Asus Lyra Trio: Wifi-pyramider med bra räckvidd

Vi blev väldigt positivt överraskade av Asus första mesh-paket, Lyra. Nu har företaget släppt en variant som heter Lyra Trio, som på samma gång är både mer och mindre kraftfullt än det första paketet. Den här gången rör det sig om ett dubbelbandsystem med högre kapacitet på 5 GHz-bandet och lägre total kapacitet omkring 1 750 Mbit/s. "Vanliga" Lyra maxar på 2 200 Mbit/s, men har ett av sina band låst för kommunikation mellan noderna. Med Lyra Trio kan användare komma upp i riktigt höga hastigheter, särskilt om denne är ansluten till rätt mesh-pyramid.

Asus Lyra Trio

För pyramider är precis vad vi pratar om. Lyra Trio har en annorlunda, pyramidformad design gentemot sin föregångare och samma läckra, blåvita färgkombination som Asus Blue Cave-router. Häng upp dem på väggen om du vill, något som inte går med flera konkurrenter i det här testet. I själva pyramiderna lyser dioder i olika färg (turkos = allt väl, gult eller rött = problem). Ljusskenet är starkt men kan stängas av efter behag. I pyramidens topp möts tre antenner som enligt tillverkaren ska ge bättre räckvidd, vilket känns rimligt enligt våra mätningar. Lyra Trio når ett par meter längre än Lyra och exempelvis Google Wifi.

Men här finns också problem. Lyra Trio "ärver" Lyras motvillighet att släppa anslutna enheter till en annan nod. Det kan medföra korta avbrott i uppkopplingen. Enskilda noder kan också plötsligt tappa nätanslutningen någon gång om dagen, och då i upp till en minut. Lyra Trio är långt ifrån det enda mesh-paketet som är drabbat av det här, ska tilläggas, och över lag är det inte jättestörande.

Installationen kan genomföras på tre sätt: Via appen, webbgränssnittet eller en hederlig wps-parkoppling. Det förstnämnda tillvägagångssättet är bäst enligt Asus, men funkar halvbra för oss. Första noden, alltså routern, går smidigt att kicka igång. De två andra anslutningarna medför att appen fryser när vi ska döpa dem (kök, vardagsrum osv). Wps-parkopplingen funkar bättre, men kräver lite mer manuellt arbete.

Lyra Trio

Appen sköter de enklare inställningarna. Föräldrakontroll och schemaläggning av surftid utan innehållsfilter, gästnätverk och lösenordsbyte, till exempel, och ett par andra justeringar. Operation Mode låter dig ange om systemet ska vara sin egna router eller agera wifi-åtkomstpunkt om du redan har en huvudrouter du gillar.

Webbgränssnittet bjuder traditionsenligt på mer avancerade inställningar som QoS-kontroll, trafikövervakning, vpn och brandvägg med mera. Du kan också koppla ihop Lyra Trio med Amazon Alexa, vilket gör att du kan styra din router med röstkommandon. AI Protection ska ge extra säkerhet i nätverket, och är ett virusskydd signerat Trend Micro. Inget som kan ersätta antivirus på din dator, men ett mycket bra komplement.

Lyra Trio från Asus kryllar av funktioner, är lätt att använda och bjuder på finfin räckvidd. Vissa av problemen vi beskrivit tidigare i det här testet ska enligt tillverkaren nu ha åtgärdats. Vi har dock inte haft möjlighet att själva kontrollera detta sedan testet i juni. Som helhet är Lyra Trio ett riktigt bra mesh-alternativ.
 

Fakta Asus Lyra Trio MAP-AC1750Bra val

Testad: Juni 2018.
Tillverkare: Asus
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac1750) 5x5 mimo.
Frekvensband: 2,4 GHz + 5GHz.
Antenner: 3 st interna.
Anslutningar: 2 st gigabit lan/wan.
Trådlös säkerhet: Wpa2, wps.
Användargränssnitt: App (Android 5.0, IOS 8.0 eller senare), webb.
Prestanda, första enhet*: 445 Mbit/s.
Räckvidd per enhet**: 13 meter.
Storlek (per enhet): 14,1 x 13 x 8,3 cm.
Pris vid test: 2 690 kronor (2-pack).
Pris nu: 1 599 kronor (2-pack) hos Netonnet.

* Mätt på 3 meters avstånd i samma rum.
** Längsta avstånd, inklusive en tunn innervägg, där det behövdes en ny extender.

plus

God räckvidd
Väggmonterbara enheter
Inbyggt virusskydd.
Många funktioner och detaljerad kontroll

minus

Problem med installation via app
Lite lagg vid överlämning.
Alla inställningar inte i appen.

Betyg 8 av 10

Asus Lyra Trio (2-pack) Pris vid test: 2690 kr.

Bästa pris just nu: 1849 kr