Linksys Velop WHW0103: Prispressad mesh för mindre hem

Det här är Linksys mest prispressade mesh-paket som mest kan ses som ett motdrag till konkurrenter som TP-links Deco M5 eller Google Wifi. En enkel och billig dual band-lösning för lite mindre hem, helt enkelt. Velop WHW0103, som det här paketet heter, ska inte förväxlas med Velop VLP0103 som dykt upp i Sverige ungefär samtidigt. Den lösningen har lite lägre bandbredd men ungefär samma pris, så håll utkik efter WHW0103 när du handlar.

Velop WHW0103

Likt det dyrare Velop-systemet vi testar här i samma artikel är router och accesspunkter utformade som fyrkantiga, vita torn med antenner på höjden och en statusdiod högst upp. Ljuset går inte att stänga av, men är inte lika påtagligt som hos många andra modeller.

Administrationen sker genom en enkel Velop-app för Android och IOS. Installationen kunde dock varit tydligare. Exempelvis kan vi inte ange att vi har fiberuppkoppling, utan måste välja mellan modemrouter eller kabelmodem. Vi valde till sist det senare, vilket trots förvirringen fungerade bra. Du behöver också ett Linksys-konto för att aktivera systemet, vilket också ger dig möjligheten att administrera routern från distans. Vi möts av allehanda varningssignaler när vi försöker koppla huvudroutern till de två satellitenheterna.

Efter idel omplacering av enheterna får vi till sist en signalstyrka som accepteras av systemet och kan gå vidare. Vi möts av god prestanda, som kanske inte är toppklass direkt, men som ger utmärkt täckning i vår enplanslägenhet om tre rum. Den maximala hastigheten till varje nod är bra, men WHW0103 är inte bäst här heller. En positiv överraskning för en enhet i den här prisklassen är att överlämningen mellan noderna är klockren.

Velop WHW0103

För att återgå till appen så är Linksys version ganska clean och lättnavigerad. Översikten över bandbredd och vilka enheter som är anslutna kunde dock ha varit bättre. I övrigt finns det mycket finlir att pilla med i Linksys app, och ännu mer så i webbgränssnittet. Här finns möjligheter att ställa in mac-adressfilter, ipv6-porttjänster, statiska adresser, brandvägg och mycket annat. Föräldrakontroll och gästnätverk kan också ställas in.

Det billigare Velop-paketet WHW0103 är varken bäst eller sämst på något, och bör fungera okej för ett hem med en "vanlig" bredbandsuppkoppling. Det är inget digert funktionsutbud här, men detaljkontrollen är riktigt bra. En lite enklare installation hade också varit önskvärd.

Fakta Linksys Velop WHW0103

Testad: Augusti 2018
Tillverkare: Linksys
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac1300) mu-mimo, bluetooth för konfigurering.
Frekvensband, wifi: 2,4 GHz + 5 GHz.
Anslutningar per enhet: två st gigabit lan/wan.
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2.
Övrigt: Föräldrakontroll, gästnätverk
Användargränssnitt: App (Android, IOS).
Prestanda, första enhet*: 401 Mbit/s.
Räckvidd per enhet**: nio meter.
Storlek: 7,9 x 7,9 x 14,1 cm.
Pris vid test: 3 000 kronor (3-pack)
Pris nu: 2 990 kronor hos Webhallen (3-pack)

* Mätt på tre meters avstånd i samma rum.
** Längsta avstånd, inklusive en tunn innervägg, där det behövdes en ny extender.

plus

Stabil uppkoppling.
Små, diskreta enheter.
Smidig fjärradministration.
Bra pris.

minus

Något kort räckvidd.
En del förvirring i konfigurationen.
Få extra funktioner.

Betyg 7 av 10

Linksys Velop WHW0103 (3-pack) Pris vid test: 2390 kr.

Bästa pris just nu: 2890 kr