För tillfället pågår en gigantisk cyberattack som drabbat 99 länder, däribland Sverige. Med hjälp av verktyg som stulits från amerikanska NSA har gisslanprogrammet Wannacry infekterat tiotusentals Windows-datorer hittills.

Hackarna kräver 300 dollar (motsvarande 2 650 svenska kronor) för att låsa upp filerna på drabbade datorer och enligt IT-säkerhetsexperten Robert Malmgren på företaget Romab har många företag redan betalat lösensumman.

– Det handlar om sexsiffriga belopp i dollar räknat, så folk är uppenbarligen beredda att betala, säger Robert Malmgren till TT.

Skadeprogram

Enligt SVT har ett 40-tal platser i Sverige drabbats av attacken, däribland verkstadsbolaget Sandvik och Timrå kommun. Eftersom Wannacry sprids via e-post finns det en stor risk för att attacken får förnyad spridning efter helgen.

Säkerhetshålet som används av Wannacry täpptes till av Microsoft redan den 14 mars, men eftersom många företag och organisationer avvaktar med säkerhetsuppdateringar har skadeprogrammet fått stor spridning.