Strong Connection Kit Duo

Prisvärt för den som har koll

Strong är en mindre känd tillverkare, som vi främst är bekanta med i tv-världen, med en uppsättning hdtv-mottagare, ca-moduler och liknande. Men de har även nätverksprylar, och de blev faktiskt först med ett mesh-system för konsumenter i Sverige.

Connection Kit Duo är ett paket med två stycken Extender 1600, vilket är en extender för ditt wifi, som kör 802.11ac med upp till 1600 megabit per sekund. Det är dual band-wifi med gemensamt ssid för 5 GHz och 2,4 GHz, automatisk QoS och mimo-stöd, men inte mu-mimo. Du kan köra den som extender till ditt befintliga wifi om du vill, eller som trådbunden accesspunkt. Den är alltså precis som Devolo Gigagate inte en egen router.

Strong Connection Kit
Strongs lilla dosa är den minsta i testet. Den kan dock behöva lite utrymme, då den kan bli ganska varm vid intensiv trafik.

Det är en riktigt kompakt liten dosa, en gånger en decimeter och cirka fyra centimeter bred, om man räknar med den lite bredare foten. Framtill sitter dioder och en wps-knapp. På baksidan hittar vi dubbla gigabit ethernet-utgångar, en usb 3-port och en 3,5 mm ljudutgång.

Som extender till ditt befintliga wi-fi eller som enskild åtkomstpunkt fungerar Extender 1600 ungefär som alla andra. En enskild dosa ger hygglig täckning i en mindre lägenhet på upp emot 60 kvadratmeter. På nära håll får vi hastigheter på strax över 300 Mbit/s, och i lägenhetens bortre hörn går det fortfarande snabbt nog för allt från snabb nerladdning till uhd-strömning.

Men det är när du kopplar in den med ethernet till routern och sedan ansluter en eller ett par extra enheter som det börjar bli intressant. Har du dålig täckning i ett hörn av hemmet? Skaffa en extender till och synka upp den mot närmaste extender. Det är hyfsat enkelt att göra, bara ett kort tryck på vardera dosas wps-knapp, och sedan vänta ett par minuter. Har du redan flera installerade kopplar du upp dig mot den som råkar vara närmast. Sedan hittar den automatiskt andra i närheten.

Det måste dock göras på nära håll, på max tre meters avstånd. När synkningen är klar kan du sedan flytta den till sin rätta placering i ett annat rum eller på nästa våningsplan. Här hade det nog varit bra med lite mer vägledning, tydlig indikation på om enheten är bra placerad och får god signal. De lite mer påkostade lösningarna från till exempel Netgear och Linksys gör ett bättre jobb på den punkten. Efter lite experimenterande med placering får vi dock till slut riktigt bra täckning och hastighet som vi är nöjda med i alla hörn av hemmet.

Strong Connection Kit
Inte bara nätverk, utan också usb för disk eller skrivare, och en ljudutgång för Airplay.

Vi upptäcker dock ett visst problem med två och tre enheter aktiva. Överlämningen mellan enheterna är lite småseg, och går vi från ett rum till ett annat där en annan extender borde tagit över vill vår dator eller smartphone gärna ”hänga kvar” på den första. Då kan signalstyrkan gå ner och hastigheten sjunka.

Förutom ethernet-uttag har enheterna som sagt även usb 3-port och en audio-utgång. Till skillnad från usb-porten i andra liknande paket som Netgear Orbi och Amplifi HD används den här just för att koppla in en extern disk eller usb-minne och göra dosan till en liten filserver, mediaserver med dlna eller skrivarserver. Det funkar dock bara på den enhet som är direkt ansluten till routern, något som inte framgår av användarguiden.

Slutligen har vi ljudutgången, dosorna har inbyggd ljudkrets så det går att strömma ljud till dem över nätverket. Det här fungerar endast med Airplay, så har du en Iphone eller Ipad har du en extra funktion att leka med. Du kan exempelvis använda dem för att skapa ditt egna lilla multiroomsystem. Ljudkvaliteten ut är inte bländande bra, men fullt godkänd.

Fakta Strong Connection Kit Duo

Kontakt: Strong Connected
Trådlösa protokoll: 801.11a/b/g/n/ac (ac1600).
Frekvensband: 2,4 GHz + 5GHz.
Anslutningar per enhet: 2st gigabit lan/wan, usb 3.0, 3,5 mm audio.
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wps.
Routerfunktion: Nej.
Övrigt: Filserver och skrivarserver via usb, Airplay-enhet.
Användargränssnitt: Webb.
Prestanda, första enhet*: 306 Mbit/s.
Räckvidd per enhet**: 7 meter.
Storlek: 10,8 x 10 x 4 cm.
Pris, baspaket: 1 800 kr, 2 enheter.
Läs mer: www.strong-connected.com/se

* Mätt på 3 meters avstånd i samma rum.
** Längsta avstånd, inklusive en tunn innervägg, där det behövdes en ny extender.

plus
Små diskreta enheter.
Nas, skrivarserver och Airplay-stöd.
Relativt lågt pris.

minus
Inte så hög topphastighet.
Jämförelsevis krånglig installation.
Överlämningsproblem mellan enheter.

Betyg 6 av 10