TP-link Deco P7: Prisvärd lösning för stabil signal

TP-link satsar hårt på mesh, och nu har vi fått in en tredje produkt från företaget att testa. Deco P7 är förvillande likt Deco M5-systemet med sina vita, platta enheter som tyvärr fortfarande inte kan monteras på väggen. Inuti hittar vi dual band 802.11ac-wifi med AC1300-kapacitet om 867 Mbit/s på 5 GHz och 400 Mbit/s på 2,4 GHz - även det samma som föregångaren. När vi bara testar just wifi-delen får vi liknande resultat med nya Deco P7 som med Deco M5.

Deco P7

Istället står strömadaptrarna för nytänket. Dessa bjässar ansluts till wifi-puckarna via usb-c och bjuder på powerline-funktionalitet. Det innebär att systemet kan skicka data mellan noderna via dina elledningar. Det ökar räckvidden markant och ger mer stabil uppkoppling. Själva pluggarna kan vara lite klumpiga att få in i uttagen, likt mycket annan powerline-utrustning, och de sticker ut en hel del från väggen.

Deco P7 är precis lika enkel att installera som de andra Deco-paketen från TP-link. Instruktionerna är tydliga och powerline-funktionaliteten kräver inte något manuellt jobb från användarens sida. Du styr över huvud taget inte mycket själv i nätverket, men kan namnge ett gemensamt ssid och sätta ett lösenord. Säkerhetsprotokollet är wpa2 om din klient har stöd för det, eller vanlig wpa i undantagsfall.

Powerline-funktionen, som ju är grejen med det här paketet, är väldigt diskret och tar mest hand om en del av bandbredden mellan enheterna i bakgrunden. Skulle den trådlösa kopplingen fallera tar powerline över helt. När vi placerar Deco P7 på samma sätt som Deco M5-puckarna märker vi ingen direkt prestandaförbättring. När vi placerar den första extraenheten dubbelt så långt som när vi vanligt från huvudroutern får vi bra kontakt och helt okej bandbredd. Om detta beror på powerline eller inte är svårt att säga; inga indikationer skvallrar om huruvida vi kör trådlöst eller via elnätet för stunden.

Deco P7

Decos nya app för P7 är ännu mer snygg och pedagogisk än tidigare. Funktioner som föräldrakontroll och QoS är enkla att hitta till, och ett fåtal mer avancerade saker som port forwarding och statiska ip-adresser förklaras tydligt. Som administratör av nätverket kan du välja att få notifikationer när någon ny ansluter. Deco M9 Plus hade ett väl utbyggt stöd för det smarta hemmet, och riktigt lika generöst är det inte för P7 på den här fronten. Men vi får Alexa för röststyrning och IFTTT för att sätta upp mer avancerade händelsesekvenser. Inbyggd antiviruslösning från Trend Micro ingår också i paketet.

För god räckvidd, powerline-stöd och fin användarvänlighet kan man tro att priset blir högt för Deco P7. Men faktum är att kalaset "bara" går loss på omkring 3 500, vilket får ses som mycket prisvärt. Ett bra val för dig som vill trygga signalstyrkan, helt enkelt.

Fakta TP-link Deco P7Bra val

Testad: Augusti 2018
Tillverkare: TP-link
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac1300), bluetooth 4.0 (för konfiguration)
Frekvensband: 2,4 GHz + 5GHz.
Antenner: 4 st interna.
Anslutningar: 2 st gigabit lan/wan. Usb typ c för ström och Powerline.
Powerline-standard: Homeplug AV, 600 Mbit/s, upp till ca 300 meter
Trådlös säkerhet: Wpa2
Användargränssnitt: App (Android 4.3, IOS 8.0 eller senare).
Prestanda, första enhet*: 475 Mbit/s.
Räckvidd per enhet**: 11 meter (längre för back-haul med Powerline).
Storlek (per enhet): 12 x 12 x 3,8 cm.
Pris vid test: 3 500 kronor (3 enheter).
Pris: 2 658 kr (2-pack) hos Proshop. 2 790 kr (3-pack) hos Webhallen.

plus

Kompakta enheter
Bra räckvidd och enskild prestanda
Utmärkt användarvänlighet
Virusskydd

minus

Låg maxkapacitet på wifi
Få inställningsmöjligheter

Betyg 8 av 10

TP-Link Deco P7 Whole-Home WiFi Router (3-pack) Pris vid test: 3499 kr.

Bästa pris just nu: 3188 kr