Skydda dina lösenord

Lösenord

En minst lika viktig sak som regelbundna uppdateringar är hur du hanterar lösenorden för dina smarta prylar. En del produkter har förinställda lösenord som ”admin” eller enklare sifferkombinationer, som i värsta fall snabbt knäcks av hackare.

– Byt ut alla standardlösenord på alla enheter i hemmet och använd ett säkert lösenord för routern. Slå även på säkerhetsfunktionerna på routern, säger Johan Jarl.

IIS: Därför är det lönlöst att byta lösenord ofta

Ett säkert lösenord bör inte bestå av en mening, ett namn, eller personuppgifter som kan kopplas till dig. Helst ska det vara unikt, långt och vara uppbyggt kring små och stora bokstäver, samt siffror. Har du många smarta prylar är det en bra idé att använda en lösenordshanterare som lagrar och krypterar samtliga lösenord. Det enda du behöver komma ihåg då är ett huvudlösenord till själva lösenordshanteraren. Det finns flera olika lösenordshanterare att välja, bland annat Lastpass och 1password.

Saknar din smarta pryl möjligheten att ändra lösenordet är det ett stort varningstecken. Prylen är då mer sårbar för så kallade ”brute force”-attacker, det vill säga attacker där förövaren testar tusentals olika kombinationer för att kunna ta över din smarta pryl.

En lösning är att avvakta med att använda prylen och invänta eventuella mjukvaruuppdateringar från tillverkaren. Eller så väljer du helt enkelt andra produkter från mer kända varumärken, som i regel har bättre säkerhet.

Andra sätt att säkra upp sitt smarta hem är att välja prylar som har stöd för tvåstegsverifiering. Detta innebär att du måste bekräfta användningen av lösenordet via en extern källa, vanligtvis din mobil eller en separat dosa.

Andra säkerhetsåtgärder

Om din dator befinner sig inom samma nätverk som resten av dina smarta prylar kan ett säkerhetshål mycket väl leda till att hackare kommer över dina sparade dokument. Kanske sprider de infektionen vidare till andra datorer och prylar. Eller ännu värre – använder infekterade prylar som webb- och övervakningskameror för att spionera på dig.

Är du händig nog kan det vara klokt att skaffa ett separat nätverk för dina smarta prylar.

– Det finns klara fördelar med att ha ett separat nät för dina uppkopplade enheter. Då har de smarta prylarna inte tillgång till exempelvis nätverkshårddisken. Det kräver dock en del konfigurering för att få det att fungera, säger Johan Jarl.

Det finns också sätt att skydda dina prylar om de befinner sig inom samma nätverk.

– Som privatperson bör du ha ett grundskydd mot intrång i ditt smarta hem, och ha fungerade backuper som inte alltid är direkt anslutna till datorn. Slå på routerns säkerhetsskydd och skydda dina datorer med ett säkerhetspaket.