Linksys Velop

Snyggt, snabbt och lättanvänt

Bra valVelop är en trippelbandsrouter (2,4 GHz och dubbla 5 GHz) med en maxkapacitet på 2 200 Mbit/s, som både är router, wifi-extender med mesh-teknik och trådlös nätverksbrygga. Den antar helt enkelt automatiskt den roll som du kopplar in den som. Här har vi alltså testat med tre enheter som ett mesh-system. Det innebär att den första vi pluggar in blir en router, och nummer två och tre mesh-uppkopplade extenders.

Enheterna är stilfulla små torn i matt vit plast som är knappt åtta gånger åtta centimeter, samt ett par decimeter höga. Det gör att de är lätta att placera ut. På undersidan sitter strömuttag och två stycken ethernetportar för fast nätverk. I router-enheter kopplar du en av dem till ditt bredband. De andra kan alltså användas för att koppla in stationära datorer, skrivare med mera.

Linksys Velop
Smala och höga enheter. Det ger gott om plats för antenner inuti, men fortfarande prylar som inte tar upp mycket plats.

Räckvidden per enhet är cirka tio meter med en innervägg. Det är ok, men inte fantastiskt, så i en lite större lägenhet eller en villa lär du behöva plugga in fler. Här har vi testat ett tre-pack av Velop. Det är lagom för en riktigt stor lägenhet eller en mindre villa.

Det enda som medföljer i paketet är en instruktion att ladda hem Linksys mobilapp till Android och IOS. I appen finns sedan övriga instruktioner. Velop har inbyggt bluetooth, och appen startar automatiskt bluetooth på din telefon, söker reda på en inte ansluten enhet och konfigurerar den utan att du behöver lyfta ett finger. Är det den Velop som ska bli din router får du här även välja nätverksnamn. Det är allt. I appen får du också hjälp med att hitta en bra placering för enheterna, så att den inte står för nära för att göra nytta eller så lång bort att mottagningen blir svag.

När allt är klart kommer du in till en admin-panel för nätverket, som nu ser ut och fungerar precis som om det vore en router. Du har dock rätt få möjligheter att göra egna inställningar. Vi har port forward-funktion, mac-adressfiltrering och enkel enhetsprioritering. Här finns också gästnätverk och en enkel föräldrakontroll inbyggd. De tre frekvensbanden är sammanslagna till ett ssid i så kallat blandat läge där routern bestämmer hur dina prylar ansluts, och du kan inte ändra detta.

Linksys Velop
På undersidan har varje dosa två gigabit-portar.

Väl värt att nämna är att allt styrs från appen, och det är enda sättet att komma åt att administrera enheten. Här finns inte något webbgränssnitt, som det vanligtvis alltid gör till routrar. I appen kan du både administrera nätverket rent allmänt, och ha koll på enskilda noder.

Vi kopplade upp tre enheter och fick utan problem över 300 Mbit/s i nästan varje hörn och som bäst 478 Mbit/s till en enskild klient med mu-mimo-mottagare. Vi kan dessutom röra oss fritt i hemmet och märker inte av något tapp i prestanda för växling till närmaste Velop-station.

En sista sak som är värd att nämna är att Velop har inbyggt Zigbee-stöd. Funktionen är inte aktiverad i dagsläget, men Linksys sägs jobba på att kunna aktivera styrning av smarta hemmet-prylar direkt från Velop i framtiden.

Fakta Linksys Velop WHW0303

Kontakt: Linksys
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac2200) mu-mimo.
Frekvensband: 2,4 GHz + 5GHz + 5 GHz.
Anslutningar per enhet: 2 st gigabit lan/wan.
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wps.
Routerfunktion: Ja.
Övrigt: Föräldrakontroll, gästnätverk, stöd för Zigbee.
Användargränssnitt: App (Android, IOS).
Prestanda, första enhet*: 478 Mbit/s.
Räckvidd per enhet**: 9 meter.
Storlek: 7,8 x 7,8 x 18,5 cm.
Pris, baspaket: Från 5 700 kr, 3 enheter.
Läs mer: www.linksys.com

* Mätt på 3 meters avstånd i samma rum.
** Längsta avstånd, inklusive en tunn innervägg, där det behövdes en ny extender.

plus
Kompakta, snygga enheter.
Mycket enkelt att installera och konfigurera.
God prestanda och utmärkt räckvidd.

minus
Lite få inställningsmöjligheter.
Högt pris.

Betyg 8 av 10

Linksys Velop WHW0302 (2 Pack) Pris vid test: 3645 kr.

Bästa pris just nu: 3903 kr