Under den gångna helgen drabbades Sverige av en våg av bluffsamtal från Somalia. Många svenskar upptäckte att de fått missat samtal från landsnummer +252, utan att på något vis ha koppling till landet. Det skriver Dagens Nyheter.

Och än är det inte över. Under måndagsmorgonen har nya bluffsamtal börjat ringas – denna gång från landsnummer +248, vilket är Seychellerna.
Principen tycks dock vara densamma. Avsikten är troligtvis att den som mottar samtalet ska svara eller ringa upp. Sker en uppringning riskerar man en rejäl post på fakturan efter att ha blivit mött av antingen telefonsvarare eller kopplingsmusik.

Så här säger Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericenter till Dagens Nyheter:

– Jag är förvånad att det fortsätter över huvud taget och att de byter land. Jag har inte sett något liknande på över två tre år.

Sveriges största teleoperatör Telia har valt att spärra numret från Somalia. Om spärren även kommer att gälla Seychellerna, och om de andra följer samma linje, är oklart. Jan Olsson vid polisen hoppas dock att de kunder som drabbats slipper betala avgiften.

Han hoppas att operatörerna i Sverige nekar avgiften så att den drabbade slipper betala utlandsavgiften.

– Men jag tycker att man ska prata med sin operatör om man har blivit drabbad så att man slipper avgiften, säger Jan Olsson till Dagens Nyheter.