Ubiquiti Amplifi HD: Snygga kuber med tveksam räckvidd
Ubiquiti är en av de tillverkare som är större på företagssidan än för privatpersoner, men som på senare tid satsat mer på konsumentprodukter. De har funnits tillgänglig i enstaka butiker i Sverige ett tag men inte gjort något större väsen av sig. De hörde till de första som introducerade mesh-baserade wifi-åtkomstpunkter för hemmet, men de tidigare modellerna har inte egen routerfunktionalitet.

Detta kom först 2017 med systemet Amplifi HD. Det är ett intressant system på flera sätt. Ett standardpaket består av en central router-enhet och två extenders som pluggas direkt in i vägguttag. Vi testade det i somras och fick ett minst sagt blandat intryck av det hela.

Routern är en cool liten tio centimeters kub med pekskärm framtill som kan visa statusinformation, aktuell datahastighet eller en klocka. Men extender-enheterna är rejält otympliga att installera och då de är bundna till vägguttag knepiga att placera ut både effektivt och snyggt, och utan fasta nätverksportar missar man där också en viktig funktion som alla andra system har.

Ubiquiti Amplifi HD

Det finns ett annat alternativ, routern går att köra i extender-läge precis som till exempel med Google Wifi eller Linksys Velop. Det finns ett paket med tre routrar istället, men det säljs inte i Sverige.

Däremot säljs routern löst för cirka 1500 kronor styck, vilket innebär att du kan köpa dig ett eget tre-pack för cirka 4 500 kronor. Så denna gång testade vi istället att göra just det. Då blev det för det första lättare att snyggt och diskret placera noderna i hyllor och på bord. För det andra fick vi hela fyra fasta nätverksportar per nod. Det var precis lika lätt att installera routrarna som noder med avsedda appen.

När allt är klart så kan du sedan administrera systemet via appen eller från datorn i ett webbgränssnitt. I bägge fallen gör Amplifi HD ett mer traditionellt router-intryck med detaljerade inställningsmöjligheter. Det handlar exempelvis om dhcp-inställningar för routern, mac-adressfilter, nätverksdiagnos och avancerad portkontroll. Du kan också separera frekvensbanden manuellt och ge dem egna ssid. Gästnätverk och enkel föräldrakontroll går också att konfigurera.

Enheterna har usb-port, men det verkar inte som att den har någon funktion än så länge. Troligen är det något som finns inbyggt för att kunna aktiveras i framtida uppgraderingar av inbyggda programvaran.

Ubiquiti Amplifi HD

Amplifi HD kör dubbla frekvensband, och har ingen back haul-frekvens för kommunikation mellan noderna. Men till skillnad från andra sådana system som Google Wifi och TP-Link Deco M5 har Amplifi HD rejält högre kapacitet på 5 GHz-frekvensen och totalt 1750 Mbit/s i datakapacitet.

Hastigheten till enskilda enheter är bra på nära håll, men vi är mer tveksamma till Amplifi HD-dosornas räckvidd, som är klart kortare än konkurrenternas. Kanske beror det på den extra kompakta formen och att det inte får plats lika mycket antenn under huven. Å andra sidan har vi inte samma problem med lika kompakta Google Wifi.

Just på den punkten är systemet med väggantennerna bättre. De är stora och fula men består just av stora långa antenner som verkar göra räckvidden på de extra noderna bättre.

Fakta Ubiquiti Networks Amplifi HD Mesh Router

Testad: December 2017.
Kontakt: Amplifi
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac1750).
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz.
Anslutningar per enhet: 4 st gigabit lan, 1 gigabit lan, usb 2.0 (endast basenhet).
Trådlös säkerhet: Wpa2, wps, tkip.
Övrigt: Föräldrakontroll, gästnätverk.
Användargränssnitt: Webb, app (Android, IOS).
Prestanda, första enhet*: 448 Mbit/s.
Räckvidd per enhet**: 6 meter.
Storlek: 10 x 10 x 10 cm (bas).
Pris vid test: 3 999 kronor.
Pris: 3 659 kronor (en router och två meshpunkter) hos Kjell och Company

* Mätt på 3 meters avstånd i samma rum.
** Längsta avstånd, inklusive en tunn innervägg, där det behövdes en ny extender.

plus

Kul design och informationsrik skärm.
Extra många nätverksportar.
God manuell kontroll över routern.

minus

Seg överlämning mellan enheter.
Undermålig räckvidd per enhet.
Trist och tekniktungt gränssnitt.

Betyg 5 av 10

Ubiquiti Networks AmpliFi HD Mesh Router Pris vid test: 1483 kr.

Bästa pris just nu: 1599 kr