En gång i tiden var Huawei en av ett otal kineser som sålde ointressanta lågpristelefoner och en och annan surfplatta. De var mest kända som tillverkare av mobilnätsteknik och 3g-modem. Men sedan började Huawei satsa på både mellanklasslurar och flaggskepp. Med massiv marknadsföring och en strid ström av nya modeller har de på bara några år blivit en av de största mobilleverantörerna, och även en av de mest välkända även här i varumärkeskänsliga Sverige.

Nu när de är etablerade nära toppen i mobilbranschen är det tydligen dags för en ny utmaning; Datorer. Huawei vill inte bara fajtas med Apple, Samsung, Sony och LG, utan även med Asus, Acer, Lenovo och HP. Man kan ju knappast beskylla Huawei för brist på självförtroende.

Matebook X
Matebook X, slimmad, lätt och fläktlös, men fortfarande snabb.

Tre nya Matebook
Huawei smygstartade sin pc-satsning med Windows-surfplattan Matebook förra våren. Och samtidigt som Microsoft i går lanserade nya Surface Pro borta i Shanghai passade Huawei på att hålla sitt egna globala lanseringsevent i Berlin. Amerikanerna är i Kina och Kineserna i Europa. Världen är bakvänd.

Den nya skapelserna heter Matebook X, Matebook E och Matebook D och alla tre planeras enligt uppgift att släppas i Sverige med säljstart sen sommar eller tidig höst. Vi var på plats vid lanseringseventet och tog oss en första titt på vad den senaste laptoptillverkaren hade att bjuda på.

Matebook X - snabb och slimmad utan fläkt

Den dyraste och mest exklusiva av de tre heter Matebook X, en slimmad och lyxig 13-tummare i aluminium som bara är 12,5 millimeter tjock och uppges väga 1,05 kilo. Små marginaler runt skärmen gör att den har 13-tumsskärm i vad som annars skulle vara ett 12-tumschassi. Den har inte heller gamla vanliga 16:9-formatet utan är en aning smalare på bredden.

Matebook X
Tangentbordet går nästan ända ut i kanten, så knapaprna är bekvämt stora.

Det är 1440p-upplösning och ser riktigt skarpt och snyggt ut. Den ska klara 100% srgb, vilket borde ge fin lyster och detalj, framförallt i filmer. Möjligen är skärmen lite ljussvag, men det kan ha berott på den röriga miljön datorn demonstrerades i, och vi hade inte möjlighet att meka tillräckligt med inställningarna för att fastställa det. Vi hoppas den går att trissa upp lite, vi fick nu en del reflexproblem i den blanka skärmytan.

Mer Zenbook än Macbook

Huawei älskar att jämföra sig med Apple. Varenda gång de lanserat en ny toppmobil ägnar de en sektion av presskonferensen till att skryta med hur den (i alla fall på pappret) slår senaste Iphone. Nu fick Macbook och Macbook Pro stå för jämförelsen.

Men vi tycker det är lite fel, snarare är det Asus Zenbook 3 den ska jämföras med. Det är samma prestandaklass med äkta Core i5 eller Core i7-processor, samma klass på bildskärmen, och givetvis Windows-baserat. Tyvärr har Matebook X också samma problem som Zenbook 3 har: Den är så slimmad att det går ut över slaghöjd och skrivkänsla i tangentbordet. Det känns ovanligt stumt att använda, men det kanske är en vanesak.

Matebook X
Ovanför tangentbordet sitter en del av de Dolby Atmos-anpassade högtalarna.

Till skillnad från Asus Macbook-utmanare är Matebook helt ljudlös, då kylningen är fläktfri. Chassit har inga kylningshål, och där Zenbook 3 kan väsa rejält i vissa lägen är Matebook X knäpptyst. Acer löste fläktfri kylning med sluten vätskeloop i sin Switch Alpha, men Huaweis lösning har inga rörliga delar alls, utan värmeavledning sker helt passivt. Hur det påverkar prestanda, batteritid, bekvämlighet med mera ska bli väldigt intressant att se efter ett rejält stresstest.

Färgglatt urval

För övrigt är den fullpackad med intressanta finesser, som spillsäkert, bakbelyst tangentbord, fingeravtrycksläsare i på/av-knappen så att du kan både starta och logga in på en gång, och som första bärbara pc har den stöd för Dolby Atmos. Hur bra just det låter återstår att se – en bullrig demolokal är inte bästa platsen för provlyssning. Det vi kunde höra i sorlet lät dock övertygande kraftfullt!

En kul sak med Matebook X är färgvalen, då den kommer i tre färgglada varianter: Rosa, grön och guld. Givetvis finns också mörkgrått för tråkmånsar. I Sverige får vi – som det ser ut – nöja oss med guld (eller Rose Gold som den heter) och grått. Den börjar säljas i slutet av juli och Core i5-modellen kommer att kosta 13 490 kr. Även en Core i7-version kommer då, men där har vi inte ett klubbat pris ännu. 1 699 Euro är vad Huawei angett som generellt Europa-pris för den.

Matebook X
Matebook X har en högupplöst skärm i lite smalare format än de vanliga 16:9.
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning