Hårddisk

Att byta hårddisk är också en klassiker. Det ger framför allt mer lagringsutrymme, men kan också bidra till bättre prestanda om den nya disken är snabbare. Det innebär i dag ett byte till en ssd. Med operativsystemet på en sådan märks oftast en tydlig förbättring, framför allt under datorstarten.

Ssd:er är mycket dyrare än "vanliga" snurrdiskar, så oftast är du av ekonomiska skäl begränsad till mindre lagringsutrymme än vad som redan sitter i datorn. Men eftersom vi här talar om stationära datorer är detta inget problem.

Ett effektivt sätt att få bättre fart är att ersätta den traditionella roterande hårddisken med en ssd.
Ett effektivt sätt att få bättre fart är att ersätta den traditionella roterande hårddisken med en ssd.

Du kan nämligen behålla den gamla hårddisken och utnyttja den för lagring, medan du bara har Windows och program på din nya ssd. En stationär dator har alltid plats för minst två hårddiskar, ibland fler.

Stationära datorer har plats för minst två hårddiskar, ofta många fler.
Stationära datorer har plats för minst två hårddiskar, ofta många fler.

Ssd-enheter konstrueras dock alltid i samma format som 2,5-tums hårddiskar för att de ska passa även i bärbara datorer. Det innebär att det inte finns något bra sätt att fästa dem i en stationär dator, som har platser för 3,5-tumsdiskar.

Detta löser du dock lätt med några specialskenor att skruva fast på enhetens sidor. Du hittar dem för någon femtiolapp i datorbutiken och när de är på plats passar hela paketet utmärkt i en plats för en vanlig 3,5-tums hårddisk.

När din nya ssd är på plats och inkopplad har du några olika alternativ. En variant är att göra en nyinstallation av Windows och dina program och börja om helt från början. Dina data i form av dokument, bilder och liknande har du kvar på den gamla hårddisken och där kan du fortsätta att spara nya. Den gamla Windowsmappen är det bara att radera när allt fungerar.

För att slippa nystarten kan du i stället klona din gamla disk. Du behöver något program för detta, till exempel det utmärkta gratisprogrammet Macrium Reflect Free för att kopiera hela hårddisken ssd-enheten.Om din hårddisk innehåller mer data än vad som får plats på en mindre ssd måste du tillgripa en tillfällig lösning och flytta alla dokument, bilder, filmer, musik och sådant till en extern hårddisk. När kloningen är klar och du har ett fungerande Windows på din ssd kan du flytta tillbaka dem till hårddisken.

Macrium Reflect är ett program som kan kopiera din hårddisk till en annan.
Macrium Reflect är ett program som kan kopiera din hårddisk till en annan.

Lite överkurs, men ytterligare en möjlighet att snabba upp hårddisk och lagring är att behålla befintlig snurrdisk och köpa en till lika stor (eller två nya). Använd sedan dessa i en raid 0-konfiguration, vilket innebär att två lika stora diskar slås ihop till en logisk enhet. Alla data som skrivs till enheten sprids ut jämnt över alla diskarna, något som ger bättre prestanda, eftersom diskarna kan arbeta samtidigt.

Windows har inbyggda funktioner för att slå ihop flera diskar till en.
Windows har inbyggda funktioner för att slå ihop flera diskar till en.

Vi går inte in på detaljer, men det finns två sätt att göra detta. Det bästa är om moderkortet stöder hårdvaruraid. Inställningarna görs i bios och Windows ser de två diskarna som en.

Alternativet är att konvertera diskarna till dynamiska diskar i Windows och använda de inbyggda funktionerna för mjukvaruraid. Microsoft kallar det inte raid, men inställningarna hittas under Lagringsutrymmen i Kontrollpanelen. Det kan dock vara rejält knepigt att få till detta på systemdisken.