Så uppdaterar du datorns bios

Som vi tidigare har nämnt är det sällan nödvändigt att uppdatera datorns bios (eller uefi som det heter i nyare datorer). Dessa uppdateringar innehåller oftast bara små buggrättningar och du kommer normalt inte att märka någon skillnad om allt redan fungerade bra.

Skulle du ha problem och du kan se på tillverkarens webbsidor att det finns rättelser för just de svårigheterna, eller om det har kommit stöd för ny hårdvara som du verkligen behöver, kan det dock bli nödvändigt.

Det är då extremt viktigt att du gör rätt och att du väljer korrekt bios-uppdatering för ditt moderkort. Annars är risken att datorn blir oanvändbar. Du kan hitta din bios-version genom att hålla ögonen på skärmen när datorn startar, men enklare är att göra det i Windows.

Så här gör du för att uppdatera bios.

1. I alla versioner av Windows från 7 och uppåt, klicka på startknappen och skriv system. Starta programmet Systeminformation. En bit ned på högra sidan hittar du informationen du behöver.
 

Olika moderkort använder olika program och procedurer för bios-uppdatering, så det finns ingen beskrivning som passar alla. Metodiken är dock ungefär densamma. Börja med att ladda ned rätt bios-version från antingen datortillverkarens supportsidor eller från moderkortstillverkarens om du byggt datorn själv.
 

Det är oftast en zip-fil där du utöver en numrerad bios-fil, hittar en readme-fil med instruktioner. Läs den noga. En del bios-tillverkare tillhandahåller inbyggda rutiner för att installera uppdateringen.

Hitta bios-fil

2. Du kopierar nu bios-filen till ett usb-minne, startar om datorn och går in i bios-inställningarna. Någonstans där finns ett val för att uppdatera, du väljer din fil på minnet och uppdateringen sker.

Uppdatera bios

3. Mer traditionellt måste du i stället skapa ett usb-minne som startar dos och också innehåller ett flash-program för att programmera om bios-minnet. Allt du behöver finns då normalt med i den nedladdning du gjort. Läs som sagt instruktionerna noga!
 

Det finns också fall där bios kan omprogrammeras inifrån Windows med särskilda program. Till och med tillverkarna brukar dock avråda från användning, eftersom det finns så mycket som kan störa processen, till exempel ett säkerhetsprogram som lägger sig i.

I alla fallen är det oerhört viktigt att datorn får vara helt i fred under uppdateringsprocessen. En oavsiktlig avstängning eller ett strömavbrott kan leda till katastrof.

Lämna datorn i fred