Fem frågor om Googles översättning

1. Hur installerar jag

Har du Android är Google Translate redan förinstallerad. Om inte är det bara att söka via Google Play. För IOS söker du i App Store. Observera att apparna skiljer sig lite åt och att vi här visar Android-versionen.
 

På en dator använder du tjänsten genom att surfa till translate.google.com. Här kan du bland annat översätta en hel webbsida.

Appfri. Du kan köra Google Translate på valfri pryl via internet.
Du kan köra Google Translate på valfri pryl via internet.

2. Fungerar det utan internet?

Om du vill köra Google Translate utan internet kan du använda offline-läget och spara ordlistan i telefonen/surfplattan. Det här gör du via meny-knappen till vänster. Välj Offline-läge, markera det språk du vill använda och tryck Hämta. Observera att du även måste hämta Svenska för att det ska fungera.
 

Resesällskap. Google Translate i offlineläge passar perfekt för resan.
Google Translate i offlineläge passar perfekt för resan.

3. Kan jag spara ord?

När du har översatt ett ord eller en fras kan de sparas i din personliga parlör. Klicka bara på stjärnan till höger om ordet. För att öppna klickar du på Meny-knappen och väljer Parlör.
 

Favoriter. De ord du själv tycker är viktigast kan du spara i en personlig parlör.
De ord du själv tycker är viktigast kan du spara i en personlig parlör.

4. Hur översätter jag snabbare?

Det snabbaste sättet att använda Google Translate är att aktivera funktionen Tryck och översätt. Då öppnas en snabbknapp så snart du kopierar ett ord i valfri app. Den låter dig översätta ordet på direkten. Aktivera tjänsten via Meny-knappen, Inställningar, Tryck för att översätta. Här kan du även göra flera inställningar.

Snabbis. Knappen till höger låter dig översätta ett ord som du har kopierat – med ett tryck.
Snabbis. Knappen till höger låter dig översätta ett ord som du har kopierat – med ett tryck.

5. Kan jag konversera?

En kul finess i Google Translate är att du kan konversera med någon annan på hens modersmål. Du kan exempelvis tala svenska och få det du säger översatt till spanska – som läses upp med en digital röst. Den du talar med svarar på spanska, och det översätts och läses upp på svenska.
 

Du når funktionen genom att översätta en text och klicka på de tre punkterna till höger. Här väljer du Starta konversation.
 

Simultantolk. Tryck på ditt modersmål och tala. Efter några sekunder kommer det du sagt läsas upp på ett annat språk.
Tryck på ditt modersmål och tala. Efter några sekunder kommer det du sagt läsas upp på ett annat språk.