Prispressad och stabil men krånglig

Svenska Dovado känner vi som en tillverkare av kompakta routrar med brett stöd för mobilmodem på usb, möjlighet att använda ett annat wifi som wan, och smart hantering av växling mellan dessa alternativ och vanligt ethernet. Det innebär att du kan ha flera alternativ för internet-uppkoppling samtidigt. Möjligheten att ansluta via trådlöst wan är behändig om du till exempel vill kunna dela hotellets wifi med familjen.

De funktionerna finns alla kvar i mesh-paktetet Wifi XL, vars basenhet är mycket lik Dovado Pro AC, med liknande format och samma wifi-kapacitet. Dovado Pro XL har samma wifi-kapacitet som till exempel Google Wifi, det vill säga lagom för ett mindre hem. Men det är en lite enklare dosa än Pro AC, med en istället för två usb-kontakter och tre istället för fyra ethernet-portar.

Dovado Wifi XL

Den är snäppet mer kompakt, har ett skal i matt, vit plast och sina två antenner inbyggda. På undersidan sitter gummifötter och hål för väggfäste, och den är enkel att placera ut eller montera på en vägg. Förutom basenheten får du med två små dosor med eluttag på, tänkta att stoppa direkt i väggen. Det går utmärkt att plugga använda förlängningskabel om du hellre vill.

Routern har förkonfigurerat wifi med säkert lösenord, och de två extra dosorna är parkopplade med routern direkt ur lådan och färdiga att använda. Nästan. Vid första användning rekommenderar Dovado att de extra noderna pluggas in i samma rum som routern. När allt är färdigsynkat indikeras det med dioder. Sedan kan du rycka ut förlängarna och placera dem där du vill ha dem.

Den processen sker dock helt i blindo och vi får ingen som helst indikation på vad som är lagom avstånd. Det blir till att testa en konfiguration, mäta hastigheten och flytta runt enheterna tills det blir bra.

Satellitenheterna har varsin lan-port som kan användas för att ansluta trådande prylar, eller för direkt kommunikation med routern. Har du redan kablar dragna i hemmet kan du därmed frigöras mer wifi åt klienter.

Dovado Wifi XL

Informationen om just mesh-trafik i webbgränssnittet är bristfällig. Vi kan inte se vilka eller hur många kliender som är anslutna till vilken nod i mesh-nätverket. Det är annars samma gränssnitt som i Dovado Pro AC, förutom att det fått svenskt språkstöd. Redan då var det stelt och mossigt, och ligger långt efter konkurrenterna i användarvänlighet. Det finns också ett mobilt webbgränssnitt och en app, men båda har minimalt med funktionalitet.

Wifi XL kostar cirka 2 400 kronor i butik i dag, och för det priset är det ett av de billigaste mesh-paketen i trepunktskategorin vi hittar just nu – och det utan att wifi-kvaliteten kompromissas jämfört med andra paket i samma klass. Men Dovado behöver verkligen ta tag i användarvänligheten.

Fakta Dovado Wifi XL

Testad: November 2018
Tillverkare: Dovado
Funktion: Router och mesh-wifi
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac1200) 2x2 mu-mimo.
Frekvensband: 2,4 GHz + 5GHz.
Antenner: 2 st interna.
Anslutningar: 1st gigabit wan, 3 st gigabit lan på router. 1st gigabit lan på extender.
Trådlös säkerhet: Wep, wpa, wpa2
Användargränssnitt: App (Andoid), webb.
Prestanda, första enhet*: 411 Mbit/s.
Räckvidd per enhet**: ca 8 meter.
Storlek (basenhet): 13,7 x 10 x 2,6 cm.
Rek. pris: 2 400 kr (1 router, 2 extenders).
Pris: 2 390 kronor hos Webhallen.

* Mätt på tre meters avstånd i samma rum.
** Längsta avstånd, inklusive en tunn innervägg, där det behövdes en ny extender.

plus

Godkända prestanda.
Små och diskreta enheter.
Smarta extra funktioner.
Lågt pris.

minus

Knepigt att hitta bästa placering.
Begränsad total kapacitet.
Mossigt användargränssnitt.

Betyg 7 av 10

Dovado WiFi XL Mesh Kit Pris vid test: 2089 kr.

Bästa pris just nu: 1990 kr