Få se nu… Vad betyder orden Llegadas och Salidas på spanska flygplatser? Hur frågar jag efter vägen till en busstation på grekiska och vad heter mineralvatten på turkiska.
 

Vi behöver inte åka långt bort för att språket ska bli ett problem, och för den som inte talar engelska kan varenda utlandsresa kännas nervös.

Nu finns det lyckligtvis många hjälpmedel, och det bästa är Google Translate – eller Google Översätt som tjänsten ibland kallas på svenska.

Google Translate är ingen ny tjänst utan den lanserades redan 2006. De senaste åren har den dock fått ett antal nya funktioner, och i vintras presenterads en ny teknik som kallas för neural maskinöversättning och som lovar minska antalet fel med 60 procent.

Mer än en ordbok

Till skillnad från ordböcker kan Google Translate inte bara översätta ord. Den översätter hela meningar, och väljer rätt betydelse utifrån sammanhanget. När det gäller enkla meningar som Var ligger busstationen? blir det nästan aldrig fel, men den lyckas dåligt med mer kreativa texter. Resultatet blir dock nästan alltid begripligt, och på resande fot är det som regel tillräckligt.

I datorn är Google Translate en ganska enkel tjänst, men för den som laddar hem appen finns det många fler funktioner. Du kan exempelvis ta en bild på exempelvis en skylt eller en meny och få den översatt, och du kan välja att få texten uppläst på rätt språk. Ja, det går till och med att sätta mobilen i konversationsläge. Om du gör det blir mobilen som en simultantolk. Du pratar svenska, och det du säger läses upp på ett helt annat språk – och vice versa.