I juni chockhöjer Telenor priset på en del av sina äldre mobilabonnemang. Anledningen stavas de nya roamingregler som klubbats igenom av EU-kommissionen, som slopar extraavgifterna för att ringa, sms:a och surfa inom EU- och EES-länder. Detta har meddelats operatörens kunder via sms.

Mer om roaming:

Några av de abonnemang som omfattas är Fri Surf 299 och 399 - som inte säljs längre - men som båda höjs med 100 kronor/månad rakt av i juni, med hänvisning till att kunden då kan ta med sig 15GB av surfmängden när denne åker utomlands. Hela potten för samtal, sms och mms får också tas med.

Vi pratar alltså om en möjlig prishöjning om 1200kr/år.

Aron Samuelsson
Foto: PressbildAron Samuelsson är presschef på Telenor.

Företag i alla branscher ändrar ibland villkoren för sina tjänster, men måste alltid ge kunden möjlighet att säga upp avtalet, säger Telenors presschef Aron Samuelsson.

– Det är vårt ansvar att kunder ska veta att villkoren för en tjänst, oavsett bransch, kan komma att ändras, beroende på en rad olika omständigheter. Om en kund uppfattat att våra tjänstevillkor aldrig kan ändras så måste vi se hur vi kan bli ännu tydligare. Så långt det är möjligt försöker vi låta kunderna behålla sina abonnemang och villkor, men i det här fallet gick det helt enkelt inte. Vi är inte ute efter att tvångsförflytta våra kunder till nya abonnemang, utan här får de själva välja om de ska stanna kvar eller byta till ett nytt.

På sin sida för kundinformation skriver Telenor att den som omfattas av prishöjningen kan sänka sina kostnader genom att byta till abonnemanget Frihet.

– Vi vill naturligtvis inte att kunderna med gamla abonnemang ska byta operatör, vilket de har full rätt att göra, utan fortsätta att se våra erbjudanden som konkurrenskraftiga. Det enda sättet vi kan behålla en kund är genom att ha det bästa erbjudandet. Med EU-kommissionens nya regler, om slopade extrakostnader för roaming, var vi tvungna att göra de här förändringarna för vissa gamla abonnemang.

Han tillägger:

– En gemensam nämnare för de gamla abonnemang som fått en prishöjning är att de sedan länge inte går att köpa. Prismässigt ligger de betydligt under motsvarande abonnemang som kan köpas idag.

På sin Facebooksida anger Telenor det faktum att man inte får konkurrera med lokala operatörer i utlandet som en av anledningarna till den större prislappen.

Förra veckan lanserade man det nya abonnemanget Frihet Obegränsat, som liksom ovanstående ger fri surf i Sverige, och möjligheten att ta med sig upp till 100GB surf inom EU och EES, men också i länderna Thailand, Malaysia och Myanmar. För ett sådant får du punga ut 749 kronor.

Hur gör de andra operatörerna?

Det är ju inte bara Telenor som har kunder med abonnemang som inte längre säljs, så vi gjorde en snabb rundringning till de andra storspelarna.

Tre: Inga prishöjningar på gamla abonnemang, EU-roaming ingår.
Telia: Inga prishöjningar, EU-roaming ingår.
Tele2: Ännu inget svar ang. ny policy för gamla abonnemang.