Vi testade Surface Book, Microsofts 13-tums surfplatta med fast tangentbordsdocka, tidigare i våras. Det var ett stilfullt och välbyggt paket där framför allt den lösa surfplattan imponerade med låg vikt trots sin stora skärm. Dessutom hade den prestanda i notebook-klass och en solid konstruktion.

Tangentbordsdelen till den var raka motsatsen – och detsamma kan sägas om den nya modellen. Vi får en bastant och tung lösning, som på grund av en gångjärnslösning gör den tjockare och mer otymplig än de flesta konkurrenter. Det är massivt och flerledat, och lämnar en opraktisk glipa mellan plattan och tangentbordsdelen när den är ihopfälld. 

Microsoft Surface Book Performance Base
Microsoft Surface Book Performance Base är nog bäst som notebook, även om den också är en bekväm platta.

Förra generationen

Vi kallar den för den ”nyare” modellen, men faktum är att alla Surface Book-modeller börjar bli ganska gamla. Det är först i vår som de börjat säljas i Sverige, så därför är de nya, för oss. Den modell vi testade först var en av de två standardmodellerna, med Core i5-processor, 8 GB minne, 256 GB ssd och ett pris på dryga 20 000 kronor. Den här gången är det istället dags för värstingmodellen som har Core i7, 16 GB ramminne och en hel terabyte ssd. Det märks på prislappen, som är dubbelt så hög. I båda fallen handlar det om Skylake-processorer. Inte så jättemodernt, med andra ord.

Plattan är annars densamma som tidigare. Vi får endast hörlursport och dockningsport i plattan. Själva dockan är stadig, med ett smart (om än tålamodsprövande) magnetlås och en ir-kamera för Windows Hello-inloggning och en högupplöst. Skärmen är ljusstark och fungerar klockrent för surf, kontorsjobb och media men visar på brister i både färgrymd och korrekthet.

Microsoft Surface Book Performance Base
Surface Books säregna gångjärn i dockat läge. Snyggare än det är praktiskt.

Massiv docka med batteri och extra kraft

Det som gör den här nya versionen intressant för ett nytt test är dock inte att plattan har bättre specar. Istället är det den nya tangentbordsdockan, kallad Performance Base, som stjäl showen. Den är lite tyngre än standard-dockan, men i grund och botten exakt samma upplevelse. Här får vi extra batteri, två stora usb-portar, sd-kortläsare och displayportutgång. Dessvärre inte någon usb c- eller Thunderbolt 3-port.

Tangentbordet är i toppklass med distinkt feedback i knapparna och med bakbelysning i flera steg. Musplattan är en stor och bekväm ruta i matt glas som ger fin precision. En sak som vi tycker saknas är möjlighet att ställa ljusstyrka på skärmen direkt från tangentbordet. Det kan vi på flertalet notebooks, och tangentbordet har kontroller för det mesta annat.

Microsoft Surface Book Performance Base
Fläktutblås för grafikkortet sitter framtill på tangentbordet, och det får verkligen jobba hårt ibland.

Vad gör då Performance Base speciellt? Prestanda, givetvis, och mer specifikt grafikprestanda. I basen sitter det ett riktigt mobilt grafikkort som aktiveras automatiskt när plattan är dockad. Även plattan vi testade i våras hade separat grafik i tangentbordet, men betydligt enklare Nvidia dGPU.

Spelgrafik för jobbet

I Performance Base-tangentbordet sitter istället ett rikligt Geforce GTX-kort, närmare bestämt GTX 965M med 2 GB inbyggt minne. Det ger plattan rejält med extra prestanda och konverterar den från en lätt och smidig surfplatta till en liten och kompakt notebook med riktiga spelprestanda.

Nu vet vi inte om det just är spel Surface Book med Performance Base egentligen är tänkt för. Snarare är det en proffsprodukt där du utnyttjar grafikprestandan i program som Auto CAD och Premiere Pro. Men ser vi ett GTX-kort så kan vi inte hejda oss, och installerar givetvis Steam och ett gäng populära spel som The Witcher 3: Wild Hint och Rocket League på den för att se vad den går för.

Prestandamässigt är det väldigt lite att klaga på. Vi får ungefär den prestanda vi förväntar oss ur en slimmad gamling-laptop i mellanklass. Det betyder bra bilduppdatering på normala upplösningar, så länge vi inte utmanar hårdvaran för mycket med tung antialias eller andra effekter.

Microsoft Surface Book Performance Base
Som surfplatta är Surface Book förvånansvärt lätt.

Grafik äter batteri

Det största problemet vi stöter på är bildskärmen – upplösningen 3 000 x 2 000 pixlar är lite udda och något som saknas som alternativ i flertalet spel som inte har dynamisk skalning. I vissa titlar finns det inte heller något upplösningsalternativ som passar bildförhållandet 3:2, i dessa får vi utsträckt eller hopklämd bild. Så nej, det här är inte en spelmaskin, även om det kan vara kul att veta att du utan problem kan ta en paus och mörda lite monster om arbetsdagen blir för frustrerande.

Med kraftfullare processor och det nya grafikkortet i åtanke är ju givetvis batteritiden ett orosmoment. Vi kan konstatera att plattan utan docka räcker i princip lika länge i Core i7-konfiguration som Core i5-modellen. Grafikkortet drar däremot en hel del ström, så vi rekommenderar inte spelande eller mer krävande program utan strömadaptern inpluggad. Räkna också med att behöva använda öronproppar, kylningen för grafikkortet är rejält högljudd. Kylningen för processorn i plattan är däremot exemplariskt dämpad.

Här får vi en smart adapter, som även har extra usb-port och faktiskt fungerar som hubb. I övrigt får vi också med en pekpenna, vilket är lite extra intressant nu när Windows uppgraderats till Creators Edition och fått fler pennfunktioner.

Microsoft Surface Book Performance Base
Plattan dockar tryggt i ett par skåror med kraftfullt magnetlås.
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning