Netgear Orbi RBK23: Kraftfull men krånglig

Netgear Orbi var den första multiroom-router vi testade. Det var en påkostad modell som gav oss extrema prestanda. Nya Orbi RBK23 är ett lite mer beskedligt routerpaket som precis smiter under vårt pristak på 3 000 kronor.

Det är dock är på pappret lite kraftfullare än de flesta routrar i denna prisklass, med tre frekvensband varav ett är avsatt för så kallad backhaul, det vill säga kommunikationen mellan enheterna. Vi får drygt 1 200 Mbit/sek för anslutna enheter, medan vi i andra system får 1 200 Mbit/sek som ska räcka för både backhaul och ditt egna surfande.

Netgear Orbi RBK23

Det gör inte maxhastigheten per pryl högre. Orbi RBK23 presterar bra men inte exceptionellt bra, med drygt 360 Mbit/sek som bäst, och med en räckvidd på ungefär tolv meter med en innervägg. Vi kan dock ansluta flera enheter, och både strömma högupplöst och ladda ned filer samtidigt utan att det blir trafikstockning.

Systemet består av två satelliter, och en huvudenhet som koppas in som router. Installationen är inte den smidigaste vi sett men heller inte särskilt krånglig.

Appen är engelskspråkig, och ger oss tydliga instruktioner för hur vi ska gå till väga. Dock förutsätter den att vi har kabel- eller adsl-modem, så de första instruktionerna blir lite förvirrande om du inte har det. I appen skannar vi en qr-kod som identifierar enheten och sedan går det mesta per automatik. Vid ett tillfälle måste vi dock ansluta till dess wifi för att komma vidare. Det här har vi sett system som sköter mycket smidigare.

Netgear Orbi RBK23

Därefter går det smidigare. Vi loggar in på ett Netgear-konto för fjärråtkomst, och ansluter de två satelliterna som systemet automatiskt hittar och konfigurerar. Väl inne i appen uppmanas vi att uppdatera mjukvaran. Efter det tvingas vi irriterande nog konfigurera om routern igen från början.

Efter alla dessa turer får vi till slut ett väl fungerande system med goda prestanda och grundläggande funktioner. Vi kan bland annat sätta upp ett enkelt gästnätverk och styra nätverks- och wifi-inställningar från appen. Netgear har också en föräldrakontrollfunktion, men det är en extern tjänst som heter Circle och som är att samarbete med Disney. För det behöver vi en separat app och ett separat konto.

Via webbgränssnittet får vi tillgång till mer traditionell routerkontoll, detaljerade nätverks- och wifi-inställningar, porthantering, upnp – dock inte några egentliga extra funktioner.

Netgear Orbi RBK23

Specifikationer

Produktnamn: Netgear Orbi RBK23
Testad: Januari 2019
Tillverkare: Netgear
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac2200) mu-mimo, beamforming
Frekvensband, wifi: 2,4 GHz + 5 GHz + 5 GHz
Anslutningar per enhet: Gigabit wan och gigabit lan på router, 2 st gigabit lan per satellit
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2.
Användargränssnitt: App (Android, IOS).
Prestanda, första enhet*: 361 Mbit/s.
Räckvidd per enhet**: 12 meter.
Storlek: 14,2 x 6,1 x 16,7 cm.
Rek. pris vid test: 2 990 kronor
Pris: 3 589 kronor hos Netonnet (3-pack).

* Mätt på tre meters avstånd i samma rum.
** Längsta avstånd, inklusive en tunn innervägg, där det behövdes en ny extender.

plus

Hög kapacitet.
Bra individuella prestanda.
God räckvidd.

minus

Onödigt omständlig administration och installation.
Få extra funktioner.

Betyg 7 av 10

Netgear Orbi RBK23 Kit (3-pack) Pris vid test: 3589 kr.

Bästa pris just nu: 2996 kr