Netgear Orbi: Snyggt och snabbt mesh-alternativ

Bra valFörst att lansera multiroomsrouter i Sverige blev Netgear med sin Orbi. Den första som kom hade modellnummer RBK50 och var en riktig bjässe. Den bestod i princip av en kraftfull Nighthawk-router med 3 200 Mbit/sek kapacitet, ställd på högkant i en coolt vasliknande design med antennerna på insidan och med specialmjukvara. Den var ihopparad med en lika kraftfull wifi-brygga i samma design. De var osedvanligt kraftfulla med en back haul-kanal på 1 733 Mbit/s.

Men den var också väldigt dyr och inte lika flexibel när det gällde att placera ut noder med som en del av konkurrenterna. Därför tittar vi denna gång istället på en ny modell av Orbi som lanserades under sommaren, säljs i tre-pack och heter Orbi RBK43. Den har liknande design som sitt storasyskon, fast är betydligt kompaktare, och du får tre enheter för ungefär samma pris som två RKB50.

Det är, tycker vi, ett smartare val för ett hushåll där det just är täckningen som är det viktiga, och kanske inte extrem maxhastighet. Med en extra nod att placera ut är det lättare att täcka in det där sista hörnet, eller få täckning lite längre ut i trädgården.

Netgear Orbi

RBK43 är inte ett lika kraftfullt system. Här är det trippelband och AC2200-klass jämfört med AC3200, med andra ord ungefär jämförbart med till exempel Asus Lyra och Linksys Velop. Det innebär att vi inte får samma brutala kommunikation mellan routern och satelliterna, utan mer beskedliga 866 Mbit/s. Liksom flera andra av dessa moderna system har vi endast sammanslaget läge för ssid. Du kan alltså inte välja mellan 2,4 GHz och 5 GHz, det gör routern åt dig.

När vi ansluter med wifi till centrala routern får vi riktigt övertygande hastighet till en enskild dator, och räckvidden på den verkar också bättre än de flesta alternativen. Så en enskild Orbi-enhet hade faktiskt inte varit en så dum router för en mindre lägenhet. Tyvärr säljs den inte separat, utan bara i paket med en eller två satelliter. Hastigheten är lite lägre när vi försöker surfa och strömma från en av satelliterna, men det är fortfarande med bred marginal snabbt nog för allt vi försöker oss på. Vi upplever inte heller några problem med byte av nod när vi rör på oss.

Orbi kör alltså inte med mesh-teknik utan är ett så kallat hub and spoke-system. Det innebär att alla enheter pratar direkt med routern, som en traditionell router plus wifi-extender gör. Det går också att kedjekoppla satelliter och förlänga varje arm utåt. I ett normalstort hem skulle vi säga att det här funkar precis lika bra som mesh-teknik, det är möjligen om du vill bygga ut med massor av noder i en stor lokal (eller bor i ett mindre slott) som mesh blir en klar fördel.

Netgear Orbi

För installation används en app som kopplar upp dig mot ett förkonfigurerat dolt wifi och gör alla nödvändiga inställningar för att komma igång. I appen får vi generella och rätt så intetsägande tips om bra placering, men tyvärr ingen indikation på att vi ställt satelliterna bra eller inte. Det märks först i efterhand. En trevlig detalj är att satelliterna är ihopparade med routern i förhand. Du slår på och hittar bägge samtidigt. I alla mesh-baserade system måste vi installera dem en och en.

Appen för Orbi är enbart på engelska och med extremt begränsad funktionalitet. Vi kan ändra namn och lösenord på wifi, sätta upp gästnätverk och hålla koll på (och om du vill, blocka) anslutna enheter. Det är allt. För att även få tillgång till sådant som föräldrakontroll och fjärråtkomst behöver du en app till, Netgear Genie. Den innehåller också funktioner som har med nätverksdiskar att göra, men då RBK43-enheterna inte har någon usb-port att ansluta hårddisk till är det bara att ignorera den delen av appen.

Det finns även ett webbgränssnitt. Här får vi gränssnitt på svenska och fler funktioner. Vi kan trimma wifi genom att välja kanal för frekvensbanden, ställa in dns, konfigurera statisk ip-adress och lite annat smått och gott. Det blir minst sagt lite förvirrande med tre olika ställen att gå till för att göra inställningar. Det här borde Netgear kunna styra upp bättre.

Fakta Netgear Orbi RBK43

Testad: December 2017
Kontakt: Netgear
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac2200) mu-mimo.
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz + 5 GHz internt.
Anslutningar per enhet: 4 st gigabit lan (3 lan + 1 wan på routerenheten).
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wep.
Övrigt: Föräldrakontroll, gästnätverk.
Användargränssnitt: App (Android, IOS), webb.
Prestanda, första enhet*: 499 Mbit/s.
Räckvidd per enhet**: 11 meter.
Storlek: 16,2 x 7,9 x 20,3 cm.
Pris vid test: 5 599 kronor.
Pris nu:Från 5 399 kronor hos Prisjakt.

* Mätt på 3 meters avstånd i samma rum.
** Längsta avstånd, inklusive en tunn innervägg, där det behövdes en ny extender.

plus

Goda prestanda
Bra räckvidd per enhet
Många fasta nätverksportar
Extra snabb installation

minus

Rörigt uppdelat gränssnitt
Något begränsade inställningsmöjligheter

Betyg 8 av 10

Netgear Orbi RBK50 Kit Pris vid test: 3989 kr.

Bästa pris just nu: 3887 kr