Har du redan en bra router med gigabit ethernet-port, kanske en med specialfunktioner från din bredbandsleverantör som du använder, eller inbyggt kabel- eller adsl-modem som du behöver? Då kan ett mesh-wifi-system utan egen routerfunktion vara ett alternativ.

Läs även: Bästa router – stort test

Dessa ger dig samma extra bra wifi-täckning och utbyggbarhet som de testade routerpaketen, men utan egen routerfunktion och till ett lite lägre pris. Vi har testat en handfull sådana system också under senaste åren:


Devolo Gigagate

Devolo Gigagate

Gigagate är egentligen främst en wifi-brygga, en snabb trådlös gigabitkoppling på dedicerad 5 GHz-kanal till en plats i hemmet där tanken är att du kan ansluta datorer med mera med fast nätverk. Men den har också wifi-åtkomstpunkt på mottagarenheten, vilket gör att den även kan användas för att förlänga din routers wifi. Tyvärr ger den oss bara 2,4 GHz-wifi. Det räcker för en hel del sysslor men kanske inte för högupplöst strömning och snabb nerladdning.

Pris: 499 kronor hos Dustin.

Läs testet av Devolo Gigagate här

Strong Connection Kit Duo

Strong

Strongs var det första mesh-system vi överhuvudtaget testade och det är på flera sätt fortfarande ett av de mer intressanta. Det består av två eller flera små dosor på högkant, som du kopplar upp helt utan app eller gränssnitt utan bara med wps-knappar. Sen får du 1600 Mbit/s dual band-wifi. Maxhastigheten per enhet är inte superhög och överlämning mellan enheter lite seg, men stabiliteten är inte att klaga på. Varje enhet har dessutom ett par extra funktioner. De har usb-portar för hårddisk och kan fungera som en enkel nas, och enheterna är också Apple Airplay-klienter med varsin ljudutgång.

Pris: Från 2 290 kronor (2-pack) hos Prisjakt.

Läs testet av Strong Connection Kit Duo här

Airties Premium Wifi

Airties

Airties är väldigt lik Strong Connection Kit, med samma form och frekvensband, fast den saknar Strings extrafunktioner. Här är det wifi och inget annat som gäller. Å andra sidan är det en modernare lösning, som har fått samma behändiga applösning för installation och inställningar som vi ser i mesh-routrarna. Den verkar också ge oss något bättre prestanda. Airties säljs endast av Telia, men du behöver inte vara Telia-abonnent för att köpa dem. Är du det får du dock rabatt.

Pris: 2 880 kronor hos Telia (2 400 kronor för Telia-kunder).

Läs testet av Airties Premium Wifi här

Betyg 6 av 10

Strong Connection Kit Duo Pris vid test: 1389 kr.

Bästa pris just nu: 1990 kr