Så håller du drivrutinerna fräscha

Att gå igenom och uppdatera dina drivrutiner regelbundet är en bra rutin som inte behöver vara så besvärlig.

Windows 10 gör som redan sagts ett ganska bra jobb när det gäller att självt uppdatera drivrutiner. Men det gäller bara sådana som Microsoft har koll på och har certifierat. Det skadar inte att gå igenom dem själv ibland. Att uppdatera drivrutiner är också ett viktigt felsökningssteg när en enhet inte fungerar eller Windows krånglar.

En uppdaterad drivrutin kan också tillföra nya funktioner för hårdvaran, något som till exempel är vanligt när det gäller grafikkort. Just för grafikkort är det också ofta så att Microsoft inte har det allra senaste, utan det lönar sig ofta bättre att hämta drivrutinerna direkt från tillverkaren.
 

1. Använd tillverkarens paket

Många drivrutiner laddas ned tillsammans med annan mjukvara för aktuell enhet och installeras automatiskt. Du behöver då inte gå via Enhetshanteraren, utan bara installera tillverkarens programpaket. Detta gäller till exempel för grafikkort och numera även för de flesta andra drivrutiner.
 

I andra fall, öppna Enhetshanteraren, i Windows 8 och 10 genom att högerklicka på startknappen och välja, i Windows 7 via Kontrollpanelen. Här kan du bläddra igenom all din hårdvara.

Använd tillverkarens paket

2. Sök automatiskt

Att be Windows att leta efter en ny drivrutin är enkelt. Högerklicka bara på önskad enhet och välj Uppdatera drivrutin. Klicka sedan på Sök automatiskt efter uppdaterade drivrutiner. Detta gäller Windows 7, 8 och 10, tidigare Windowsversioner stöds inte längre av Microsoft.
 

Windows letar en stund och oftast får du besked om att den senaste drivrutinen redan används. Detta stämmer ofta, men inte alltid. Om du upplever problem med enheten, gå till tillverkarens webbplats och kolla om du kan hitta något nyare.

Sök automatiskt

3. Kolla informationen

Fliken Information kan ofta ge någon ledtråd om vilken produkt det handlar om. Om inte enhetsinformationen räcker kan du byta till egenskapen Maskinvaru-ID och göra en sökning på de uppgifterna.
 

När du laddat ned rätt drivrutin går det som redan sagts ofta att installera den direkt från en enda installationsfil. Tidigare var det vanligt med separata filer i ett zip-arkiv. Packa i så fall upp dem någonstans och välj Uppdatera drivrutin igen i Enhetshanteraren.

Kolla informationen

4. Installera

Använd Välj drivrutinsprogramvara som redan finns på datorn och bläddra fram den mapp där du sparade filerna, varefter de kan installeras.

Installera