Oavsett om du är mästerkock eller novis finns det många appar och sajter som kan hjälpa dig. Vi har letat upp några av de bästa just nu.

Receptsajter

Julkänsla från TV4...

Köket är TV 4:s matsajt, och förutom en stor receptsamling hittar du även videoinslag som visar hur du ska gå tillväga. På Kökets specialsajt om julen hittar du bland annat alla tips från programmet Jul med Ernst.


... och SVT

Även konkurrenten Sveriges Television har många matprogram – och en sajt som är fullmatad med recept och inspiration för julbordet och annat.


Receptsajter

25 000 recept för alla smaker

En av de bästa receptsamlingarna hittar vi hos Ica. Totalt finns det nästan 25 000 recept, och man har förstås en välfylld avdelning med julmat. Vill du inte använda datorn finns recepten även i Icas mobilapp.

Butikernas egna recept

Även konkurrenter som Coop och Hemköp har omfattande receptsamlingar, och även här finns det förstås samlingar kring julmaten.

 


Receptsajter

Mat med mycket mjölk

Julen är viktig för de stora livsmedelsproducenterna, som har receptsajter med fokus på den mat de själva producerar. Mejerijätten Arla har en av de bästa, och här finns närmare 6 000 provlagade recept – med och utan mjölk.


Receptsajter

Ett veganskt julbord

Julmaten behöver inte bestå av en massa kött. På Jävligt gott, som är en vegansk matsajt, hittar du recept på allt som behövs för ett köttfritt julbord.


24 000 recept – med betyg

Kokaihop är en digital kokbok med över 20 000 recept. De har skapats av vanliga hemmakockar och blivit betygsatta av tjänstens medlemmar. Du kan alltså välja att följa recept som har fått höga betyg av andra användare.


Receptsajter

Restmat för mellandagarna

När helgerna är över är det dags att äta rester och vill du göra dem lite roligare kan du använda appen Ingmar. Skriv bara in vad du har i kylskåpet så fixar Ingmar recept på vad du kan laga för mat.


Pionjärens julmat

Tasteline var en av Sveriges första etablerade matsajter, och den lever vidare. Förutom ett omfattande receptbibliotek finns det gott om matinspiration för både julmat och annat.


Provlagat från Allt om mat

Sveriges ledande mattidning Allt om Mat befinner sig numera under Expressens paraply. Upplägget är dock detsamma som tidigare: Alla recept som publiceras är provlagade av Allt om mats kockar.


30 000 recept – med betyg

Kokaihop är en digital kokbok med över 30 000 recept. De har skapats av vanliga hemmakockar och blivit betygsatta av tjänstens medlemmar. Du kan alltså välja att söka efter recept som har fått höga betyg av andra användare.


Hitta matbloggarnas recept

Glöm kokboken. Det smidigaste sättet att hitta recept är att använda matappar som Mytaste. Här samlas recept från matbloggar och sajter. Om du registrerar dig kan du spara recepten i en egen ”kokbok”.Matappar

Gör din egen kokbok

Recipe Keeper är en tjänst där du samlar egna recept. Om du inte vill skriva av sådan du hittar kan du skanna in dem eller kopiera länken.

En kul sak med Recipe Keeper är att den inte bara finns för Android och IOS, utan även för Windows. Du kan även köra den som app i datorn.

Gratisversionen har vissa begränsningar som du slipper om du betalar 65 kronor.Matappar

Enkla recept för alla

För den som är ovan är många receptsamlingar för komplicerade. Appen Matglad innehåller däremot tydliga steg för steg-instruktioner till ett hundratal maträtter.


Recept från hela världen

För dig som är nyfiken på mat från andra länder finns engelskspråkiga Allrecipes. Förutom en stor receptbank innehåller appen även cirka tusen videofilmer som hjälper dig att lyckas.Matappar

Matvideo som blir viral

Amerikanska Buzzfeed gör matlagningsvideor som sprids viralt på exempelvis Facebook. Du kan också hitta dem i appen Tasty.

Eftersom recepten är på engelska och har amerikanska mått funkar den bättre för inspiration än som en vanlig receptbok.