Ubiquiti Amplifi HD

Charmig kub med begränsningar

Amerikanska Ubiquiti är en riktigt intressant doldis, som funnits tillgänglig i enstaka butiker i Sverige ett tag men inte gjort något större väsen av sig. Nyligen har de skaffat en stor svensk distributör så förhoppningsvis kan vi få se mer av deras prylar framöver.

Företaget har länge haft populära åtkomstpunkter för företags-wifi, både med och utan mesh-teknik, men har nu 2017 släppt ett riktigt intressant mesh-system även för konsumenter. Unifi HD heter det och är ett komplett system med både router och extenders i ett paket.

Unifi HD
Amplifi HD är en charmig liten låda, trots en del brister. Hela undersidan är kantad av en diodrad som kan glöda i mörkret.

I det paket vi hittar till försäljning i Sverige får man en basenhet som också är router, samt två wifi-extenders som kör mesh-teknik. Routerenheten är en liten decimeterstor kub. Den har fyra gigabit ethernet-portar och en usb-kontakt. Precis som i Netgear Orbi är den reserverad för framtida moduler för att kunna styra internet of things-prylar, och ingenting du kan plugga in en disk eller skrivare i. Så i dagsläget används den inte för någonting. Den har också en liten pekskärm framtill. Den används dock inte till så mycket, utan är bara ett sätt att växla mellan några olika infoskärmar, hastighet, wifi-information och en klocka.

Extender-enheterna är något helt annat, ett par jätteantenner som pluggas in direkt i vägguttag. Det är inte en supersnygg och praktisk lösning i alla lägen. Det beror på hur din situation ser ut med tillgång till och placering av vägguttag, att till exempel använda förlängningskabel eller grendosor och försöka ansluta dessa enheter går inget vidare. En enkel extenderenhet i samma stil som routern, gärna med ett par ethernetportar på, hade varit att föredra.

Det finns också ett paket med tre routrar, som du då konfigurerar på samma sätt som TP-Link Deco M5 eller Linksys Velop, en blir huvudrouter och de andra extenders. Det paketet hittar i skrivande stund inte i några svenska butiker, dock.

Konfiguration och inställningar gör du via en mobilapp. Det finns också ett webbgränssnitt men det används inte för första konfiguration så du behöver ha en Android- eller IOS-mobil (eller platta) för att få igång det hela. På samma sätt som Velop och Deco M5 letar den automatiskt reda på nya enheter med bluetooth, så du behöver inte leta reda på dess ssid och logga in. Allt du sedan gör är att ge routern ett namn och ett lösenord. Sen är det klart och du kan plugga in och synka upp extender-antennerna.

Amplifi HD Mesh Point
Mesh-enheterna som förlänger nätverket kallas Amplifi HD Mesh Point om de köps separat. Vi är inte helt övertygade.

Amplifi HD ger oss sedan en mer traditionell routerupplevelse, även i appen, än de flesta av paketen i testet. Här får vi mer detaljerade inställningsmöjligheter som konkurrenterna har bantat bort för enkelhetens skull. Det handlar exempelvis om dhcp-inställningar för routern, mac-adressfilter, nätverksdiagnos och avancerad portkontroll. Du kan också separera frekvensbanden manuellt och ge dem egna ssid. Gästnätverk och enkel föräldrakontroll går också att konfigurera.

Amplifi HD ger dig dual band ac-wifi med upp till drygt 1700 Mbit/s maxkapacitet. Lite kraftfullare än TP-Link Deco M5 och Strong Extender, och snäppet beskedligare än Linksys Velop, med andra ord. I samma rum som routern får vi en hastighet på ungefär 450 Mbit/s, men sedan tappade den mer i hastighet med lite avstånd och en innervägg mellan oss och routern än Velop och Deco. Frågan är hur bra antenner som får plats i den lilla kuben.

Så det blir till att installera första antennen redan i rummet intill för att få bra vidare täckning. Å andra sidan verkar räckvidden på de enheterna sedan vara lite bättre. Kanske just för att de är en enda stor antenn.

Fakta Ubiquiti Networks Amplifi HD

Kontakt: www.amplifi.com
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac1750).
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz.
Anslutningar per enhet: 4 st gigabit lan, 1 gigabit lan, usb 2.0 (endast basenhet).
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wps, tkip.
Routerfunktion: Ja.
Övrigt: Föräldrakontroll, gästnätverk.
Användargränssnitt: Webb, app (Android, IOS).
Prestanda, första enhet*: 448 Mbit/s.
Räckvidd per enhet**: 6 meter.
Storlek: 10 x 10 x 10 cm (bas).
Pris, baspaket: 4 300 kr, bas + 2 st satellit.
Läs mer: store.amplifi.com

* Mätt på 3 meters avstånd i samma rum.
** Längsta avstånd, inklusive en tunn innervägg, där det behövdes en ny extender.

plus
Kul design och informationsrik skärm.
Enkel installation och konfiguration.
God manuell kontroll över routern.
Relativt lågt pris.

minus
Opraktisk lösning för extenders.
Tveksam räckvidd på routern.
Vissa problem med överlämning mellan enheter.

Betyg 7 av 10

Ubiquiti Networks AmpliFi HD Mesh Router Pris vid test: 1483 kr.

Bästa pris just nu: 1454 kr