Överkurs: Gammal hårdvara kan fungera

Ett inte helt ovanligt problem vid byte av dator eller uppgradering av Windows är att all din gamla hårdvara inte längre fungerar – till exempel skrivare och skannrar. Förklaringen är att tillverkaren inte tillhandahåller nya drivrutiner, men det kan gå att lösa.
 

Ibland fungerar nämligen tidigare program och drivrutiner alldeles utmärkt – det är bara det att de inte känns igen av Windows och måste tvingas in med skohorn.
 

Ladda ned den modernaste drivrutinsfil du kan hitta och öppna den (kör den inte) med exempelvis Winrar. Packa upp allt innehåll i en lämplig mapp. Ibland är innehållet bara en exe-fil. Kör inte heller denna, utan öppna även den med Winrar och packa upp hela innehållet till samma mapp.
 

Gå till Enhetshanteraren – enklast med ett högerklick på startknappen i Windows 8 och 10. Leta reda på din enhet, högerklicka och välj Uppdatera drivrutin. Klicka på Välj drivrutinsprogramvara som redan finns på datorn. Klicka sedan på Låt mig välja från en lista över drivrutiner som finns på datorn.
 

Klicka på Disk finns och bläddra fram mappen med dina uppackade drivrutiner. Markera den fil som har ändelsen inf och välj Öppna, sedan OK. Markera aktuell hårdvara i listan och klicka på Nästa. Du får en varning om att drivrutinen inte är kompatibel. Strunta i den och installera ändå.
 

Det är inte säkert att detta fungerar, men det är en möjlighet. Om den gamla drivrutinen inte är digitalt signerad kanske Windows inte tillåter att du installerar den. Då krävs ytterligare åtgärder, läs mer i vår artikel här.