Zyxel Multy X: Tunga prestanda och hög användarvänlighet

Bra valSenaste tillskottet till utbudet av multirooms-routrar är Zyxels, med det passande namnet Multy. Det finns för både hemnätverk och företag, där versionen för hemmet heter Multy X. Versionen, som började säljas sent i höstas, påminner mycket om första Netgear Orbi-modellen. Det handlar om en kraftfull router som också är stor som en traditionell router, men i ett snyggt designat skal och med extra användarvänligt gränssnitt och konfiguration.

Multy X är klassad som en trippelbands AC3000-router. Som användare har du inte tillgång till det extra 5 GHz-bandet som har 1733 Mbit/s för back haul, den virtuella kabeln mellan enheterna. De återstående knappt 1266 megabiten är alltså de du kan surfa på, 866 på snabb 5 GHz och 400 på långsammare 2,4 GHz. Prestanda är överlag riktigt bra, i samma rum som routern får vi över en halv gigabit i hastighet och även ett par rum bort var signalen stark nog för att strömma högupplöst video.

Zyxel Multy X

Multy X säljs i två-pack och ska inom kort också finnas tillgängliga att köpa en och en om du vill bygga ut med fler. Det är en rätt så stor bordsplacerad enhet tänkt att stå på ett bord eller i en hylla, och tyvärr har den inga fästen för väggmontering. En stor diod upptill lyser eller blinkar i olika färger för att indikera aktivitet och status. Kanske är den lite väl kryptisk, vi hittar ingen riktig intuitiv logik i vad de olika signalerna ska betyda, och tvingas läsa innantill för att tolka det mesta.

Runt fyra tusen kronor får vi betala för ett paket. Till skillnad från Orbi är det dock ett mesh-system med två identiska enheter. Den första blir router och den andra automatiskt mesh-nod. Baktill hittar vi fyra ethernetportar på rad varav en är för wan-anslutning i den enhet som agerar router. Här finns också en usb-port, men den används till synes inte för någonting. Troligen är den till för service eller firmwareuppgradering om du inte har internetuppkoppling. Eller så är den tänkt för framtida funktioner, precis som i Ubiquiti Amplifi HD och Netgear Orbi RBK 50.

All administration sker via en app som finns till Android och IOS. Appen är snygg och lättanvänd om än lite seg, och gränssnittet är enbart på engelska. Steg för steg-instruktionerna för att installera systemet hör till de bästa vi sett och det bör vara mer eller mindre omöjligt att göra fel, om inte dina kunskaper i engelska är helt obefintliga.

Zyxel Multy X

Som för de flesta mesh-system är de inte designade för dig som vill ha massor av egen kontroll över nätverket. I appen kan vi dock kontrollera enklare brandväggsfunktioner som vidarebefordring av port och dmz (öppnar alla portar till en viss dator), slå på ipv6-stöd och någon sorts trafikprioritering, men hur den prioriterar är inget du kan ställa in själv. Det går inte att välja typ av wifi-säkerhet. Du kan välja mellan att ha samlat eller separat ssid för de två frekvensbanden, samt namn på dem och lösenord.

Du kan också allokera statisk ip-adress till enskilda klienter, vilket kan vara bra för till exempel vissa nas-enheter och skrivare. Detta sker av någon outgrundlig anledning under föräldrakontrollen som för övrigt är lättanvänd och enkel, men saknar adress- eller innehållsfilter. En sista funktion som gör att Multy X sticker ut lite är att den har stöd för röstkommandon från Amazon Alexa. Alexa är inte direkt vanlig i Sverige ännu, men lär förhoppningsvis lanseras officiellt här i framtiden.

Fakta Zyxel Multy X WSQ50

Testad: December 2017.
Kontakt: Zyxel
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (AC3000) mu-mimo, bluetooth för konfiguration.
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz + 5 GHz internt.
Anslutningar per enhet: 3 st gigabit lan, 1 st gigabit wan, usb 2.0.
Trådlös säkerhet: Wpa2.
Övrigt: Föräldrakontroll, gästnätverk, stöd för Amazon Alexa.
Användargränssnitt: App (Android 5, IOS 9 eller nyare).
Prestanda, första enhet*: 515 Mbit/s.
Räckvidd per enhet**: ca 12 m.
Storlek (per enhet): 23,6 x 17,8 x 5,2 cm.
Pris vid test: 4 059 kronor.
Pris nu: 2 990 kronor (2-pack) hos Webhallen.

* Mätt på 3 meters avstånd i samma rum.
** Längsta avstånd, inklusive en tunn innervägg, där det behövdes en ny extender.

plus

Mycket bra prestanda.
Lång räckvidd.
Lätt att installera och administrera.

minus

Tar mycket plats.
Relativt dyr.

Betyg 8 av 10

ZyXEL Multy X WSQ50 AC3000 Tri-Band WiFi System (2-pack) Pris vid test: 2790 kr.

Bästa pris just nu: 2490 kr