På Taxgatan i Norra Djurgårdsstaden, Stockholm, är det inte mycket som skvallrar om att vi befinner oss utanför ett av Sveriges intressantaste bostadsprojekt just nu. Men det är precis vad vi gör. Aktiva huset heter det, och är i grunden ett forskningsprojekt med målet att se hur smart teknik kan minska vår miljöpåverkan.

Norra Djurgårdsstaden ligger i Stockholms innerstads nordöstra utkanter och är en del av huvudstaden som befinner sig under omvandling. Tidigare fanns här ett hamn- och industriområde, nu är det istället en byggarbetsplats sedan åtminstone tio år tillbaka. 12 000 bostäder och 35 000 arbetsplatser är planerade fram till år 2025, vilket gör det här till ett av Europas största stadsutvecklingsområden.

Mer om smarta hemmet: Farorna som slår ut ditt smarta hem – så skyddar du dig

Här och var sticker gasklockor fram bland höga, nybyggda bostadshus, som en påminnelse om vad som fanns här förr. Pool-bilar står inkopplade i elbilsladdarna som finns utplacerade längs gatorna runt om hela stadsdelen. Det här är en intressant plats för att bedriva ett projekt med ett smart, miljövänligt hus.

Det Aktiva huset är egentligen inte ett enstaka hus, utan tre olika bostadshus. Det började alltså som ett forskningsprojekt från Kungliga tekniska högskolan i Stockholm, där också Fortum, ABB och Electrolux är med i projektet.

Aktiva huset

Vi besöker en demolägenhet på tre rum och kök som precis har sålts och snart ska bli hem åt en familj. Inte heller på insidan är det mycket som tyder på att det här är en av Sveriges kanske smartaste lägenheter. En surfplatta sitter monterad på en vägg i hallen – i övrigt är ser det ut som en högst vanlig men trivsam och modern lägenhet, långt från någon futuristisk sci-fi-idé om framtidens hem.

Aktiva huset
John Byrge, projektledare på Tingco, ett dotterbolag till Fortum.

Forskningsprojektet i full gång, och i huset bor nu 154 helt vanliga familjer. De första flyttade in här i oktober 2016. I slutet av 2017 ska projektet utvärderas, och familjerna som bott här intervjuas om sina erfarenheter.

En av de som kommer leda intervjuerna är John Byrge, projektledare på Tingco som är en del av Fortum. Redan nu vet John Byrge en del om hur familjerna som bor här upplever sina smarta hem. Klart är att alla nyinflyttade till en början har samma utmaningar, alldeles oavsett hur smart hemmet råkar vara.

– Först brydde sig familjerna mest om att få ordning på flyttkartonger och så, det är det första man tänker på. Efter det började de skaffa sig en vana med systemet.

Via den väggmonterade surfplattan i hallen styrs hela det smarta hemmet. Här får de boende kontroll över energiförbrukning och vattenförbrukning, både i realtid och över längre tid. Hushållen kan sedan jämföra sin förbrukning med varandra.

Sensorer i huset ser till att värmen alltid ligger på rätt nivå och när familjerna reser bort finns ett läge som sänker temperaturen tre grader. Hela systemet kan även kontrolleras via en app för att aktivera uppvärmningen på distans och göra lägenheten lagom varm till hemkomsten.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning