Antalet prylar som går att koppla upp och samman med vårt hem blir allt fler. Men precis som med våra datorer och mobiltelefoner innebär smarta prylar också stora säkerhetsrisker som kan få förödande konsekvenser. Vi berättar om några säkerhetsåtgärder som hindrar hackaren från att komma åt dig via dina smarta prylar.
Se till att köpa rätt produkt
Säkerhetshål i uppkopplade produkter har tidigare utnyttjats av hackare för olika kriminella ändamål, bland annat för att komma åt personlig information om dig.
Devisen att du får vad du betalar för stämmer även för smarta och uppkopplade prylar. Ett välkänt märke har oftast bättre skydd mot potentiella hot än vad mindre välkända märken har. Det är dock ingen garanti, och även etablerade tillverkare kan ha produkter med allvarliga brister i säkerheten.
Här är det viktigt att göra research om produkten innan du köper den. Bland annat bör du ta reda på om tillverkaren har en historik med problem kring säkerheten. Om så är fallet bör företaget i fråga snabbt ha informerat sina kunder om detta.
Ikea Trådfri: Vi testar Ikeas smarta belysning
En del prylar tar emot automatiska uppdateringar genom trådlös uppkoppling, medan andra kräver att du kopplar in enheten till din dator via usb och använder viss programvara från tillverkaren för att kunna ladda ned de senaste uppdateringarna.
Johan Jarl, säkerhetsexpert på Trend Micro, menar att det är viktigt att tillverkaren tillhandahåller uppdateringar och att du rent av ska undvika produkter där det slarvas med detta.
– Har inte produkten automatisk uppdatering bör man göra det själv så ofta man kan. Finns det inte regelbundna uppdateringar för produkten skulle jag inte rekommendera ett köp, säger Johan Jarl.

David Jacoby, säkerhetsexpert på Kaspersky Lab håller med. Han säger att bristen på uppdateringar oftast handlar om att de smarta prylarna har en förhållandevis kort livslängd.
– Köper man en produkt som är uppkopplad mot nätet ska man tänka på att den inte har särskilt lång livslängd. Du köper ju oftast bara en av varje produkt över en femårsperiod, och under den tiden upptäcks i regel en mängd olika säkerhetshål, säger han.
Sagda säkerhetshål i smarta produkter har genom åren utnyttjats för allt från spionage till trakasserier mot användare. Och får vi tro David Jacoby är tillverkarna av smarta produkter inte särskilt angelägna att täppa till sagda säkerhetshål.
– Bästa lösningen på problemet vore ju patchar och uppdateringar från tillverkarnas sida, men i dagsläget fungerar det inte så. Enbart en liten del av dem tar sitt ansvar, medan resten hellre släpper en ny version av sin produkt.
David Jacoby menar att anledningen till detta är uppfattningen om att vi konsumenter vill ha så billiga prylar som möjligt. Och då känner tillverkare att marginalerna saknas för att stödja en enskild produkt med uppdateringar över en längre tidsperiod.