Processor

Processorn är datorns hjärna och naturligtvis en viktig komponent när det gäller prestanda. En uppgradering kan innebära ett rejält lyft, men också en rejäl kostnad och en del besvär. Jobbet är inte lika okomplicerat som att byta minnen eller grafikkort.

Som nämnts tidigare kan du inte räkna med att sätta vilken processor som helst på ditt moderkort, eftersom de följer varandra i utveckling. En snabbare processor i samma generation som den du redan har brukar dock kunna gå bra.

Här är det mycket viktigt att före köp kontrollera vad som passar. Studera instruktionsboken och ta hjälp av internetsökning. I många fall kan det behövas en uppdatering av bios för att processorer som utkommit efter att moderkortet tillverkades ska kunna användas, så konsultera även tillverkarens sida för biosnedladdning.

Om du hittat en processor som passar och som verkar kunna ge en förbättring värd pengarna är det bara installationen kvar. Det skiljer en aning mellan processorfabrikat och modeller, men första steget är att ta bort den stora kylklump med fläkt som sitter ovanpå processorn i datorn.

Här finns lite olika varianter. Det kan vara en stor klämma som håller hela paketet på plats, eller fjädrande hållare i varje hörn. När du listat ut hur du får loss det hela, lyft upp och ta ur. Lossa den lilla kontakten för sladdarna till fläkten.

Själva processorn hålls på plats av en liten lucka som är låst med en hävarm. Lossa armen ur sitt uttag och lyft luckan. Ta sedan försiktigt tag i processorn och lyft den rakt upp. Rör inte undersidan!

Hantera den nya processorn lika försiktigt. Håll den på sidorna och lägg försiktigt ned den på sin plats. Den passar bara på ett sätt, vilket brukar visas med en markering i ett av hörnen. Använd inget våld.

Hantera processorn med varsamhet och ta aldrig på undersidan av den.
Hantera processorn med varsamhet och ta aldrig på undersidan av den.

Lägg ned luckan och lås fast den med armen. Stryk medföljande kylpasta jämnt över processorns översida och sätt sedan tillbaka fläktpaketet i omvänd ordning mot när du tog bort det. Glöm inte fläktkontakten.

Sedan är det bara att provköra. Om datorn inte startar som den ska, stäng omedelbart av och kontrollera att du gjort allting rätt.