får nära 500 Mbit/s till en bärbar dator, och även ett rum bort får vi stabil uppkoppling på över 200 Mbit/s. Räckvidden för en enhet bedömer vi till strax under tio meter. Det är helt ok, även om en del konkurrenter klarar det bättre. Överlämning mellan enheter när vi rör oss från rum till rum verkar vara smidig och nästan sömlös.

Installation är enkel och som med alla liknande system så sker det i en mobilapp. Appen hittar enheten med bluetooth och gör alla grundinställningar mer eller mindre automatiskt. Vi får en viss hjälp med vägledning för optimal placering av de extra enheterna tack vare en diod upptill på dosan, men här hade vi gärna uppskattat lite påtaglig vägledning i appen också som en del av konkurrenterna har.

När allt är klart sköts systemet sedan helt från appen. Föräldrakontroll, gästnätverk, enhetsprioritering finns och funkar bra men det är sparsamt med möjlighet till detaljinställningar. Routern stödjer till exempel wpa och wpa2, men du väljer det inte själv, utan routern kör det säkraste alternativet som klienterna stödjer.

TP-link Deco M5

Deco M5 har, precis som Asus Lyra, extra säkerhetslager. Inte bara brandvägg och bra föräldraskydd utan också inbyggt virusskydd som kan stoppa skadlig kod från internet och blockera riskabla webbsajter. Det är samma Trend Micro-baserade skydd, vilket ger extra skydd för datorer och mobiler, och framförallt för alla de uppkopplade saker du kan tänkas ha som inte har eget antivirus.

När vi först bekantade oss med Deco M5 under sommaren 2017 hade TP-Link bara halvvägs hunnit översätta appen, och all utlovad funktionalitet i firmware var heller inte aktiverad. Nu ser det bättre ut, med exempelvis portöppning i brandväggen och stöd för dynamisk dns tillagt. Mest intressant kanske är inbyggt stöd för IFTTT så att du kan styra ett stort gäng smarta hem-prylar via den.

Fakta TP-Link Deco M5 3-pack

Testad: December 2017.
Kontakt: TP-link
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac1300) mu-mimo.
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz.
Anslutningar per enhet: 2 st gigabit lan/wan.
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2.
Övrigt: Virusskydd, föräldrakontroll, gästnätverk.
Användargränssnitt: App (Android, IOS).
Prestanda, första enhet*: 481 Mbit/s.
Räckvidd per enhet**: 9 meter.
Storlek: 12 x 12 x 3,8 cm.
Pris vid test: 2 987 kronor.
Pris, baspaket: 2 790 kronor, 3 enheter, hos Kjell och Company.

* Mätt på 3 meters avstånd i samma rum.
** Längsta avstånd, inklusive en tunn innervägg, där det behövdes en ny extender.

plus

Kompakta och snygga enheter.
Utmärkt räckvidd.
Enkel installation och konfiguration.
Inbyggt virusskydd.
Mycket bra pris.

minus

Låg maxkapacitet på wifi.
Lite svårt att placera enheter optimalt.

Betyg 8 av 10

TP-Link Deco M5 Pris vid test: 2829 kr.

Bästa pris just nu: 2371 kr