Asus Lyra: Funktionsfyllt, prisvärt och extra säkert

PC för Alla Bäst i testAsus var en av de sista större routertillverkarna att släppa sitt mesh-paket men när det väl kom var det väl värt väntan. Lyra heter det och består av tre runda, vita puckar med 15 centimeters diameter och en lätt välvd ovansida och en jättediod som blinkar för olika statusmeddelanden. Dioden kan vara lite irriterande, men går lyckligtvis att stänga av i admin-gränssnittet. Lyra-enheterna har fästen på undersidan för väggupphängning, vilket de flesta av systemen vi testat inte har på sina enheter. Det är ett klart plus i kanten.

Det här är tre identiska enheter som alla kan funka som router eller som noder i ett mesh-nätverk. Den första du kopplar in blir automatiskt routern, och de andra blir mesh-uppkopplade extenders. Varje enhet har två fasta nätverksportar som kan användas för att ansluta stationära datorer och annat som saknar wifi.

Asus Lyra

Installationen av systemet sker med en mobilapp som finns till Android och IOS. Du pluggar in enheten, och appen använder din telefons bluetooth för att hitta och konfigurera Lyra. Här får du välja wifi-namn, lösenord och lösenord för admin-rättigheter. Allt annat konfigureras med standardinställningar som går att trixa med i efterhand, men för det mesta lär det vara helt rätt för de flesta användare.

Förutom att använda appen kan du också ansluta satelliterna med wps-knapp. Men det rekommenderar vi inte, då har du inte möjlighet att ge dem ett namn i gränssnittet, utan de listas med sin mac-adress, vilket inte är så snyggt. I appen får du också utmärkt hjälp med att mäta ut var signalstyrkan är lagom för att ställa satelliterna.

Lyra är ett trippelbandsystem där två frekvensband, 2,4 GHz och 5 GHz är öppet för dina prylar att ansluta till, och det tredje, ett extra på 5 GHz, är dolt. Det är en så kallad ”back haul”-kanal, för att skicka data mellan enheterna, som en virtuell fast kabel mellan dem. Det innebär att vi har 867 Mbit/s i bandbredd på 5 GHz och 400 Mbit/s på 2,4 GHz att surfa, ladda ner och strömma på.

Asus Lyra

Som bäst lyckas vi i våra tester komma upp i ungefär 450 Mbit/s till en enskild mottagare. Räckvidden ger oss stabila prestanda runt 200 Mbit/s på upp till cirka tio meters håll så länge vi inte har någon tjock vägg mellan oss och routern. Det är väl godkänt. Om många vill tanka mycket data samtidigt kan det dock bli problem, då bandbredden på den dolda frekvensen som skickar data mellan enheterna är lägre än för en del konkurrenter. Men de är också klart dyrare.

Precis vid lansering hade Asus stora problem med stabiliteten och uppkoppling mellan enheter gick ner stup i kvarten. Efter ett par mjukvaruuppdateringar verkar detta ha löst sig. Så se till att kontrollera att ditt system har senaste inbyggda mjukvaran.

När allt väl är uppkopplat och uppdaterat fungerar alltså hela systemet som en helt vanlig router med ett sammanslaget ssid. Vi ser inte ut att kunna ändra på det och ange dem som separata ssid, vilket är lite trist. Systemet har vissa småproblem med överlämning mellan enheter. Tanken är att du ska hoppa till den enhet som har starkast signal, men det kan bli minimala pauser vid själva hoppet.

Det märks inte för det mesta men kan störa vid till exempel videosamtal med kort buffring. Det här var dock värre första gången vi testade och ett mycket mindre problem nu, så vi tror att även det trimmats till med en firmwareuppdatering.

Som router har Lyra de flesta grundläggande funktioner: Gästnätverk (enbart på 2,4 GHz), föräldraskydd, dataprioritering och kontroll av brandväggsportar. Lyra har även ett inbyggt extra säkerhetslager kallat Aiprotection, som implementerar Trend Micros virusskydd på routernivå. Det ger framförallt extra skydd för uppkopplade enheter som inte har eget antivirus. Den skyddar även datorn mot virus, men du bör nog ändå ha virusskydd på datorn, då alla hot inte kommer via hemnätverket.

Vill du ha lite mer kontroll finns det också ett webbgränssnitt, som är samma som i Asus andra routrar. Där får vi tillgång till lite fler detaljinställningar för funktioner utöver just wifi-kontrollen.

Fakta Asus Lyra MAP-AC2200

Testad: December 2017.
Tillverkare: Asus
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac2200) mu-mimo.
Frekvensband: 2,4 GHz + 5GHz + 5GHz.
Antenner: 7 st interna.
Anslutningar: 2 st gigabit lan/wan.
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wps.
Användargränssnitt: App (Android 5.0, IOS 8.0 eller senare), webb.
Prestanda, första enhet*: 449 Mbit/s.
Räckvidd per enhet**: 10 meter.
Storlek (per enhet): 15 x 15 x 4,7 cm.
Pris vid test: 4 490 kronor.
Pris nu: Från 3 588 kronor hos Prisjakt.

* Mätt på 3 meters avstånd i samma rum.
** Längsta avstånd, inklusive en tunn innervägg, där det behövdes en ny extender.

plus

Goda prestanda.
Lätt att konfigurera och använda.
Många smarta routerfunktioner.
Inbyggt virusskydd.
Går att montera på väggen.

minus

Lite lagg vid överlämning.
Alla inställningar inte i appen.

Betyg 9 av 10

Asus Lyra (3-pack) Pris vid test: 4099 kr.

Bästa pris just nu: 3290 kr