Mer funktion via datorn

Vill du åt mer avancerade funktioner är det webbgränssnittet som gäller. Det är funktionsrikt och informationsrikt, men till skillnad från appen inte på svenska, och lite för tålamodskrävande att hitta rätt i.

Men så finns det ju också mängder av saker att ställa in, allt från vpn både som klient och server och gästnätverk till brandvägg och molntjänst. Här får vi även flexibla inställningar för trafikprioritering, där du kan styra varje ansluten dator och mobil för sig, eller låta routern göra det med automatik utefter trafiktyp.

Routern har föräldrakontroll med schemaläggning för internetåtkomst och innehållsfilter som kan blockera olämpliga sajter, eller speciella funktioner som p2p-nerladdning, spel eller mediaströmning. Föräldrakontroll kan också med fördel skötas i appen.

Asus webbgränssnitt
Asus webbgränssnitt är fullspäckat med funktioner och möjligheter. En del som är lätta att komma åt och förstå sig på, andra som kräver lite mer tålamod.

Antivirus för allt och smart styrning

Utöver det är det två funktioner som förtjänas att lyftas fram lite extra. För det första Ai Protection, som har inbyggd extra säkerhet från Trend Micro. Det skyddar mot virus, trojaner, farliga webbsajter och annan skadlig kod, både på internet och på anslutna enheter. Det är kort och gott ett antivirus för hela nätverket, som då inte bara skyddar datorer utan även din smart-tv, och din nätverkskamera.

Den andra funktionen som är intressant är stöd för IFTTT och Amazon Alexa. Har du en Amazon Echo eller annan Alexa-kompatibel högtalare kan du alltså ropa röstkommandon till routern. Med IFTTT kan du kontrollera routern utifrån olika händelser, som att automatiskt ändra nätverksprioritering när du spelar spel, tända lamporna när din mobil ansluter till wifi, eller få en notifikation om barnen strömmar film när de borde göra läxorna.

Bra val

Omdöme

Blue Cave påminner i designen mer om nya generationen mesh-system för hemmet, men i funktion och gränssnitt är den mycket mer funktionsrik, men också krångligare att använda. Har du inga problem med det och inte har behov av mesh är den en utmärkt produkt. Det som gör den lite tveksam är priset, den kostar ungefär 500 kronor mer än andra routrar med liknande kapacitet och funktioner, till exempel Asus egna RT- AC87U. Om ett blått hål är värd den slanten får du avgöra själv.

Fakta Asus Blue Cave

Testad: April 2018
Tillverkare: Asus
Funktion: Router
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac2600)
Wifi-optimering: mu-mimo
Frekvensband: 2,4 GHz + 5GHz
Anslutningar: 4 st gigabit lan, 1 st gigabit wan, usb 3.0
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wps
Upnp/dlna: Ja/nej
Användargränssnitt: Webb, app
Övrigt: Filserver, gästnätverk, föräldrakontroll, inbyggt antivirus, vpn-server och klient, stöd för Alexa och IFTTT, fjärranslutning
Storlek: 16 x 16 x 8 cm
Vikt: 0,8 kg
Pris: 2 512 kronor hos Proshop.

Mätresultat, filöverföring (5 GHz)

1 m: 445,1 MB/s
5 m: 380 Mbit/s
8 m + innervägg: 202,3 Mbit/s

plus

Stilren och annorlunda design.
Goda prestanda.
Fullmatad med funktioner.

minus

Bitvis osmart gränssnitt.
Realtivt dyr.

Betyg 8 av 10
Sida 2 / 2

Innehållsförteckning