När världens säkerhetsexperter fick i uppgift att rangordna de värsta it-hoten hamnade attacker mot sakernas internet på andra plats. Uppkopplade prylar, alltså, som dyker upp i allt fler svenska hem i exempelvis smarta glödlampor, kameror och dammsugare.

Finska F-Secure är ett av företagen som insett allvaret i trenden, och lanserar nu den nya, trådlösa routern Sense, tänkt att ersätta alla säkerhetslösningar i det smarta hemmet. Sverige är ett av de första länderna som får tillgång till enheten, som börjar säljas nästa månad.

Utöver de sedvanliga funktioner som erbjuds i en traditionell router och antivirusprogram återfinns bland annat beteendebaserad blockering och antispårning. En inbyggd VPN-tjänst och avancerad föräldrakontroll kommer i ett senare skede.

F-Secure Sense

Förutom själva routern består Sense också av en app som ska ge användaren en överblick över it-säkerhetssituationen i hemmet och även skydda Android- och Windowsenheter när användaren befinner sig på språng. Utbudet kompletteras med en molntjänst som på AI-väg läser av nättrafiken till och från dina uppkopplade prylar.

Sense säljs som ett paket där ett års prenumeration ingår. Kalaset går loss på 1 899 kronor och kan förbeställas från och med i dag.