Google Wifi: Smart och lätthanterad för mindre hem

Google Wifi var ett av de tidigaste mesh-systemen för konsumenter när den laserades i slutet av 2016, men det dröjde ända till hösten 2017 innan det började säljas i Sverige. Men nu är det här och finns både i Google Store och i flera stora butiker.

Googles variant är en snygg och avskalad enhet, en rund, vit cylinder som är tio och en halv centimeter i diameter och knappt sju centimeter hög, med två gigabit ethernet-portar och strömsladd på undersidan. Statusindikation får vi i form av en list runtom enheterna som blinkar eller lyser i olika färger. Basstationen och alla noderna du kopplar in är identiska. Den du ansluter först blir router, och de övriga blir sedan automatiskt mesh-noder.

Google Wifi

Google Wifi säljs som enskild router, eller i två- och tre-pack. Vi rekommenderar tre-pack för de allra flesta användare, kanske till och med en kompletterande fjärde enhet i en medelstor villa. Google Wifi hör till de billigaste systemen, men ligger också lite efter de kraftfullare konkurrenterna i kapacitet och räckvidd. Det här är ett system med dubbla frekvensband och runt 1 200 Mbit/sek i maxkapacitet.

Google Wifi och har ingen så kallad back haul-frekvens. Det innebär att mesh-noderna och du delar på samma bandbredd. De två metoderna har olika för- och nackdelar

En viktig funktion i ett mesh-system är överlämning mellan noderna, så att du kan gå från rum till rum utan att få lagg eller andra problem. På den punkten tycker vi att Google Wifi sköter sig utmärkt.

Hastigheten mellan två noder, eller surfhastighet för en enskild dator eller telefon är bra, i ett hastighetstest mellan två datorer kommer vi upp i knappt en halv gigabit. Det är i klass med de flesta liknande routrar. Men räkna inte med den hastigheten för mer än ett par prylar samtidigt, kanske tre. Är den lite blygsammare totala bandbredden en stor nackdel? Det beror på vilken sorts användare du och familjen är.

Den stora styrkan med Google Wifi är dess användarvänlighet. Du installerar och konfigurerar routern och de extra noderna helt och hållet via appen. Det mest avancerade du själv behöver göra är att scanna in en qr-kod på routerns undersida (eller manuellt skriva in en kod som står där) samt välja ett eget namn och lösenord till nätverket.

Google Wifi

Allt annat sker per automatik. Enheterna hittas med hjälp av inbyggd bluetooth, så du behöver inte leta upp dem. Vi har dock lite svårt att se om de platser vi placerar ut mesh-noderna är bra för täckningen och prestandan. Det går att testa signalstyrkan mellan enheterna i efterhand, men det hade varit en rejäl fördel att kunna göra det direkt vid installation.

Som router är Google Wifi sedan rätt så enkel. Du har en säkerhetsnivå på wifi, wpa2 och inget annat. Det går också att öppna upp portar och reservera fast ip-nummer till enskilda anslutna prylar som behöver det, och du kan slå av och på upnp och ipv6. Här kan du också välja att prioritera en enhet som får gräddfil i nätverket.

Det finns en enkel föräldrakontroll med schemalagd surftid men utan adress- eller innehållsfilter och du kan konfigurera ett gästnätverk med eget nätverksnamn. Slutligen har Google Wifi inbyggt stöd för smarta hemmet-prylar. Du kan ansluta Philips Hue-lampor, samt alla tillbehör som har stöd för IFTTT och kontrollera dem direkt från Google Wifi-appen.

Fakta Google Wifi

Testad: Oktober 2017.
Tillverkare: Google
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac1200), bluetooth smart setup.
Frekvensband: 2,4 GHz + 5GHz.
Antenner: 4 st interna (plus 1 för bluetooth).
Anslutningar: 2 st gigabit lan/wan.
Trådlös säkerhet: Wpa2.
Användargränssnitt: App (Android 5.0, IOS 8.0 eller senare).
Prestanda, första enhet*: 440,3 Mbit/s.
Räckvidd per enhet**: 9 meter.
Storlek (per enhet): 10,5 x 10,5 x 6,9 cm.
Vikt (per enhet): 327 gram.
Pris vid test: 3 690 kr (3-pack)
Pris nu: 3 290 kr (3-pack) hos Clas Ohlson.

* Mätt på 3 meters avstånd i samma rum.
** Längsta avstånd, inklusive en tunn innervägg, där det behövdes en ny extender.

plus

Snygga små enheter.
God räckvidd och stabila prestanda.
Mycket lätt att installera och sköta.
Hue- och IFTTT-stöd.

minus

Begränsad kapacitet.
Få möjligheter till detaljinställningar.
Kan vara svårt att få till optimal placering av noder.

Betyg 7 av 10

Google Wifi (3-pack) Pris vid test: 3690 kr.

Bästa pris just nu: 3388 kr