Asus Lyra

Kratftullt och smart

I år har vi testat ett helt gäng smarta system som kombinerar router med wifi-extenders för att på ett smart och enkelt sätt täcka hela hemmet med bra wifi. Istället för en central router med jätteantenner placerar du ut små, diskreta enheter designade för bokhyllan och fönsterbrädet på jämnt avstånd i huset.

Nu är det Asus tur att sälla sig till dessa med nya router-kitet Lyra. Det är ett paket med tre runda, vita puckar med 15 centimeters diameter och en lätt välvd ovansida. Det är alltså ungefär samma format på dem som på TP-link Deco som vi testade i våras. En sak som ger pluspoäng är att Lyra-enheterna har fästen på undersidan för väggupphängning, vilket inte Deco har.

Asus Lyra
Varje enhet har en lampa för att indikera status. En jättelampa.

Trepack för hela hemmet

Rent praktiskt funkar den också ungefär likadant som Deco eller Linksys Velop. Det är tre identiska enheter, som alla kan funka som router eller som extender i ett så kallat mesh-system. Den enhet som kopplas in först och ansluts till ditt bredbandsuttag eller modem blir helt enkelt routern. Sedan placerar du ut de andra enheterna som, ”satelliter” och synkar dem med routern – eller med en redan ansluter satellit.

För det mesta brukar routrar ha dioder på framsidan som ger uppkopplingsstatus och varnar om något är fel. I Lyras fall är hela ovansidan en enda jättediod. Den lyser med ett milt blått sken när allt är som det ska, pulserar i olika färger under konfigurationen eller lyser rött om den tappar uppkopplingen. Det kan minst sagt vara lite irriterande att ha ljusshow i varenda rum, så lyckligtvis går det också att stänga av helt när konfigurationen av nätverket är klart.

Asus Lyra
Asus Lyra står snyggt på hyllan, men hänger också snyggt på väggen.

Varje enhet har två stycken gigabit ethernetportar som antingen ansluts till wan eller lan-portar. En smart sak med det är att eftersom varje enhet har två fasta nätverksportar får du ett ”fast” nät i varje rum du ställer en enhet. Så där kan du koppla in saker som inte har wifi, som skrivaren, nasen och stationära datorn.

Tre band, två för dig

Poängen med mesh-system jämfört med traditionella wifi-förlängare är att de kan anslutas lite hur som helst, och hittar själva smartaste vägen till huvudroutern. Det går sedan att bygga på utåt med flera lösa enheter om man skulle vilja det. Asus Lyra säljs endast i ett fast tre-pack. Förhoppningsvis är det på gång med utbyggnadsenheter, vi kan se tillfällen då en extra dosa vore bra, och då tycker vi inte att man ska tvingas att köpa ett trepack till.

Lyra är ett trippelbandsystem där två band, ett 2,4 GHz och ett 5 GHz är öppet för dina datorer, mobiler och plattor att ansluta till, och det tredje är dolt. Det används exklusivt för att skicka data mellan enheterna. Det innebär att vi har 867 Mbit/s i bandbredd på 5 GHz och 400 Mbit/s på 2,4 GHz att surfa, ladda ner och strömma på.

Asus Lyra
Två ethernetportar per enhet

Som bäst lyckas vi i våra tester komma upp i ungefär 450 Mbit/s till en enskild mottagare, och räckvidden för en enskild Lyra-enhet ser ut att ge oss stabila prestanda runt 200 Mbit/s på upp till tio meters håll så länge i vi inte har tjocka väggar mellan oss och routern. Med tre stationer täcker du därmed in en mindre villa utan några som helst problem, med wifi som räcker en bra bit ut i trädgården. Bor du i ett riktigt stort hus kan det dock bli problem, vi kan se hur det skulle kunna vara lagom med två dosor per våning i vissa lägen.

Lätt att komma igång

Installationen av huvudroutern sker med en mobilapp som finns till Android och IOS. Du pluggar in enheten, och appen använder din telefons bluetooth för att hitta och konfigurera Lyra. Här får du välja wifi-namn, lösenord och lösenord för admin-rättigheter. Allt annat konfigureras med standardinställningar som går att trixa med i efterhand, men för det mesta lär det vara helt rätt för de flesta användare.

Man kan koppla upp satelliterna på två olika sätt. Snabbast är med en wps-synkning. Tryck på wps-knappen på routern och nya enheten, låt det blinka i några minuter, och sedan är allt klart. Men gör du samma sak med hjälp av appen får du två fördelar. För det första får du hjälp där att placera enheten på lagom avstånd. För det andra kan du ange ett namn på varje enhet så du ser i appens gränssnitt var de är placerade. Kör du wps-metoden listas nya enheten med sin mac-adress.

När allt väl är uppkopplat fungerar alltså hela systemet som en helt vanlig router med ett sammanslaget ssid för bägge frekvenserna och automatisk tilldelning beroende på klient och användning. Vi ser inte ut att kunna ändra på det och ange dem som separata ssid, vilket är lite trist. Du behöver inte tänka på vilken station du är ansluten till, det sker automatiskt.

Asus Lyra
Smart guide visar vägen till bra placering.

Blir signalen för svag hoppar den automatiskt över till en enhet som är närmare. Här upptäcker vi att den är lite långsam med just det, och att vi kan få någon sekunds dipp i överföringen vid byte. Det är inget stort minus, men kan innebära korta avbrott eller buffring om du till exempel kör videosamtal.

Dubbla gränssnitt och extra säkerhet

Som router har Lyra ungefär de funktioner som vi förväntar oss. Den har inga usb-portar så vi får inga möjlighet till fil- och medieserverfunktioner eller att koppla in en skrivare. Men annars har den det mesta grundläggande. Vi kan konfigurera gästnätverk (enbart på 2,4 GHz), konfigurera föräldraskydd per ansluten klient, ställa in prioritering av olika typer av användning och även göra lite mer avancerade saker som öppna brandväggsportar för vidarebefodran.

Asus Lyra
En karta över den anslutna enheterna och en handfull praktiska routerfunktioner går att administrera i aappen.

Routern har även ett inbyggt extra säkerhetslager kallat AiProtection, som implementerar samma Trend Micro-säkerhet som TP-link erbjuder i sitt mesh-system Deco. Det ger framförallt extra skydd för uppkopplade enheter som inte har eget antivirus, som nätverkskameror och smart-tv:n. Och jadå, den skyddar även datorn mot malware. Även om vi inte skulle rekommendera att du avinstallerar ditt vanliga säkethetspaket där, så är det en extra trygghet.

Vill du ha lite mer kontroll finns det också ett webbgränssnitt, som är samma som i Asus andra routrar. Där får vi tillgång till lite fler detaljinställningar, dock kan vi inte hitta något sätt att göra inställningar av just wifi-delen.

Asus Lyra
För de som vill ha mer kontroll finns Asus vanliga webbgränssnitt.

OmdömePC för Alla Bäst i test

För 5 000 kronor för tre enheter är Lyra billigare än Linksys Velop men dyrare än TP-link. Men det är ett system med samma kapacitet som Velop, nästen lika bra prestanda och med en del intressanta fördelar, från diskretare och mer praktisk design, fler funktioner som router och smarta inbyggda virusskyddet. I dagens utbud av system skulle vi nog rekommendera Lyra för den som behöver lite mer kapacitet. Enda stora nackdelen är att vi inte kan köpa lösa satelliter. Vi hoppas Asus börjar leverera det snart.

Fakta Asus Lyra MAP-AC2200

Tillverkare: Asus
Funktion: Router och wifi mesh
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac2200) mu-mimo
Frekvensband: 2,4 GHz + 5GHz + 5GHz
Antenner: 7 st interna
Anslutningar: 2 st gigabit lan/wan
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wps
Användargränssnitt: App (Android 5.0, Ios 8.0 eller senare), webb
Prestanda, första enhet*: 449 Mbit/s.
Räckvidd per enhet**: 10 meter.
Storlek (per enhet): 15 x 15 x 4,7 cm
Pris: 5 000 kr (3-pack)

* Mätt på 3 meters avstånd i samma rum.
** Längsta avstånd, inklusive en tunn innervägg, där det behövdes en ny extender.

plus

Goda prestanda
Lätt att konfigurera och använda
Många smarta routerfunktioner

minus

Lite lagg vid överlämning
Inga lösa enheter för expansion

Betyg 8 av 10

Asus Lyra Pris vid test: 4629 kr.

Bästa pris just nu: 4339 kr