TP-Link Deco M5

Funktionsrikt och prisvärtBra val

TP-Link visade upp sitt mesh-system Deco för första gången på CES i år, och nu kommer det till Sverige i form av Deco M5. Den når svenska butiker i slutet av juni, och vi har fått tag på ett förhandsexemplar av det trepack som kommer att vara standardpaketet.

Deco M5 är en liten elegant rund router-puck, bred som ett tefat och ungefär fyra centimeter hög. Namnet ska vara taget från ”art deco”, men den har kanske inte så mycket gemensamt med just den stilen. Snygg är den dock, och lätt att placera ut på diverse hyllor i ett hem.

Funktionsmässigt påminner den väldigt mycket om Linksys Velop. Den har full mesh-funktionalitet, två gigabit ethernetportar, men ingen usb-utgång. Eller jo, den har usb c, men det är för strömadaptern. Den har inte lika kraftfull wifi som närmsta konkurrenterna. Här är det dual band och cirka 1300 Mbit/s i kombinerad bandbredd på 2,4 och 5 GHz.

TP-link Deco M5
TP-Link Deco M5. Snygga små wifi-bakelser.

Det innebär inte sämre täckning eller lägre hastighet till enskilda användare, men begränsar hur många som kan tanka och strömma i maxfart samtidigt. På nära håll får vi nära 500 Mbit/s till en bärbar dator, och även ett rum bort får vi stabil uppkoppling på över 200 Mbit/s. Efter ca tio meter och en innervägg börjar signalstyrkan avta markant. Så strax innan det är en bra placering för nästa enhet. Överlämning mellan enheter när vi rör oss från rum till rum verkar vara smidig och nästan sömlös.

Installation är enkelt. Ladda hem en app för Android eller IOS, plugga in din första Deco i väggen och med nätverkskabel till bredbandet, och följ de enkla instruktionerna i appen för att konfigurera den som router. Appen hittar enheten med bluetooth och gör alla grundinställningar mer eller mindre automatiskt. Vi får en viss hjälp med vägledning för optimal placering av de extra enheterna tack vare en diod upptill på dosan, men här hade vi gärna uppskattat lite bättre hjälp med det inne i appen vid konfigureringstillfället.

Precis som för Velop är appen sedan det enda sättet att komma åt och konfigurera systemet. Den är riktigt bra, förutom att den, under vårt test, bara var delvis översatt till svenska. TP-Link utlovade dock att detta ska vara helt klart till säljstart.

Här hittar vi de flesta funktioner som en enklare vanlig router har. Föräldrakontroll, gästnätverk, enhetsprioritering, allt i samma app. Däremot är det sparsamt med möjlighet till egna inställningar av routerfunktioner. Deco M5 stödjer till exempel både wpa och wpa2, men du väljer inte själv vilket som används, utan routern kör det säkraste alternativet som klienterna stödjer.

TP-link Deco M5
Två nätverksportar och en usb för ström. Usb-porten stödjer också data men det används inte här. Det ska komma en version lite senare där strömadaptern också är en homeplug. När den kommer och om vi får se den i Sverige återstår att se.

En sak som inte fanns i vårt tidiga testexemplar var möjlighet till port forwarding, men det ska enligt TP-Link läggas till inom kort. En annan sak som utlovas i framtida uppdatering är stöd för Alexa och smarta hem-prylar som har IFTTT-kompatibilitet.

Extra intressant är att Deco M5 har inbyggt antivirus, signerat Trend Micro. Det skyddar mot malwareattacker, skadliga webbadresser med mera även om du inte har antivirus installerat på alla datorer, mobiler och plattor i nätverket. Det bör du nog ha ändå, eftersom det finns andra sätt att bli infekterad än via ditt hemma-wifi. Framförallt är det en extra trygghet för alla de prylar som är uppkopplade men som inte har eget skydd, som smarta tv:n, nätverkskameran och så vidare.

Med sådana mervärden, hög användarvänlighet och ett riktigt bra pris blir den vår testvinnare. Linksys Velop och Netgear Orbi på de flesta punkter lika bra, och dessutom kraftfullare. Men också rejält mycket dyrare.

Fakta TP-Link Deco M5 3-pack

Kontakt: TP-Link
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac1300) mu-mimo.
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz.
Anslutningar per enhet: 2 st gigabit lan/wan.
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2.
Routerfunktion: Ja.
Övrigt: Virusskydd, föräldrakontroll, gästnätverk.
Användargränssnitt: App (Android, IOS).
Prestanda, första enhet*: 481 Mbit/s.
Räckvidd per enhet**: 9 meter.
Storlek: 12 x 12 x 3,8 cm.
Pris, baspaket: 3 000 kr, 3 enheter.
Läs mer: www.tp-link.se

* Mätt på 3 meters avstånd i samma rum.
** Längsta avstånd, inklusive en tunn innervägg, där det behövdes en ny extender.

plus
Kompakta och snygga enheter.
Utmärkt räckvidd.
Enkel installation och konfiguration.
Inbyggt virusskydd.
Mycket bra pris.

minus
Lägre maxkapacitet på wifi.
Lite svårare att placera enheter optimalt.

Betyg 8 av 10

TP-Link Deco M5 Pris vid test: 2829 kr.

Bästa pris just nu: 2899 kr