Devolo Gigagate

Bra som virtuell kabel, inget vidare för wifi

I utbudet av wifi-system som dykt upp under året är det lätt att missa Devolo Gigagate, och inte bara för att den har ett ganska diskret och anonymt yttre, med kompakta små svarta dosor som ställs på högkant. För det första har Gigagate ingen routerfunktion, utan du ansluter den till din befintliga router med ethernetkabel, och smartast är sedan att låta den adoptera ditt befintliga wifi-ssid.

Gigagate säljs vanligen i tvåpack, en basstation och en mottagare, och du kan sedan köpa extra mottagare och koppla in upp till åtta stycken. Att ansluta de första är extremt enkelt, de är parkopplade direkt ur lådan. Plugga in, slå på och vänta någon minut. För att konfigurera wifi behöver du däremot ladda hem programmet Devolo Cockpit som körs på en dator.

Devolo Gigagate
Basstationen och satellitenheten är nästan identiska,

Gigagate beskrivs inte heller av Devolo som en produkt som ska utöka wifi-täckningen, utan som en trådlös wifi-brygga, ett alternativ till att dra en kabel mellan punkt a och punkt b. Men då satellitstationerna du kan koppla till är wifi-åtkomstpunkter som kan adoptera ditt befintliga ssid så funkar det som ett wifi-utökningssystem också. De är inte ett äkta mesh-nätverk, utan alla stationer pratar direkt med hubben. Devolo har avsatt ett helt 5 GHz-band med parallella dataströmmar och optimerad så kallad beamforming, bara för datatrafik mellan hubben och de övriga stationerna.

Det gör att data mellan enheterna går blixtsnabbt, i alla fall så länge signalen mellan dem är stark nog. I Gigagates fall innebär det hela 1,7 Gbit/s i teorin, men i verkliga livet är runt 1 Gbit/s mer realistiskt, säger även Devolo. Cirka åtta meter bort och med en vägg och ett golv emellan kommer vi upp i nästan 750 megabit per sekund. Det är riktigt imponerande. På samma våningsplan med en innervägg emellan landar vi på 1,2 gigabit – med en dator ansluten med kabel i vardera änden.

Satelliten har fem nätverksportar, men bara en av dem kör gigabit. Det är lite trist, det är ju inte omöjligt att vi skulle vilja koppla in till exempel två stationära datorer i samma rum. Då får en nöja sig med 100 megabit. Gigagates wifi till slutanvändaren är ännu tristare. Gigagate kör dual band, 2,4 GHz och 5 GH, men snabba 5 GHz är som sagt upptaget.

Devolo Gigagate
Fyra sega och en snabb nätverksport.

Det innebär att det bara är ett 802.11n-nätverk på 2,4 GHz-frekvensen kvar för dina trådlösa prylar. Vi får bra räckvidd, men knappast tillräckligt bra bandbredd för att till exempel strömma ens hd-video pålitligt, och definitivt inte mer än en användare åt gången. Vi märker också av tydliga glapp i uppkopplingen när vi hoppar från en station till nästa om vi rör oss i hemmet.

Så nej, Devolo gör nog rätt i att inte försöker konkurrera med mesh-nätverken, trots att den bygger på samma upplägg som till exempel Netgear Orbi. Behöver du en prisvärd och grymt snabb brygga från din router till en enskild stationär pc, är den dock ett intressant val. Det var så vi testade den separat tidigare i våras, så då fick den ett lite högre betyg. I det här sammanhanget faller den tyvärr platt. 

Fakta Devolo Gigagate Starter Kit 9973

Kontakt: www.devolo.com
Trådlösa protokoll: 802.11b/g/n (802.11ac internt).
Frekvensband: 2,4 GHz (samt 5 GHz internt).
Anslutningar per enhet: 1 gigabit lan (bas), 1 st gigabit lan + 4 st 100 megabit lan (satellit).
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa 2, wps.
Routerfunktion: Nej.
Övrigt: Inget.
Användargränssnitt: Program (Windows, Mac OS).
Prestanda, första enhet*: 145 Mbit/s.
Räckvidd per enhet**: 12 meter.
Storlek: 15 x 14 x 3 cm.
Pris, baspaket: 2 000 kr, bas + satellit.

* Mätt på tre meters avstånd i samma rum.
** Längsta avstånd, inklusive en tunn innervägg, där det behövdes en ny extender.

plus
Utmärkt som wifi-brygga.
Enkel installation.
Bra pris.

minus
Bara 2,4 GHz åtkomstpunkt.
Få gigabit-portar.
Bökig att konfigurera.
Inga övriga funktioner.

Betyg 4 av 10

Devolo GigaGate Starter Kit (9973) Pris vid test: 1999 kr.

Bästa pris just nu: 1695 kr