Det har varit relativt tunnsått med regelrätta utmanare till Apples Imac-datorer för proffsanvändare och kreatörer. När Microsoft i höstas visade upp sin nya dyrgrip Surface Studio var det således många som började salivera vid blotta åsynen av den 28 tum stora pixelsense-skärmen, som skröt med en upplösning om imponerande 4 500 x 3 000 pixlar.

Microsoft: Vi vinner det nya kriget mot Macen

Till svenskarnas förtret försågs Surface Studio aldrig med något nordiskt släppdatum, men efter dagens evenemang kan vi i alla fall säga att datorn är på väg. Sverige är ett av 13 länder där det snart kommer gå att köpa en.

Surface Studio ska gå att förbeställa via Microsoft inom kort för leverans den 15 juni. Den billigaste varianten, med i5-processor, 8GB RAM och 1-terabyteshårddisk kostar 34 499 kronor, medan värstingen ska kosta 48 699 kronor. Till Imacens försvar ska sägas att den går lös på bra mycket mindre än en Studio i dagsläget, då den kostar drygt 12-16 000 kronor.

Missa inte: I samband med lanseringen av datorn publicerade vi en kläm-och-känn-artikel där du kan läsa mer om datorns specifikationer. Denna hittar du här.