Framtida faror

Smart tv

Gisslanprogram är en annan typ av attacker som kan drabba det smarta hemmet och andra uppkopplade prylar. I teorin kan hackare utöva utpressning mot offer genom att exempelvis höja termostaten till max eller att låsa ut dig från ditt eget hem. Men Johan Jarl menar att risken för gisslanprogram i det smarta hemmet i dagsläget är låg och att det inte är läge att oroa sig för sådana typer av incidenter just nu.

– När det gäller smarta apparater, som tv-apparater och diskmaskiner, så finns i dagsläget inte tillräckligt mycket intressant information sparad.

Men i framtiden kan allt fler prylar vara i riskzonen, i takt med att tillverkarna satsar på smarta funktioner. 

– Utöver smarta apparater i hemmet ser vi på sikt att bilen, som blir allt smartare, också riskerar samma problem.

Ett mardrömsscenario som redan satts på prov är just attacker mot bilar. För ett tag sedan lyckades en grupp säkerhetsforskare ta över en bil och bromsa den helt via fjärrstyrning. Detta hack utfördes enbart i forskningssyfte, men ger ändå en förvarning på vad framtida attacker kan komma att leda till.

Men som sagt, den typen av av attacker ligger än så länge en bit fram i tiden. Istället menar Johan Jarl att hackerattacker som tar över dina uppkopplade prylar i smyg kommer att bli allt vanligare. En sådan attack förslavar dina prylar utan din vetskap, och kan med lätthet användas av hackare i koordinerade attacker mot andra mål.

– Att hacka och utnyttja dina smarta prylar är ett enkelt sätt för kriminella att utföra stora överbelastningsattacker mot andra mål, eftersom konsumenter oftast har väldigt dåligt skydd. Därför tror jag att dessa attacker blir vanligare än gisslanprogram för smarta prylar i närtid.