Din dator består av en massa hårdvara, som moderkort, processor, grafikkort och nätverkskort. Dessutom har du säkert extern hårdvara ansluten, till exempel skrivare, webbkamera och router. Alla dessa använder mjukvara i form av program av olika slag för att fungera.
 

För bästa funktion och för att hänga med när du uppgraderar ditt operativsystem till nya versioner behöver denna mjukvara också vara av senaste modell. Du känner igen dessa program under namnet drivrutiner.
 

När någonting börjar krångla och sluta fungera är det så gott som alltid drivrutinerna du ska titta på i första hand, och samma sak gäller om du drabbas av krascher och blåskärmar. Windows 10 gör ett ganska bra jobb med att uppdatera även drivrutiner via Windows Update, men i äldre Windowsversioner var det lite sämre med detta. Du kan med andra ord behöva göra det manuellt.
 

Blåskärm. Sådana här fel beror nästan alltid på felaktiga drivrutiner.
Blåskärm. Sådana här fel beror nästan alltid på felaktiga drivrutiner.

Vid byte till en ny version av operativsystemet behövs ofta, men inte alltid, nya drivrutinsversioner för att hårdvaran ska kunna fortsätta användas. Det här kan ställa till problem om du har riktigt gamla prylar – tillverkaren säljer inte längre produkten och är oftast inte intresserad av att lägga tid och pengar på att anpassa den till nyare system.

Ett bra tips är att inte vänta tills problemen dyker upp – den gamla devisen att inte laga det som inte är trasigt gäller inte här. Se till att så gott det är möjligt ha de senaste drivrutinerna till din hårdvara.

Utropstecken. Ett utropstecken i Enhetshanteraren indikerar en enhet som saknar korrekt drivrutin.
Utropstecken. Ett utropstecken i Enhetshanteraren indikerar en enhet som saknar korrekt drivrutin.

Glöm inte prylarna!

Det finns också andra produkter som har inbyggda program för att fungera. Man brukar tala om fasta program, eller firmware, som lagras i en krets och används för att ge enheten dess funktioner. Exempel på sådana fasta program är datorns bios/uefi och routerns firmware.

Här är det ofta så att det fasta program som finns i enheten vid leverans är riktigt gammalt efter månader på en butikshylla. Det kan ha brister och till och med säkerhetshål på grund av att det gällde att snabbt få ut produkten.

Uppdatera alltså även firmware i dina prylar för att vara säker och få tillgång till de senaste funktionerna. Här kan ett undantag möjligen vara datorns bios – uppdateringen är ofta en knepig och riskfylld procedur och så länge du inte saknar några funktioner eller stöd exempelvis för en nyare processor kan det vara säkrare att låta bli.


3 viktiga drivrutiner

Alla drivrutiner är viktiga, men det finns några som är viktigare. Om det är problem med dessa krånglar ofta hela systemet och kan leda till underliga effekter som inte alltid går att härleda just till den aktuella hårdvaran. Tre av de viktigaste är:
 

Grafikkortet. Kan hittas hos tillverkaren av grafikkretsen, oftast AMD eller Nvidia.
 

Moderkortet. Kallas ofta chipset och dessa drivrutiner har att göra med massor av moderkortets funktioner, bland annat usb. Hämtas hos tillverkaren av datorn om det är en färdig dator eller hos moderkortstillverkaren om den är ett hembygge.
 

Nätverkskorten. Oftast sitter de på moderkortet och finns då att hämta på samma ställen som ovan.