D-link Covr-C1203: Bra pris, men inte mycket lull-lull

D-link har ett par mesh-paket ute på marknaden nu, och här tittar vi närmare på det lite billigare Covr 1203. Här får du tre likartade puckar för omkring 2 500 kronor, där en röd klisterlapp skvallrar om vilken enhet som ska användas som router. Det är denna som pluggas in först och ansluts till hemmets uppkoppling – sedan får du ansluta de två andra puckarna.

Designmässigt är D-links mesh-enheter snygga, med rundad form och tudelad färg i koppar och vitt. De är inte tänkta att hänga väggen, utan bör stå på strategiskt utvalda plana ytor i hemmet. En wps-knapp för snabbanslutning pryder framsidan, och logotyperna ovanpå enheterna extraknäcker som statusindikator med diodljus. När dessa lyser vitt är allt anslutet och klart.

D-link

Det är lite meckigare att installera D-links lösning jämfört med flera konkurrenter, men någon komplicerad historia är det inte direkt. Lite mer manuellt jobb med att ansluta till wifit, bara, och när detta väl är gjort följer vi med lätthet den tillhörande appens instruktioner. Denna är snygg men aningen svåröverblickbar och kräver separata inloggningar för varje enhet för att kolla status på den. Vi kan också göra saker som att kontrollera gästnätverk och delvis konfigurera föräldrakontroll.

Om du föredrar ett traditionellt webbgränssnitt för att kontrollera dina mesh-enheter finns även ett sådant att tillgå. Här får du mer information än i appen och kan göra lite mer avancerade inställningar kring nätverk och wifi, konfigurera en simpel brandvägg och QoS-funktionalitet. Föräldrakontrollens olika funktioner är tyvärr lite utspridda i gränssnittet på ett märkligt sätt, men låter dig sätta webbfilter och surfscheman som sig bör.

D-link

Prestandamässigt får vi ungefär vad vi betalar för. Flera av de dyrare konkurrenterna i det här testet är både snabbare och har bättre räckvidd, men D-links 1203-paket klarar vardagssurfen galant. Vid anslutning till huvudnoden når vi strax över 400 Mbit/s, men de två andra puckarna begränsar oss ofta kring 140 Mbit/s. Antagligen för att vi hamnar på 2,4 GHz-bandet lite oftare än vad vi skulle önskat och just frekvenshoppen är inget vi själva kan kontrollera. Tyvärr är noderna också lite oberäkneliga när det kommer till att lämna över trafik till varandra när vi går runt i hemmet. De tappar ibland kontakten med huvudenheten och kan bidra till buffring och lagg vid exempelvis samtal över Skype.

D-links mesh-paket har en attraktiv prislapp och nästan samma grundkapacitet som exempelvis Google Wifi. Det renderar i ett helt okej betyg, men brister i användarvänlighet och funktionsutbud drar ner helhetsintrycket lite.

Fakta D-Link Covr-C1203

Testad: April 2018
Kontakt: D-link
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac1200) mu-mimo.
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz.
Anslutningar per enhet: 2 st gigabit lan/wan, usb typ c för ström.
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wps.
Upnp/dlna: Ja/nej
Övrigt: Gästnätverk, brandvägg, QoS, föräldrakontroll
Användargränssnitt: App (Android, IOS), webb.
Prestanda, första enhet*: 411 Mbit/s.
Räckvidd per enhet**: Sju meter.
Storlek: 11,2 x 10,9 x 5,1 cm.
Pris, baspaket: Från 1 490 kronor hos Prisjakt, 3 enheter

* Mätt på tre meters avstånd i samma rum.
** Längsta avstånd, inklusive en tunn innervägg, där det behövdes en ny extender.

Läs hela testet av D-Link Covr-C1203 här!

plus

Små, diskreta enheter.
Godkända prestanda.
Lågt pris.

minus

Något omständlig hantering.
Få extra funktioner.

Betyg 7 av 10

D-Link COVR-C1203 (3-pack) Pris vid test: 2290 kr.

Bästa pris just nu: 1689 kr