Huawei Wifi Q2 – snyggt meshpaket med bra wifi-täckning

Testad produkt: Huawei WiFi Q2 (3-pack)
Pris: Från 3 290 kr (3-pack) hos Prisjakt.

Huawei Wifi Q2 är en direkt utmanare till traditionella routertillverkare som Linksys, TP-link, Netgear och Asus, och de mesh-system för hemmet som släppts på senare tid.

Wifi Q2 är ett paket med tre likadana enheter, stiligt utformade som en vit oval blomvas, med en glödande diodrand i underkant. Det är ett dual band-system och wifi-kapaciteten uppges till AC1200, det vill säga 300 Mbit/sek på 2,4 GHz-bandet och 867 Mbit/sek på 5 GHz. Det är ungefär i klass med Google Wifi, och har också en mycket snarlik prislapp.

Huawei Wifi Q2
Huawei Wifi Q2 består av tre rätt så höga enheter, som tillplattade blomvaser, med kontakter nedtill på baksidan.

De tre enheterna är relativt stora, och dess form gör att de passar bäst för att stå på bord, bänkar och hyllor. Det går inte att få undan dem genom att hänga upp dem på väggen.

Börjar med bekymmer

Installationen ger oss först bekymmer. Huaweis Smart Home-app hittar först inte routern med den telefon vi oftast använder för routertest. Först när vi byter telefon och testar samma sak lyckas vi komma vidare. Det kan vara ett tillfälligt fel, men värt att varna för.

Identifieringen av routern som sker med bluetooth går även då ovanligt långsamt, och en qr-kod för att komma direkt till nerladdning av appen pekar fel. Den är dock enkel att hitta i Google Play.

Att installera de kvarvarande två enheterna är däremot lätt som en plätt. De är parkopplade ur förpackningen, och det är bara att placera dem där du vill ha dem. Det tar ett par minuter. När allt är klart har vi ett fungerande litet mesh-system där det mesta sköts automatiskt. 

Huawei Wifi Q2
Statusdioderna i botten lyser på rejält. De går att stänga av, men inte justera i ljusstyrka.

Varierande snabbt, men aldrig segt

Vi kan ställa in tre val för styrka på wifi, vilket verkar vara ett arv från mobila hotsports där det kan vara värt att dra ner på signalstyrkan för att spara batteri. I en bostad ser vi ingen anledning att justera ned det från maxinställningen.

Hastigheten i nätverket är godkänd men något ojämn, och sjunker påtagligt med cirka åtta meters avstånd från routern. Vi håller oss dock stabilt över 100 Mbit/sek upp till minst tio meter, vilket får anses vara godkänt.

Wifi Q2 har grundläggande routerfunktioner som en automatisk brandvägg, möjlighet att sätta upp gästnätverk med tidsbegränsning, och ett enkelt föräldraskydd.

Appens gränssnitt är enkelt och tydligt, men en del enskilda inställningar ligger inte riktigt där vi förväntar oss, och kan vara lite udda benämnda. Det finns också ett webbgränssnitt. Här kommer vi åt lite fler detaljinställningar.

Omdöme

Huaweis debut som leverantör av meshnät har goda och dåliga sidor. De lyckas bra med sömlös växling mellan stationerna och täckningen håller vad som lovas. Däremot är topprestandan inkonsekvent. och unktionsutbudet ganska basalt.

Läs hela testet här

Fakta Huawei Wifi Q2

Testad: Februari 2019
Tillverkare: Huawei
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac1200), bluetooth (för konfiguration)
Frekvensband: 2,4 GHz + 5GHz.
Antenner: 4 st interna.
Anslutningar: 3 st gigabit lan/wan, dc in/powerline.
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2
Användargränssnitt: App (Android, IOS), webb.
Prestanda, första enhet*: 371 Mbit/s.
Räckvidd per enhet**: 10 meter.
Storlek (per enhet): 11,2 x 7,3 x 18,4 cm.
Pris vid test: 3 290 kronor (3-pack)
Pris nu: 3 290 kr (3-pack) hos Proshop.

* Mätt på tre meters avstånd i samma rum.
** Längsta avstånd, inklusive en tunn innervägg, där det behövdes en ny extender.

plus

Snygga, lättplacerade enheter.
Extra lan-portar.
God räckvidd.

minus

Ojämn topphastighet.
Viss information saknas i app.
En del störningar vid installation.

Betyg 7 av 10

Huawei WiFi Q2 (3-pack)

Bästa pris just nu: 3290 kr