Fråga

Hur anonym är jag om jag använder en vpn-tjänst? Antag att jag använder vpn och först går in på en sajt med ip-nummer xx. Sedan stänger jag ner den aktuella sajten och kopplar ned från vpn.

Från samma dator ansluter jag mig därefter på nytt via en vpn-tjänst med ip-nummer yy och sedan går jag in på samma sajt som tidigare. Finns det då något sätt för den aktuella sajten att fastställa att jag varit inne tidigare från samma dator?

Alltså, lämnar min dator några spår som gör att aktuell sajt kan påvisa att jag varit där tidigare, men med annan ip-adress? Kan cookies eller annat göra att min dator blir avslöjad för att ha varit inne på sajten tidigare?

Björn

Svar

Ja, om du går in på en sajt med vpn och sedan igen utan vpn, så finns det en möjlighet att sajten ändå känner igen din dator. Det vore ju som om du hade en bärbar dator och först surfade till sajten på ett wifi-nätverk, och lite senare på ett annat, alltså med samma dator, men olika ip-nummer. I det fallet är det webbläsarsessionen som har ett eget id, och dessutom så spårar ju webbsajter dig med sådant som cookies. Din dator har också ett unikt id, en så kallad mac-adress, men den används bara för kommunikation mellan dig och din närmaste router, och kommuniceras som regel inte vidare.

För att surfa helt anonymt via vpn bör du därför också se till att rensa webbläsaren från spårningsbara data när du byter från vpn till vanlig anslutning eller om du byter mellan olika vpn.

Det finns funktioner i de flesta webbläsare som hjälper dig med det, som InPrivate-fönster i Microsoft Internet Explorer och Edge, och Inkognito-fönster i Google Chrome.

Mattias Inghe, PC för Alla