Netgear Orbi RBK50: Veteran som fortfarande är i topp

Bra valFörst att lansera multiroomsrouter i Sverige blev Netgear med sin Orbi. Den första som kom hade modellnummer RBK50 och var en riktig bjässe. Det var också en av de allra första paketen vi testade.

Sedan dess har vi testat ett annat nyare paket, RBK43, med mindre kraftfull router, men lägre pris och med tre enheter i paketet. Den har dock nu tagits ur produktion, medan toppmodellen RBK50 finns kvar, och med programuppdateringar har blivit bättre med tiden. Den har också sjunkit avsevärt i pris från lanseringen, då den var rejält dyr.

Det är en kraftfull trippelbandsrouter ställd på högkant med ett yttre som en tillplattad blomvas, fyra fasta nätverksportar och en usb 2.0-anslutning. Den levereras i två-pack tillsammans med en lika kraftfull förlängare med samma design.

Netgear Orbi RBK50

Systemet har två band för att ansluta klienter, upp till 400 Mbit/sek på 2,4 GHz och 866 Mbit/sek på 5 GHz. Sedan har den hela 1 733 Mbit/sek reserverat för att kommunicera med andra Orbi-enheter på så kallad backhaul-kanal.

Orbi kör inte med samma mesh-teknik som de flesta konkurrenterna utan är ett så kallat hub and spoke-system. Det innebär att alla enheter pratar direkt med routern, som en traditionell router plus wifi-extender gör. Det går också att kedjekoppla satelliter och förlänga varje arm utåt. I ett normalstort hem skulle vi säga att det här funkar precis lika bra som mesh-teknik.

Installationen är mycket enkel, vi pluggar in router och förlängare i varsitt rum, samt ansluten till bredbandet med ethernetkabel. Det behövs ingen separat synkning utan de hittar varandra automatiskt.

Diodljus på ovansidan lyser blått om uppkopplingen är ideal, gult om den är ok eller rött om den är underkänd. Då bör du placera den närmre. Men räckvidden på enheterna i RBK50 hör till de allra bästa vi sett bland wifi-paket.

Netgear Orbi RBK50

Därefter laddar vi hem Orbi-appen som finns till Android och IOS, och i den är konfigurationen en barnlek. Appen är dock helt på engelska, vilket är ett litet minus. Registrerar vi oss med ett konto hos Netgear får vi möjlighet att administrera systemet på distans. Annars är det bara att logga in på dess wifi med ett för konfigurerat lösenord.

Prestanda har inte blivit bättre med åren, men RBK50 var väldigt kraftfull när den kom, och hör till de allra snabbaste du kan köpa även idag. Den har också längre räckvidd än de flesta, vilket innebär att bara två enheter ofta kan täcka lika stor yta som andra system gör med tre.

Det som uppdaterats sedan vårt första test är användargränssnittet och mjukvaran, där gränssnittet snyggats till och vi också fått en handfull nya funktioner. Usb-porten baktill hade ingen funktion när vi först testade, med det pratades om att ge stöd för insticksmoduler med Z-wave eller Zigbee. Det skedde aldrig, däremot går det nu att plugga in skrivare i den och dela ut.

Netgear Orbi RBK50

Andra nya funktioner vi hittar är som tidigare nämnt möjlighet att fjärrstyra systemet, öppna gästnätverk, enkel trafikprioriteringsfunktion, och kraftfull föräldrakontroll i form av Disneys tjänst Circle. Den behöver dock ett separat konto och en separat app, vilket är lite omständligt. Alla inställningar går inte heller att göra i Orbi-appen, utan för många av dem måste vi in i ett traditionellt webbgränssnitt.

Fakta Netgear Orbi RBK50 Kit

Testad: Januari 2019
Tillverkare: Netgear
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), mu-mimo
Frekvensband: 2,4 GHz + 5GHz (+ 5 GHz internt)
Anslutningar, router: 3 st gigabit lan, 1 st gigabit wan, usb 2.0
Anslutningar, extender: 4 st gigabit lan, usb 2.0
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wps, tkip
Upnp-stöd: Ja
Användargränssnitt: Webb, app
Prestanda, första enhet*: 633 Mbit/s.
Räckvidd per enhet**: 15 meter.
Storlek (per enhet): 17 x 7,9 x 22,6 cm
Rek. pris vid test: 2 489 kronor
Pris nu: 3 490 kronor hos Netonnet (2-pack).

plus

Mycket enkelt att installera och sköta
Goda prestanda
Utmärkt räckvidd
De flesta vanliga routerfunktioner

minus

Stora enheter
Få inställningsmöjligheter i appen

* Mätt på 3 meters avstånd i samma rum.
** Längsta avstånd, inklusive en tunn innervägg, där det behövdes en ny extender.

Betyg 8 av 10

Netgear Orbi RBK50 Kit Pris vid test: 3989 kr.

Bästa pris just nu: 3179 kr