Netgear Orbi

Kraftfull duo med mångsidigt gränssnitt

Bra valNetgear Orbi ser mest ut som en tillplattad blomvas, och är den klart största av de testade enheterna. I princip är det en av Netgears Nighthawk-routrar ställd på högkant med antennerna instoppade och med ett slitigt skal. Och unik inbyggd mjukvara som ändrar radikalt hur den fungerar.

Du kan köpa Orbi-routern separat. Då är det en snygg och lättanvänd men ganska dyr router för en mindre lägenhet på ett till två rum. Men här är det ju hela kitet vi vill ha, och Orbi blir intressant först när vi utnyttjar andra delen av den; en speciell wifi-förlängare med exakt samma design.

Netgear Orbi
Netgear Orbi, stora, men stiliga.

Dessa två säljs alltså som ett paket. Routern är tänkt att stå intill ditt bredbandsuttag, och extendern mer i mitten av huset. De två enheterna i paketet är sammankopplade från början, det är bara att packa upp, plugga in, slå på och vänta ett par minuter. Har satelliten bra signal från routern lyser den blått, och behöver du placera den närmare lyser den orange, alternativt lila om det är riktigt illa.

När vi ansluter till routern med förinställt ssid och lösenord kommer vi direkt till en webbaserad inställningsguide. Den gör inget avancerat, utan ställer bara in lösenord till nätverket och admingränssnittet, samt konfigurerar satelliten automatiskt.

Orbi kan styras via ett enkelt webbgränssnitt, eller med Netgear Genie – en app som finns både till datorn och till mobilen. Genie ger oss en del alternativ som inte fungerar på Orbi. Funktionsmässigt är det nämligen en rätt så enkel historia. Det finns få alternativ för grundinställningar och under fliken ”avancerat” är det inte heller särskilt rikt med detaljkontroll. När vi först kikade på Orbi så hade den inte ens möjlighet att sätta upp gästnätverk, men det har sedan dess lagt till i en programuppdatering.

Både routern och extendern har usb-port, men den är inte till för att haka på diskar eller skrivare. Istället är det tänkta för framtida usb-moduler som ska kunna göra Orbi-systemet kompatibelt med stora hemautomationsstandarder som Z-wave och Zigbee.

Netgear Orbi
Här får vi en uppsättning snabba nätverksportar. Samt en dedikerad för wan.

Orbi-enheterna använder sig av trippelbands-wifi, det vill säga ett på 2,4 GHz och två nära varandra, runt 5 GHz. De funkar som Devolo Gigagate, ett frekvensband är en optimerad gräddfil som kopplar ihop routern med extendern.

Där hittar vi faktiskt majoriteten av routerns totala bandbreddkapacitet, upp till 1 733 Mbit/s av totalt 3 000. Men till skillnad från i Gigagate så har vi här två frekvensband kvar för vanlig användning. Så ett Orbi-par ska snarare ses som ett nätverk på 1200-1300 megabit, fast med grym räckvidd. I Orbi har också alla fasta nätverksportar gigabithastighet, och den är lika bra som wifi-brygga som Gigagate.

För dig som användare syns ett wifi med upp till 400 Mbit/s på 2,4 GHz och 866 Mbit/s på 5 GHz. Det är som vanligt önskesiffror, men till en enskild mottagare med bra 5 GHz ac-wifi får vi stabila hastigheter på över 250 Mbit/s i alla hörn i våra testlokaler, ofta över 300 och som bäst nära 400. Även utan satelliten igång är räckvidden övertygande. Sex meter och två innerväggar bort, eller nio meter och en vägg, går det nästan lika snabbt. Det blir med andra ord ett perfekt ställe att placera satelliten. Då räcker wifi lika långt till utan någon som helst prestandaförlust.

I skrivande stund kan satteliter bara kopplas direkt mot hubben, vilket begränsar maximal räckvidd. Men det ska komma en firmwareuppdatering denna sommar som gör att du också kan koppla dig vidare från en sattellit till nästa och på det sätter förlänga just den förlängningen ytterligare.

Fakta Netgear Orbi RBK50 Kit

Kontakt: www.netgear.com
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac3000) mu-mimo.
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz (samt 5 GHz internt).
Anslutningar per enhet: 3 st gigabit lan, 1 st gigabit wan (4 st lan i satellit), usb 2.0.
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wps, tkip.
Routerfunktion: Ja.
Övrigt: Föräldrakontroll, gästnätverk.
Användargränssnitt: Webb, app (Android, IOS), program (Windows, Mac OS).
Prestanda, första enhet*: 393 Mbit/s.
Räckvidd per enhet**: 10 meter.
Storlek: 17 x 7,9 x 22,6 cm.
Pris, baspaket: 4 279 kr, bas + satellit.
Läs mer: www.netgear.com/orbi

* Mätt på 3 meters avstånd i samma rum
** Längsta avstånd, inklusive en tunn innervägg, där det behövdes en ny extender.

plus
Annorlunda och snygg design.
Enkelt att installera.
Höga prestanda.
Utmärkt som wifi-brygga.

minus
Inte lika flexibelt som äkta mesh.
En del gränssnittsförvirring.
Något stora och skrymmande enheter.

Betyg 8 av 10

Netgear Orbi RBK50 Kit Pris vid test: 3989 kr.

Bästa pris just nu: 4251 kr