Linksys Velop: Snyggt och stabilt men dyrt

Linksys Velop var den första riktiga mesh-routern vi testade. (Vi testade Netgear Orbi strax innan, men den använder en lite annan teknik än just mesh.) Det var tidigt 2017, och sedan dess har Linksys gjort uppgraderingar till systemet som gör den väl värd att återbesöka. Velop är en trippelbandsrouter (2,4 GHz och dubbla 5 GHz) med en maxkapacitet på 2 200 Mbit/s.

Precis som Google Wifi så kör den mesh-nätverk utan dedicerad back haul-kanal. Kommunikationen mellan mesh-noder sker alltså med på samma kanaler som du ansluter dina prylar – fast med en extra frekvens och med betydligt högra total kapacitet. Och ett betydligt högre pris, runt 5 700 kronor för ett tre-pack.

Linksys Velop

Enheterna är stilfulla små torn i matt vit plast som är knappt åtta gånger åtta centimeter, samt ett par decimeter höga. De går inte att fästa på väggen, men å andra sidan är de lätta att placera ut då de tar upp liten bordsyta. På undersidan sitter strömuttag och två stycken ethernetportar för fast nätverk.

Räckvidden per enhet är cirka tio meter med en innervägg. Det är i klass med de flesta liknande konkurrenter, och ungefär vad vi kan förvänta oss av en router med internt monterade antenner. Det gör ett tre-pack lagom för en riktigt stor lägenhet eller en mindre villa.

Det enda som medföljer i paketet är en instruktion att ladda hem Linksys mobilapp till Android och IOS. I appen finns sedan övriga instruktioner. För att komma igång krävs att du registrerar ett konto på webbtjänsten Linksys Smart Wifi. Med den kan du administrera flera Linksys-produkter samt fjärrstyra Velop när du inte är hemma.

Installationen är hyfsat enkel, appen startar automatiskt bluetooth på din telefon, söker reda på en inte ansluten Velop-enhet och konfigurerar den som router. I appen får du också behändig hjälp med att hitta en bra placering för enheterna. Instruktionerna i appen är lite oklara om du har fiber och bredbandsuttag direkt i väggen, appen ger oss bara uppkopplingsinstruktioner för kabelmodem med eller utan inbyggd router. I det fallet väljer du modem utan router.

Linksys Velop

I appen har du sedan rätt få möjligheter att göra egna inställningar. Vi har port forward-funktion, mac-adressfiltrering och enkel enhetsprioritering. Här finns också gästnätverk och en enkel föräldrakontroll inbyggd. De tre frekvensbanden är sammanslagna till ett ssid i så kallat blandat läge där routern bestämmer hur dina prylar ansluts, och du kan inte ändra detta.

När vi första gången testade Velop var detta allt du kunde göra med den, Men sedan dess har Linksys uppdaterat dess firmware och lagt till ett traditionellt webbgränssnitt via just Linksys Smart Wifi-tjänsten. Här kan du göra fler detaljinställningar av routerfunktioner som brandvägg, dynamisk dns och upnp. Det är fortfarande inte extremt detaljerat, men helt klart välkommet för den lite mer kunnige användaren.

Vi kopplade upp tre enheter och fick utan problem över 300 Mbit/s i de flesta rum och som bäst 478 Mbit/s till en enskild klient med mu-mimo-mottagare. Vi kan dessutom röra oss fritt i hemmet och märker inte av något tapp i prestanda för växling till närmaste Velop-station.

En sista sak som är värd att nämna är att Velop har inbyggt Zigbee-stöd. Funktionen är inte aktiverad i dagsläget, men med framtida uppdateringar finns eventuellt möjligheten att kunna styra exempelvis Philips Hue-lampor. När det kan komma att ske vet vi dock inte, det har inte hänt ännu på snart ett år.

Sedan vi testade Velop WHW0303 har Linksys sänkt priset på paketet avsevärt. Då just högt pris var en av dess större nackdelar, kan det därför vara värt en extra titt nu.

Fakta Linksys Velop WHW0303

Testad: December 2017.
Kontakt: Linksys
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac2200) mu-mimo.
Frekvensband: 2,4 GHz + 5GHz + 5 GHz.
Anslutningar per enhet: 2 st gigabit lan/wan.
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wps.
Övrigt: Föräldrakontroll, gästnätverk.
Användargränssnitt: App (Android, IOS).
Prestanda, första enhet*: 478 Mbit/s.
Räckvidd per enhet**: 9 meter.
Storlek: 7,8 x 7,8 x 18,5 cm.
Pris vid test: 5 549 kronor.
Pris nu: 3 790 kronor (3-pack) hos Netonnet.

* Mätt på 3 meters avstånd i samma rum.
** Längsta avstånd, inklusive en tunn innervägg, där det behövdes en ny extender.

plus

Kompakta, snygga enheter.
Mycket enkelt att installera och konfigurera.
Goda prestanda.

minus

Lite få inställningsmöjligheter.
Högt pris.

Betyg 7 av 10

Linksys Velop WHW0303 (3-pack) Pris vid test: 3989 kr.

Bästa pris just nu: 2949 kr