Fixa firmware i routern och andra prylar

Det mest kända exemplet på firmware är datorns bios, men det finns i många datorprylar.

Fasta program skiljer sig från drivrutiner genom att vara installerade i själva enheten, oftast i en programmerbar minneskrets, och genom att de ger enheten hela dess funktion. Det fasta programmet är vad man skulle kunna kalla enhetens operativsystem. Ett exempel är routrar, där du kan förändra hela funktionen och gränssnittet genom att byta firmware.

Men det är inte dagens ämne, utan vi ska visa hur du uppgraderar till den senaste versionen för att få bästa funktion och störst säkerhet. Andra saker som innehåller firmware är till exempel din Chromecast, din tv, en del kameror och en hel del annat.
 

Många av dessa uppdaterar sig själva utan att du behöver bry dig så mycket. Du får upp en fråga om du vill uppdatera, klickar OK och väntar en stund, så är det klart.
 

Exempelvis i fallet med routern är det dock inte så vanligt med automatik. För din säkerhet bör du därför kontrollera emellanåt om det finns ett nytt fast program till den: Hemmaroutrar är säkerhetsmässigt oerhört viktiga att hålla uppdaterade, eftersom de är de enda prylarna i ditt nätverk som ansluter direkt mot internet.

Gäller det en äldre produkt är ofta din enda möjlighet att bege dig till tillverkarens webbplats och kontrollera versionsnumret på den firmware de tillhandahåller för nedladdning och jämföra med det du hittar i din router.

Så här går du tillväga för att uppdatera routerns firmware:

1. Moderna routrar har ofta en inbyggd funktion för att hitta firmware. Du måste logga in i routerns gränssnitt, vilket du gör genom att surfa till dess interna ip-adress (ofta 192.168.1.1) och ange ditt användarnamn och lösenord. Leta sedan i menyerna efter Firmware Upgrade, Software, System Update eller något liknande – eller motsvarande på svenska om du har turen att ha en produkt med gränssnitt på vårt språk.

Firmware upgrade

2. I menyn finns ofta en funktion för att söka efter ny firmware. Du kommer till tillverkarens sidor och kan enkelt ladda ned den nya versionen. Bläddra sedan fram din nedladdade fil och välj att ladda upp den till routern och installera den. Det tar en stund, varefter enheten startas om och du har det nya programmet installerat.

Sök efter ny firmware

3. På nästan likartat sätt går det till att uppdatera med egen kontroll. Du hämtar uppdateringsfilen om den har ett nyare datum och installerar den på samma vis.

Uppgradera manuellt

4. Har du riktig tur har du en router där du bara behöver bocka för automatiska uppdateringar och det hela kommer fortsättningsvis att sköta sig självt.

Automatiska uppdateringar