Att bli övervakad – priset för det smarta hemmet?

Det finns ytterligare en fara med prylar i det smarta hemmet. När det är dags att skaffa nya smarta övervakningskameror, babyvakter eller andra prylar med inbyggda kameror och mikrofoner, är det lätt hänt att glömma risken för övervakning, oavsett om det sker från leverantörer själva eller via hackerattacker.

En trend vi har sett de senaste åren är att allt fler sätter en tejpbit framför dators inbyggda webbkamera i hopp om att inte bli observerad vid en eventuell attack. Problemet är bara att det inte stoppar hackerattacken i sig.

– Tejp framför webbkameran är den billigaste lösningen, men användare måste tänka på att det är själva datorn som är hackad och inte kameran i sig, säger David Jacoby. 

David Jacoby
Tejp är inte lösningen på dina säkerhetsproblem, förklarar David Jacoby på Kaspersky Lab.

Han menar att den skadliga programvaram kan spridas genom säkerhetsbrister i program som Acrobat Reader, Word och till och med Spotify. Här gäller de vanliga råden: öppna inte suspekta länkar, ladda inte ned bilagor i e-postmeddelanden som kommer från okända avsändare och klicka inte på skumma pop up-fönster.

Rådet: Koppla inte upp det du inte behöver koppla upp

På senare tid har det även kommit flera rapporter om hur vissa tillverkare av smarta produkter övervakat sina användare på olika sätt. Det har rört sig om allt från aktivitetsloggar till information om användarnas jobb, ålder, intressen och inkomst.

Vid ett tillfälle hade informationen till och med sålts vidare till tredjepartsbolag. I det fallet hade tv-tillverkaren i fråga verkligen sparat all information som var möjlig, alltså exakt vilka program användaren hade tittat på under vilka tider.

Här gäller det att hålla koll på produktens sekretessinställningar. Ju större tillverkare, desto mer troligt att produkten erbjuder avancerade inställningar. Om du med säkerhet vet att dina smarta prylar sparar din historik – rensa dessa med jämna mellanrum. Och ibland kan den bästa lösningen vara att inte koppla upp produkten mot nätet alls.

– Har du en babyvakt så koppla inte upp den mot internet. Så enkelt är det, säger David Jacoby.